Zakup autka w granicach 5-8 tys zł

12 Sty 2015, 08:49

Witam serdecznie. Niedawno udało mi się sprzedać swoje stare autko i teraz zaczynam poszukiwania "nowego" modelu.

Budżet - na samo autko dysponowałbym kwotą max 8 tys zł (mógłbym naciągnąć do 9 tys ale wolałbym zostawić sobie tak z 2-3 tysiące na start)

Rejon - jestem ze Śląskiego ale mógłbym się wybrać do sąsiadujących województw (blisko mam Małopolskie)

Użytkowanie - autko głównie będzie śmigało po mieście, w weekendy jakieś wyjazdy za miasto tudzież do rodziny, raz na jakiś czas dalszy wypad (wakacje itp).

Własne potrzeby - autko musi być 4/5 drzwiowe, na tyle duże, że pomieści 3 osoby (no, dwie i pół bo synek ma 3 latka), musi posiadać wspomaganie, klimatyzację, ABS i minimum dwie poduchy powietrzne. Elektryka szyb, lusterek i inne bajery będą miłym dodatkiem. Jakiś w miarę oszczędny silnik (bo poprzednie autko deko dużo paliło).

Ze swojej strony dodam, że ogólnie poszukuję jakiegoś Japończyka (bo wieść głosi, że silniki nie do zdarcia - gorzej z blachą). Może być do lekkich poprawek lakierniczych. Byleby nie klepany i jechał prosto.

Z autek, które mnie osobiście rzuciły się w oczy mogę zamieść tutaj następujący model [link do oferty na Olx wygasł]

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi :)
Kamiś
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna
Silnik: 1.8 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Sty 2015, 08:59

Bardzo ładny ten Civic,ja bym obejrzał. Tutaj Mazda od mojego kolegi [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2015, 09:51

Poczytałem opinie o tej Mazdzie i wszyscy każą unikać tego silnika 1.5 bo pije olej i zapiekają się pierścienie. No chyba, że Twój znajomy już z tym jakoś walczył. A wracając do tego Civica - czy taki silnik jest ok? Wszędzie polecają 1.5 Vtec ale z tego co widzę zarówno 1.4 jak i 1.5 Vtec mają tyle samo kucy a do tego, ta druga jednostka podobno bardziej chodliwa u młodych gniewnych.
Kamiś
Nowicjusz

12 Sty 2015, 15:32

Witam serdecznie z tego co czytam.Może jednak Diesel?.Będziesz sie poruszał po miesscie więc pewnie będziesz patrzył na ekonomie.Ja bym ci polecił na początek Lanosa albo jakieś Fiata Punto,Stilo w Dieslu.No i mam pytanie czy może skuśiłbyś się na Automat? cięzko jezdzi się manualem po mieście.No ale tutaj wchodzi kwestia kto co lubi nikomu nic nie narzucam na siłe.
GenerałCFC69
Początkujący

Prawo jazdy: 14 06 1989
Auto: BMW E39,E34 M5,Audi A8,Capri
Silnik: E39 400KM,E34 340KM.
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

12 Sty 2015, 16:11

Lanos w dieslu powiadasz? :sly: Stilo nie jest dobrym autem. Generalnie widzę, że kolega jest na bakier z motoryzacją bo poleca diesla do miasta :mrgreen: weź no się ogarnij bo w kolejnym temacie piszesz głupoty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2015, 16:16

Na Bakier to może przesada.Jedynie przyznaje się do błędu bo wyszło tak że Lanos w Dieslu.A myślałem o benzynie.Ogólnie Dieslami nigdy nie jezdziłem więc nie powiniem sie wypowiadać.Pomyślałem że Diesel mniej spali w mięscie niz Auto z LPG.Widocznie róznica jest w trasie a nie w miescie.
GenerałCFC69
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...

12 Sty 2015, 16:27

W mieście zanim się diesel nagrzeje to swoje spali a i tak trzeba go będzie wczesniej wyłączyć bo właśnie dotarłeś do celu :yes: i jeździsz wiecznie niedogrzanym autem a nie muszę chyba mówić co to oznacza dla kieszeni ( zarówno jeśli chodzi o naprawy jak i paliwo)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2015, 16:33

mike1735 napisał(a):W mieście zanim się diesel nagrzeje to swoje spali a i tak trzeba go będzie wczesniej wyłączyć bo właśnie dotarłeś do celu i jeździsz wiecznie niedogrzanym autem a nie muszę chyba mówić co to oznacza dla kieszeni ( zarówno jeśli chodzi o naprawy jak i paliwo)

Trudno Ci racji odmówić. Jednak biorąc pod uwagę klasycznego diesla bez dwumas i innych pierdów w mieście nawet na krótkich odcinkach diesel nawet nie dogrzany może być bardziej ekonomiczny od benzyniaka.
Oczywiście benzyna z LPG wychodzi taniej ale tu warto sie zastanowić czy na krótkich odc samochód nagrzeje się na tyle by przełączyć na lpg.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

12 Sty 2015, 16:39

Macie racje panowie.Nie powinienem się wypowiadać na temat Diesla.Nigdy nie miałem i jestem Laikiem jeśli chodzi o Diesla.Słyszałem tylko Legende ze Diesel 1.9 TDI w Passacie B5 to jeden z najlepszych.
GenerałCFC69
Początkujący

12 Sty 2015, 19:04

kirin88 napisał(a):Jednak biorąc pod uwagę klasycznego diesla bez dwumas i innych pierdów w mieście nawet na krótkich odcinkach diesel nawet nie dogrzany może być bardziej ekonomiczny od benzyniaka.

ale tu nie chodzi o ekonomikę w spalaniu tylko, o skróconą żywotność pracy jednostki na niedogrzaniu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2015, 19:20

Diesel kompletnie nie moja bajka. Potrzebuje autka, które szybko się nagrzeje, co by moja mała pociecha mi w okresie zimowym nie zamarzła :) więc tu benzyna już ma przewagę. No i dodatkowo koszta eksploatacji "klekota" będą zdecydowanie wyższe niż benzynki (ewentualne naprawy). Wspomniany Lanos - tani w zakupie, tani w eksploatacji ale jak do niego wsiadam (jest Lanos w rodzinie i często nim jeżdżę jako pasażer a czasami jako kierowca) to jego wnętrze mnie przygnębia. Dodatkowo jak mi ktoś znajdzie Lanosa z wyposażeniem jakie mnie interesuje, to mu flaszkę stawiam. Praktycznie same golasy tudzież w wersji ze wspomaganiem. No i tam się bez gazu nie obejdzie niestety bo pije jak smok. Daewoo odpada. Na razie umówiłem się na przyszły weekend na oględziny Civica, ale chętnie "przygarnę" inne propozycje.
Kamiś
Nowicjusz

12 Sty 2015, 19:30

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
to może elantra? ta z linku miała malowane nadkole przód i zderzak, a tak to wygląda przyzwoicie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Sty 2015, 09:37

Wygląda nawet ok, z tym że tu raczej wchodziłaby w grę instalacja gazowa a na razie szukam autka, które będę mógł eksploatować na benzynie i nie będzie mi przez to za bardzo portfela wysuszać.

Dostałem dość dobrą "dokumentację" fotograficzną tego Civic-a, którego zamiesiłem w pierwszym poście. Być może stan techniczny jest taki, jak opisuje właściciel ale "ruda" się tam już nieźle zagnieździła. Fakt - tylne nadkola zrobione (rudej nie widać) ale robione raczej po kosztach (albo we własnym zakresie). To by się jeszcze jakoś ogarnęło, ale po otwarciu drzwi jest "rdzawo". I to znacznie. Nie mam siły i czasu na walkę z "rudą". Czy wszystkie Civiki są aż tak podatne na gnicie?
Kamiś
Nowicjusz

14 Sty 2015, 09:55

Niestety tak.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2015, 10:09

Co prawda nie brałem na razie pod uwagę wozidłą z LPG, ale znajomy zasugerował mi, żebym zerknął sobie na Lagunę pierwszej generacji - podobno przyjemne autko. Na szybko znalazłem coś takiego. Rzućcie proszę okiem :)
[link do oferty na Olx wygasł]
Kamiś
Nowicjusz