Zakup auta - problem z fakturą

02 Sie 2018, 04:14

Witam. Mam pytanie odnośnie kupna auta, otóż chce zakupić auto, oczywiscie sprawdziłem auto po vinie, wszystko w porządku. Martwi mnie tylko jedna sprawa. W raporcie VIN jak i w dowodzie rejestracyjnym jest zapisana osoba prywatna. A facet, który chciał mi sprzedać to auto wystawił fakture na swoją jednoosobowa działalność. Poprosiłem tego pana aby dał mi czas, bo potrzebuje upewnienia w tych kwestiach. Dlatego pytam, Czy może być taka możliwość? Czy musi być spisana umowa pomiedzy panem x a panem y, a nie pomiedzy firmą a panem y. Mam nadzieje , że w wszystko opisałem zwięźle.
euzebiuszfan1
Obserwowany

02 Sie 2018, 05:35

IMO, jeśli auto było wpisane do ewidencji środków trwałych i amortyzowane (ale nie zamortyzowane w całości) to wystawienie fv jest konieczne

Ale to tylko moja opinia, księgowego z wykształcenia, który nigdy nie pracował z zawodzie, musisz zapytać kogoś, kto jest na bieżąco
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sie 2018, 06:46

Działalność gospodarcza nie ma osobowości prawnej więc nawet jak ma ten samochód na firmę to i tak w dowodzie rejestracyjnym będzie jego imię i nazwisko a nie nazwę w/w firmy.

Najważniejsze aby imię i nazwisko z dowodu rej. zgadzało się z tymi danymi w nazwie firmy.
Jacuss
Obserwowany

02 Sie 2018, 13:18

samochód sprzedawany z jednoosobowej działalności gospodarczej będzie miał fakturę Vat. w zależności od sposobu prowadzenia działalności będzie to vat marża lub vat 23 %
Jednocześnie osobą upoważnioną do sprzedaży samochodu i jego właścicielem jest osoba fizyczna na którą ta działalność jest założona, a jego imie i nazwisko winno widnieć w nazwie firmy np. DOMBRUK Jan Kowalski
Z każdej większej firmy będzie mial VAT 23 ale wtedy właścicielem jest firma a nie osoba prywatna.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

02 Sie 2018, 14:52

tylko spółki z o.o. mają w dowodzie nazwę firmy

jednoosobowe działalności gospodarcze rejestrowane są na imię i nazwisko mimo że auto jest "na stanie" takiej firmy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...