Zakup Carismy proszę o rady

16 Kwi 2012, 09:56

Hej jestem Krzysiu i mam 21 lat i zastanawiam się właśnie nad zakupem carismy. Szczerze mówiąc strasznie mi się podoba sam wygląd i słyszałem wiele dobrego o tej marce, więc na moje pierwsze auto wybieram carismę w przedziale rocznikowym 96-98.

A teraz do rzeczy chcę się poradzić was drodzy carismo-maniacy jaką wersję silnikową najlepiej wybrać wg was czy 1.6 czy może 1.8. Samochód jest dosyć ciężki więc mniejszy silnik będzie palił dosyć sporo żeby rozbujać nadwozie, a większy bardziej ochoczo je ruszy więc jaki silnik polecacie i jakich spalań mogę się spodziewać dodam, że czasem lubię sobie wcisnąć gaz.

Kolejne pytanie to na co mam zwrócić uwagę przy zakupie auta? Jakie ma mankamenty? Co się psuje?

I ostatnie pytanie czy ma ktoś Carismę na sprzedaż ? : )
Genek91
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 03 2010

08 Maj 2012, 13:03

Witaj, moja mama jeździ Carismą pierwszej generacji z roku 1998 z silnikiem 1.9TD. Powiem Ci, że prowadzi się całkiem nieźle, nie spala dużo. Nie wiem ile dokładnie, bo nie ma komputera pokładowego, a sam nigdy nie liczyłem. Ale mama się nie skarży, więc jest w porządku. Co najważniejsze nie psuje się. Często nią jeżdżę i powiem Ci, że nie jest dość dynamiczna. W końcu mam 90 koni, a przy sedanie to dość mało. Załóżmy, jak jedziesz na trzecim biegu i maksymalnie wciśniesz pedał gazu, to nie wyrywa do przodu. Dość wolno się rozpędza, ale jest wygodny. Sprawdzaliśmy na dłuższe trasy. Ale wszystko zależy od egzemplarza. Posprawdzaj, czy nie był bity. Oczywiście nie można być zawsze pewnym, ale dużo można się dowiedzieć. Pozdrawiam! ;)
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

13 Lip 2012, 13:02

Witam
Posiadam carismę z 1997 roku z silnikiem 1.8 gls w wersji sedan spalanie na poziomie 7 litrów jest dość dynamiczny jak się naciśnie pedał gazu to ładnie ciągnie do przodu przebieg 218 tyś nie miałem w nim odpukać żadnych poważnych awarii jak coś chcesz jeszcze wiedzieć to śmiało pisz na Pw
Pozdrawiam
Patryk1212
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 gls
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...