Zakup auta - zerowa wiedza o samochodach

06 Paź 2019, 18:08

Do wyboru:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

To z Ustronia salon samochodowy (ostatni link) ma najmniejszy przebieg i jest z 2010 i pisze , że z gwarancją . Te przedostatni link też z gwarancją, co dla mnie przecież ważne. A drugi link ( prywatne) ma dużo więcej w wyposażeniu . Czy to znaczy, że to jakaś lepsza wersja ?
Jak myślicie ? Z których wybierać ?
ika7
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

06 Paź 2019, 19:58

Ale jesteś naiwna z tą gwarancją to taki chwyt marketingowy.
To nie gwarancja tylko wykupujesz poprostu razem z autem polisę ubezpieczeniową, ty się cieszysz że masz tzw "pseudo gwarancję" a sprzedawca ma Cię w nosie w razie reklamacji zgłaszasz szkodę z tej polisy, ot cała prawda.
Bo który producent da Ci gwarancję na auto 10letnie? no nie znam żadnego
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Paź 2019, 20:11

aaaaa...to taki numer. :cry:
Dzięki za uświadomienie :))
PS. A tak swoją drogą w tym wypadku to nie naiwność ( bezkrytyczna wiara w szczerość innych) tylko brak podstawowej wiedzy o samochodach. Gdybym była naiwna to kupuję auto od kogokolwiek i wierzę, że będzie dobrze. Ot niewielka różnica.
ika7
Nowicjusz

06 Paź 2019, 20:35

ika7 napisał(a):PS. A tak swoją drogą w tym wypadku to nie naiwność ( bezkrytyczna wiara w szczerość innych) tylko brak podstawowej wiedzy o samochodach. Gdybym była naiwna to kupuję auto od kogokolwiek i wierzę, że będzie dobrze. Ot niewielka różnica.

Mówiłem Ci o ASO a nie "prawie ASO" :D
Do tego w 3ech ogłoszeniach bardzo sprytnie skitrana informacja o silniku.
O takim czymś myślałem
https://www.toyota.pl/used-cars/pewneauto
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Paź 2019, 22:01

"Prawie" robi wielką różnicę 8)
Jestem w tak wielkiej niewiedzy w temacie samochodów, że dla mnie to były tylko słowa zastępcze. Alem głupia :mrgreen:
Jutro dalszy ciąg poszukiwań :)
Jak coś znajdę to wyślę do oceny - muszę kupić z Wami auto - nie ma innej opcji :naughty:
ika7
Nowicjusz

06 Paź 2019, 22:06

Aha. A co to znaczy "skitrana informacja o silniku"? Dla mnie wszystko było tak samo z silnikiem :bored: Na co miałam zwrócić uwagę? Możesz mi zdradzić te tajemną wiedzę? :|
ika7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...

07 Paź 2019, 07:20

ika7 napisał(a):co to znaczy "skitrana informacja o silniku"?

Auta miały silniki 1,33 a napisane w ogłoszeniu 1,3.
1,33 ma moc 100koni a 1,3 87koni.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Paź 2019, 07:44

Eh z każdej strony brak wiarygodnych informacji. Nie dziwię się, że zwykli zjadacze chleba robią czasem nietrafione zakupy :angry:
Dzięki za kolejne ważne info. Zapisuję w notatkach "konie" ;) i będę uważniejsza.
I bardzo dziękuje za link do aut z ASO :happy:
ika7
Nowicjusz

07 Paź 2019, 22:55

ika7 napisał(a):A tak w ogóle to się przyznam, że yaris mi się w ogóle nie podoba … gdyby nie mój priorytet " mało wizyt u mechanika" to bym się skusiła na coś innego
Podobnie nudne w eksploatacji może okazać się Suzuki Swift V generacji. Całkiem fajnie to jeździ, nie psuje się, a jakby trochę ładniejszy (IMO) od Yarisa II :wink:
Marcel2727 napisał(a):Skoro macie tutaj taką niesamowitą wiedzę to zróbcie jakiś artykuł czy jakąś pracę
przykro mi burzyć Twój światopogląd, ale takie publikacje zostały już w przeszłości stworzone :ok: poszukaj sobie, są nawet w tym dziale.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Paź 2019, 06:55

mike napisał(a):Podobnie nudne w eksploatacji może okazać się Suzuki Swift V generacji.
taaak ale trzeba uważać na korozję bo blaszunia cieniutka jak nitka i nie zabezpieczona :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Paź 2019, 07:08

Z blaszunią musiałabym uważać bo autko pod blokiem będzie stacjonować, więc będzie narażone na naszą fantastyczną aurę ;)
Skupiam się na yarisce (do zimy muszę sfinalizować temat a ciężko mi idzie :/ ) a potem mam postanowienie odłożyć trochę kasy i znowu będę was zamęczać :happy:
ika7
Nowicjusz

08 Paź 2019, 07:15

A jakbym Ci tak zamieszał w głowie i powiedział że mam do sprzedania pewną Honde Civic VII "ufo"? Trochę starsza ale bez korozji i przebieg 112tys
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 07:23

No weź ... poważnie :shock:
Argument poproszę dlaczego nie proponowałeś mi wcześniej hondy?
Obejrzałam od razu focie - ładna jest :yes: Widzę po fotkach, że to cudo ma dwoje drzwi, więc ok - nie było zgodne z tym co chciałam. A tak poza tym ... opowiadaj :)
ika7
Nowicjusz

08 Paź 2019, 08:01

To ma 4 drzwi, nie proponowałem bo temat toczył się o yarisce. Więcej info daje Ci na PW aby tu nie śmiecić
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 08:17

Ok.
W międzyczasie popatrzyłam sobie na te hondy. Z wyglądu o niebo ładniejsze niż yaris (ale wygląd to nie wszystko) .
A mowa była o yarisce, bo takie były Panów propozycje adekwatne do moich potrzeb ;)
ika7
Nowicjusz