Zakup kombi lub minivana

27 Wrz 2018, 09:27

To teraz sam po proszę Was o poradę, ponieważ nie wiem do końca na co się zdecydować i czy w ogóle zmieniać samochód. Obecnie mam Megankę II sedan 1.6, 2007 rok, 72 tys przebiegu, salon polska. Auto kupiłem po prostu bo była okazja, a moja Mazda 6 zaczęła rdzewieć i chciałem się jej pozbyć. Przez prawie 2 lata jak nią jeżdżę trochę zmieniła mi się sytuacja w życiu. Planuję powiększenie rodziny oraz kupiłem psa, którego obecnie muszę wozić wewnątrz auta. Budżet jaki bym chciał przeznaczyć na nowy samochód to 22-23 tys na zakup auta. Pod uwagę biorę :
- Ford Mondeo Mk4 liftback lub kombi 1.6 ti-vct ( obawiam się że słaby ), 2.0 benzyna ( obawiam się poboru oleju i klapek w kolektorze ), 1.8 TDCI ( nie wiem czy jest sens zakupu diesla ) .
- Renault Laguna 3 Kombi 2.0 benzyna ( cholernie drogie koło dwumasowe ).
- Citroen C4 Picasso 1.8 benzyna
- Kia Ceed kombi 1.6 crdi lub 1.6 benzyna
- Volvo V50 1.8 lub 2.0 benzyna ( obawiam się klapek w kolektorze i poboru oleju ).
- Opel Vectra C liftback/kombi, Croma, ew. Signum - 1.8 140.
Roczny przebieg około 15 tys km. Codzienny dojazd do pracy 15 km w jedną stronę drogami powiatowymi i wojewódzkimi. Zakup planuję raczej po zimie, chyba że trafi mi się wcześniej jakaś "perełka". Zastanawiam się jeszcze czy w ogóle zmieniać moje auto bo chodzi bezawaryjnie, tylko ten bagażnik sedana bardzo mnie ogranicza.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...