Zakup kontrolowany Chaosa ;)

11 Sty 2010, 21:07

Witam wszystkich fanów motoryzacji!

Mam pewien problem w którym mam nadzieję, że mi pomożecie... ;-)

Od pewnego czasu przymierzam się do zmiany auta. Nowe musi spełniać określone warunki o czym zaraz. Zastanawiam się co Wy byście wybrali w tej sytuacji?
Obecnie jestem zadowolonym posiadaczem BMW E46 (sedan) choć myślę, że przyszedł czas na zmiany. Nie będę mówił nad czym się na razie zastanawiam byście się nie sugerowali.

Warunki:
- cena 45-50 tyś. (im mniej tym lepiej :) )
- rocznik > 2003
- przebieg do 150 000 (choć wiadomo jak z tym bywa)
- preferowane nadwozie typu sedan lub coupe, ew. hatchback
- spory bagażnik (przynajmniej coś takiego jak jest w E46)
- posiada przynajmniej możliwość zamontowania haku -> planuję wozić przyczepkę z motorem
- moc >160 KM, im więcej tym lepiej choć też zależy od wagi samochodu
- napęd najlepiej 4x4 lub na tył, choć w przypadku ciekawych propozycji można pójść na kompromis
- diesel, benzyna? Bez różnicy choć w przypadku diesla preferowałbym coś niemieckiego.

Starałem się to wyszczególnić wg istotności danych cech.

Czekam na Wasze typy ;).
Chaos
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

12 Sty 2010, 12:17

subaru impreza , mazda 6 z silnikiem 2,3 , honda accord 2,2 iv-tec
halsky11

12 Sty 2010, 12:36

może coś z klasy suv.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Fordy Explorer maja bardzo ekonomiczne silniki, mimo pojemności 4L spalanie w mieście zamyka się w 14L/100km. Na trasie ok 11. Masz hak i napęd 4WD. Bagażnik też przyzwoity, w zasadzie jest to kombi na dużych kołach ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

12 Sty 2010, 18:07

A może Mercedes E-klasa W211
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

13 Sty 2010, 00:00

halsky11,
O pierwszym też pomyślałem jednak ponoć trudno o dobry egzemplarz.
Za pozostałe dwie propozycje dziękuję choć przy Subaru brzmią trochę gorzej, sam przyznasz.
karlone,
Niestety suvy odpadają, szczególnie amerykańskie... Przez chwilę zastanawiałem się nad nową Suzuki Grand Vitarą ale opinie przeciętne (i słabe silniki). Wolę chyba jednak jeździć bardziej dupą po podłodze ;).
daniel_,
Bardzo ciekawa propozycja. Słyszałeś coś (oby dobrego) o tych autach (silnik 2.7d)?

Sam zastanawiam się jeszcze nad BMW E90 i E60 2.0d lub Mercedesem CLK...

Przy okazji dodatkowe pytanie:
Czy ktoś z Was orientuje się ile może kosztować montaż haku? Czy w w/w samochodach na pewno jest możliwość ich domontowania i z czym to się wiąże? Słyszałem o dodatkowym przeglądzie technicznym.
Chaos
Nowicjusz

13 Sty 2010, 17:05

Dużo nie słyszałem o tym samochodzie. Te silniki 2.7 CDI wystepowały w starszej odmianie W210. Kiedyś na internecie czytałem o tym silniku że jest dynamiczny jak 3.0 TDI a ekonomiczny jak 2.2 d. Ten mercedes jest bardzo ładny i dobrze wyposarzony.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...

13 Sty 2010, 20:12

piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

14 Sty 2010, 20:50

Volvo S60, które pokazałeś jest (a właściwie był) fantastyczne! Super wyposażenie, prezencja, cena, gabaryty ok, bardzo mi się spodobało... Do momentu aż ujrzałem opinie o spalaniu. Wyczytałem, że potrafi palić średnio 20 litrów / 100 km! W mieście dochodzi do okolic 30l. Lekka przeginka, taniej chyba taksówką będzie :).
Jednak coś tego typu właśnie by mnie interesowało. Ciekawie też wygląda to Audi A4 jednak boli cena i fakt, że w podobnej można dostać już model w nowej budzie...
Chaos
Nowicjusz