Zakup auta w Polsce czy zagranicą?

23 Cze 2014, 14:24

Sprawdziłem już kilkanaście modeli samochodów w Polsce. Większość z nich miała mniejsze lub większe wady techniczne. Poza tym cena była daleka od rzeczywistości. A może lepiej kupić auto bezpośrednio ściągnięte z Niemiec lub Holandii. Czy można tam jeszcze trafić na coś fajnego?
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda
0

23 Cze 2014, 14:36

Zależy co szukasz
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
1

27 Cze 2014, 16:23

Jeżeli jakieś niemieckie marki (BMW, Mercedes, Audi, VW itd) to jak najbardziej warto szukać w Niemczech lub w Holandii. W większości przypadków auta te są zadbane i mniej wytłuczone (u nich drogi są płaskie jak stół). No i Niemiec czy Holender nie oszczędza na mechaniku. Jak jest coś do zrobienia to robi. A jak kupić? Najlepiej przez jakiegoś dobrego pośrednika który się na tym zna. U mnie w mieście kilka osób kupiło auto od Pawła Matuszek z Auto Order. Jest dosyć dobrze znany w środowisku motoryzacyjnym. Może dla Ciebie znaleźć coś dobrego lub możesz mu wskazać auto w ogłoszeniu - on podjedzie i sprawdzi stan techniczny (jak jesteś zainteresowany to także certyfikat jakości DEKRA). Krótko mówiąc nie odwala lipy. To jest jego niemiecki nr +49 179 776 3400 lub szukaj go też w biurze w Polsce nr tel 22 465 9968
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
3

27 Cze 2014, 16:36

Poloneza ciężko będzie znaleść za granicą. Podobnie jak Syrenę, Warszawę i Fiaty na licencję.
BK1928
Zaawansowany

0

01 Lip 2014, 14:40

Dlaczego :) ? Jak dobrze poszuka to znajdzie :)
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
0

01 Lip 2014, 14:44

Jak się nie zna dobrze rynku i zakupów w DE to samemu nie warto się w to pchać można wrócić z takim samym szrotem jak z Polski lub zrobić kilkaset kilometrów po nic.
Jak chcesz szukać indywidualnie to patrz na oferty od prywatnych osób albo z dużych autohusów ale tutaj też trzeba uważać.
Dobre auta w DE sprzedają się w 15 min i ogłoszenie znika. To nie jest już łatwy rynek bo wielu handlarzy w Niemczech - rosjanie, polacy, turcy, arabi ciągnął auta z włoch, holandii, belgii.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
0

01 Lip 2014, 21:04

W DE prędzej miniesz na ulicy Pagani Zondę niż Poloneza Caro.
BK1928
Zaawansowany

0

02 Lip 2014, 19:23

A zna ktoś jeszcze innego zaufanego pośrednika w sprowadzaniu samochodów z Niemiec? Przyznam, że do opinii Kolegi z góry nie jestem w 100% przekonany (znalazłem kilka niemal identycznych w sieci :D), aczkolwiek wysłałem do nich zapytanie ofertowe :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
1

03 Lip 2014, 13:55

Może to i bywa skomplikowane. Mi udało się znaleźć samochód, z którego jestem bardzo zadowolony i nawet po doliczeniu wszystkich kosztów tej operacji nadal było to ekonomicznie uzasadnione. Polecam Automobile-Thielmann w Monachium http://home.mobile.de/AUTOMOBILE-THIELMANN#ses. Właściciel mówi po angielsku, odpowiada na maile z pytaniami, nie miałem zastrzeżeń do opisu samochodu w internecie. Co więcej, kiedy okazało się że Wydział Komunikacji przyczepił się do jednego z dokumentów (akceptowanego gdzie indziej), bez problemów przesłał właściwy pocztą. Na pewno trzeba się do takiej operacji wcześniej porządnie przygotować, poznać związane z tym przepisy i wymagania urzędu, w którym będzie się rejestrować samochód, no i oczywiście dokładnie obejrzeć co się bierze, ale myślę że warto.
KleKsiazki
Obserwowany

Auto: MB 200 E
Paliwo: Benzyna
0

09 Maj 2016, 20:59

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Odkopuje trochę stary temat a zarazem dla mnie bardzo aktualny.
Obiecałem sobie, że jak zakupie auto i wszystko pójdzie zgodnie z opisem zarejestruje się na forum i odpisze.

Zachary: kopiąc w internecie odnoście firmy Auto Order sugerowałem sie kilkoma opiniami na formach zewnętrze jednak głownie bazowałem na Twojej. Dzięki :)

A w temacie:
Kupiłem Fiata Bravo Sport w nieco dziwnej konfiguracji, Pan Mateusz wykazał sie cierpliwością oraz godną podziwu profesjonalniej. Ogólnie nie wierzyłem, że taka firma istnieje, dosłownie. Opisałem co chce, dałem kilka aukcji z zagranicznych stron. Po weryfikacji kilka aut została przez Auto Order odrzuconych. Samo podjechanie i sprawdzenie auta odbyło sie bardzo sprawnie, fotografia zdjęciowa, opis, sprawdzenie VIN itd. Pozostałe to tylko formalność umowa itd. Nieco ponad tydzień później auto przyjechało na lawecie i stało już na moim podwórku.
Rewelacja !!

Dla mnie jako laika w dziedzinie aut, nic dodać nic ująć, wszelkie formalności załatwia firma komplet dokumentów dostaje w rękę, reszta załatwi Pani w okienku w Komunikacji.

Tylko cieszyć sie i jeździć.

Polecam każdemu :)
virusq
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 01 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Bravo Sport
Silnik: 1.9 MultiJet 150KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
1