Zakup Leona, pytania do znających się w temacie.

26 Cze 2014, 15:29

Witam, mam na oku Leona. Sprowadzony z Niemiec, pierwszy właściciel - dziadek 52 rocznik. Silnik 1.6 16V, przebieg: 78tyś. Wszystko wydaje się pewne, książka prowadzona. Wrzucę tu gdzieś poniżej zdjęcia poszczególnych wpisów do książki, spójrzcie i poradźcie czy wszystko jest z nim ok. Pytanie, czy gdy pojadę do jakiegokolwiek serwisu Seata w PL, oni mogę mi sprawdzić historię tego auta, czyli np czy serwis był przeprowadzany dokładnie tak jak pokazuje to książka? Jest to auta od handlarza dlatego nie mam zaufania, chcę wszystko sprawdzić dokładnie. Pomóżcie Pany tyle, na ile potraficie. Poniżej linki do tych zdjęć oraz innych papierków które udało mi się zrobić. Pozdrawiam :)

e; jak mogę go jeszcze sprawdzić poza zabraniem go na stację diagnostyczną? Porady jakieś?

[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]
Zulek33
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Cze 2014, 15:39

http://www.seat-weidner.de/

Tu masz adres tego serwisu. Napisz do nich maila z zapytaniem czy samochód o danym numerze VIN był u nich serwisowany i jakie przebiegi widniały. Nie raz wysyłałem takiego maila do niemieckich serwisów i zazwyczaj dostawałem odpowiedź.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Cze 2014, 15:57

Zulek33 napisał(a):e; jak mogę go jeszcze sprawdzić poza zabraniem go na stację diagnostyczną? Porady jakieś?
Miernik lakieru, oględziny z kimś ogarniętym w temacie i zaufanym, wizyta w SKP.

Inna sprawa, że 1.6 nie jedzie i pali jak smok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2014, 16:31

Miernikiem juz zbadany, wszystko ok. Właśnie nie mam jakiegoś znajomego ogarniętego, który by mi pomógł. Hmm, silnik podobno dobry, jeden z lepszych jakie wypuscil vw, idealny pod gaz. Opinie ma dobre przeciez.
Zulek33
Nowicjusz

26 Cze 2014, 16:32

Zulek33 napisał(a): Hmm, silnik podobno dobry, jeden z lepszych jakie wypuscil vw, idealny pod gaz. Opinie ma dobre przeciez.

Silnik pod względem trwałości jest dość dobry ale niestety jest dość słaby i nie radzi za dobrze sobie z tą budą i sporo pali. Ten silnik lepiej nadaje się do aut miejskich typu Polo, Ibiza, lub może Fabia.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

26 Cze 2014, 16:41

Ten silnik był przeciez i w Octaviach i Passatach, nawet teraz do nowych roczników go wsadzają, więc musi być dobry. Jeśli w przyszłości planuje wsadzić gaz, to jest jakaś lepsza opcja niż 1.6mpi?
Zulek33
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
    Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...
    Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...

26 Cze 2014, 16:43

Zulek33 napisał(a):Ten silnik był przeciez i w Octaviach i Passatach

Był i jest ale pali około 10 litrów benzyny na 100 km w mieście i daje około 15 sekund do setki więc to zdecydowanie za duże spalanie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Cze 2014, 16:58

Zulek33 napisał(a):nawet teraz do nowych roczników go wsadzają, więc
Już nie, teraz jest downsizing czyli wkładają 1.2/1.4 tsi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Cze 2014, 17:26

1.6 będzie fakt trochę muł ale jak lubisz jazdy bez szarży to ci starczy ;) i te spalanie będzie nawet wyższe niż w moim 125 km a wrażenia z jazdy o wiele lepsze pozdro :)
młodyszatan91
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Prawo jazdy: 08 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon I
Silnik: 1.8 20V 125 KM

26 Cze 2014, 17:56

No i co z tego że wsadzają? Prawie każde auto ma jakiś beznadziejny silnik w tym przypadku 1.6 taki będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2014, 18:29

Właśnie pierwszy raz spotykam się z takimi opiniami, że ten silnik jest taki zły. Zawsze czytałem opinię że 1.6 16V i 1.9 tdi to najlepsze silniki VAG, a tu takie opinie. Czytalem ze pali 6-8 litrów średnio. To nie tak dużo, a Wy piszecie że smok. Dziwne troszkę. Jest lepszy silnik pod gaz?
Zulek33
Nowicjusz

26 Cze 2014, 18:34

Zulek33 napisał(a):Zawsze czytałem opinię że 1.6 16V i 1.9 tdi to najlepsze silniki VAG, a tu takie opinie. Czytalem ze pali 6-8 litrów średnio.

Ogólnie to dobry silnik tylko jest paliwożerny i mało dynamiczny. Tak to dobry silnik mało awaryjny ale około 10 litrów na mieście spali a zbiera się do 100 km/h w około 15 sekund to za duże spalanie po trasie spali ciut mniej ale kiepsko się nim wyprzedza. Ale do LPG jest idealny lecz i tak go nie polecam.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Cze 2014, 18:43

a jaki polecasz do w miare przyjaznej jazdy i dosc oszczedny?
Zulek33
Nowicjusz

26 Cze 2014, 18:47

Jeśli chodzi ci o pierwszą generację Leona to silnik 1,8 125 KM lub 2,0 8V 115 KM te silniki będą lepsze i myślę że z LPG się sprawdzą. A jak o II generację ci chodzi to poza 1,9 tdi nic nie jest godne polecenia za bardzo.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Cze 2014, 19:16

Pozostań przy Leonie I generacji bo to solidny samochód i nie bierze go korozja mimo upływu lat. Poza tym silnik 1.8 czy 2.0 są rzadko spotykane i nie wiem czy trafisz na jakiś w dobrym stanie. Bardziej polecałbym tutaj 1.9 110km gdzie osiągi są w miarę w porządku kosztem niższego spalania. LPG plus silnik 1.6 to totalny muł,zero przyjemności z jazdy.Fakt,że jednostka 1.9 to potencjalne naprawy droższe jak to diesel,ewentualnie polecam Ci najlepsza wersją silnikową jaka była w Leonie czy montowana także w Golfach z oznaczeniem ARL 15okm- widze że jest ich dosyć sporo na aukcjach i można trafić na zadbaną sztukę od pasjonata. Jakim budżetem dysponujesz tak w ogóle? Jeżeli to auto o którym piszesz jest od handlarza i jeździł nim "dziadek rocznik 52" a tak w ogóle to dopiero wyjechał z salonu- lepiej odpuść bo szkoda zachodu i nerwów. Jest odpicowany pod handel jak większość z komisów.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna