Zakup auta na niemieckich tablicach

19 Gru 2017, 16:26

Witam,
To jest mój pierwszy post na forum, tak więc proszę o wyrozumiałość. Przeszukałem forum czy nie było już podobnego tematu, ale nie udało mi się znaleźć.
Chcę kupić samochód na niemieckich, ale nie chciałbym się wpakować na minę jeśli chodzi o formalności i chciałbym mieć pewność, że samochód nie jest kradziony albo coś w tym stylu.
Auto jest w Polsce, na niemieckich tablicach, ale bez opłaconej akcyzy. Sprzedawca jest osobą prywatną i posiada to auto od sierpnia tego roku i na moje pytanie dlaczego jeszcze nie jest opłacona akcyza, co należy uczynić po maksymalnie 30 dniach od sprowadzenia auta, mówi że właśnie z tego względu, że jest na oryginalnych tablicach niemieckich nie ma takiej potrzeby w tej chwili. Ja osobiście nie jestem do tego przekonany, bo chyba jako właściciel (a tak twierdzi, że jest trzecim właścicielem tego samochodu - pierwszy w angli, drugi był w Niemczech) tego samochodu powinien to zrobić w obowiązującym terminie, a tak wg mnie to w tej chwili ten samochód jest w kraju nielegalnie. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
Jego słowa: "Zgadza się, akcyzę opłaca się w terminie do 30 dni. Dlatego jest cały czas na niemieckich dokumentach, tak jakby w kraju nie był. I na umowie wpisujemy np. dzisiejszą datę i od niej dopiero liczy się czas zapłaty akcyzy."
Tu pojawia się moja wątpliwość czy auto nie jest kradzione, chyba że obecny właściciel ma jakieś inne układy w Niemczech (może rodzina?), ale tego nie wiem.
Widziałem książkę serwisową tego samochodu z wszystkimi przegladami, dodatkowo dostałem do wglądu faktury za przeglady z zapewnieniem, ze rzadko kiedy mozna poznac tak dokladnie historie samochodu, jakie czesci byly wymieniane i kiedy.
Proszę poradźcie na co powinienem zwrócić uwagę i o co jeszcze wypytać sprzedawcę, żeby kupić kota w worku.

Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
pawelttt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 10 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Jaguar X-Type
Silnik: 2,5 187KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

19 Gru 2017, 17:33

Jeżeli auto jest nadal zarejestrowane w Niemczech, ma niemieckie papiery i tablice, to akcyzy rzeczywiscie nie ma potrzeby płacić. Dopiero jak auto zostanie zakupione w Polsce, to jest 30 dni od dnia zakupu na opłacenie akcyzy. Czy auto nie jest kradzione? Trudno to powiedzieć, bo może być - ktoś ukradł w Niemczech, przyjechał do Polski i próbuje sprzedać. Ale równie dobrze może być wszystko ok.
Wydaje mi się, że lepiej kupować takie auto z komisu i umowę , a właściwie fakturę mieć komisowską, a nie od Niemca. I wtedy akcyze opłaca komis.
Jednakże - skoro auto ma niemieckie blachy, papiery i tablice, to ten gość kupił go od jakiegoś niemca. Musi więc mieć umowę. Weź dane tego niemca, skontaktuj się z nim Nawet jak nie bęzie telefonu, to bęzie adres i może uda ci się namierzyć telefon ), porozmawiaj i dowiedz się przy okazji czy faktycznie jest drugim właścicielm, czy nie miał żadnej kolizji itd. Jak auto będzie czyste, to myślę, że bez żadnego problemu dostaniesz dane niemca. A i tak je dostać musisz, bo musisz mieć umowy KS od niemca i od polaka, żeby to auto zarejestrować.
Ale jakby było kradzione, to możesz je stracić razem z kasą. A kupując z komisu, z umową KS od komisu ( fakturą ), to masz chyba szanse na odzyskanie pieniędzy, jakby się okazało że auto jest kradzione Ale to niech jeszcze ktoś potwierdzi, bo nie jestem pewny na 100% ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2017, 17:51

Dziękuję za odpowiedź.
Spróbuję w takim razie uzyskać dane poprzedniego właściciela i jak najwięcej się wywiedzieć zgodnie z Twoją sugestią.

Na razie wiem, że jest poprzedni właściciel jest z Frankfurtu nad Menem.

Z faktur, które otrzymałem dowiedziałem się również jaki auto ma nr VIN i po sprawdzeniu w internecie raportu, wynika, że wszystko jest w porządku. Co prawda nie ma tam za dużo informacji, tylko charakterystyka samochodu, brak jakichkolwiek danych o przebiegu itp., ale jest informacja, że po sprawdzeniu w 12 krajach nie odnotowano kradzieży.

Z faktury również odczytałem angielski nr rejestracyjny i po sprawdzeniu w internecie też nie wynika, żeby było coś nie tak z tym samochodem.
pawelttt
Nowicjusz

20 Gru 2017, 17:43

Na prośbę o podanie kontaktu do poprzedniego właściciela Niemca otrzymałem taką odpowiedź:

'Dane właściciela , tego Niemca są w dowodzie, na briefie . Umowy z tym Niemcem nie posiadam, gdyż samochód przywiózł mi  znajomy handlarz,i od niego go odkupiłem. Tak więc  umowę kupna/sprzedaży zawieramy standardowo między sobą.'

Dla mnie to brzmi trochę niewiarygodnie.
pawelttt
Nowicjusz

20 Gru 2017, 18:42

pawelttt napisał(a):Dla mnie to brzmi trochę niewiarygodnie.
Dlatego walnij sobie łyk zimnej wody :D i odpuśc sobie ten temat..... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Gru 2017, 21:40

Ciągłość umów musi być inaczej auta nie zarejestrujesz. Odpuść bo to jakieś dziwne kombinacje, tu niby trzeci właściciel a ja już 4 naliczylem, brak opłaconej akcyzy, brak umów. Za dużo tych niewiadomych
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
    Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...

22 Gru 2017, 21:09

Dzisiaj otrzymałem informację, że auto jest wymeldowane. Wymeldowanie jest na "tyle" małego briefu ( załączam zdjęcie). Nie wiem na ile to jest istotna informacja w tym wszystkim.

Dostałem tez zapewnienie:
'Przed chwilą także rozmawiałem z "rasowym " handlarzem samochodów  :), bo tutaj pod Poznaniem jest ich sporo :), i wszystko jest jak należy, nie ma problemu z rejestracją.'
pawelttt
Nowicjusz