01 Gru 2018, 13:43
Invi, dziękuję za wytknięcie mi błędu. A więc tak:
Chciałbym wziąć nowy samochód dostawczy w leasingu. Wysłałem zapytanie o ofertę do kilku przedstawicieli różnych marek i najbardziej przypadła mi do gustu oferta Iveco. Obecnie zastanawiam się nad tym czy wybrać Daily 35S16 z silnikiem 2.3 156KM czy Daily 35S15 z silnikiem 3.0 150KM.
Obecnie jestem bardziej nastawiony na Iveco Daily 35S16 z silnikiem 2.3 156KM, ponieważ rozrząd jest na pasku, który wymienia się co 200tys a jego wymiana w ASO kosztuje 1600 złotych, natomiast silnik 3.0 pracuje na łańcuchu, który wymienia się co 300tys i jego wymiana w ASO kosztuje 5000 złotych. Oba silniki nie posiadają AdBlue.
Samochód nie będzie używany na długich trasach typu autostrady - czyli nie 100KM w jedną stronę ze stałą prędkością tylko będzie to bardziej typowo miejska jazda - jak na przykład samochód kurierski. Czyli czasem przejedzie bez przerwy 40km a czasem będzie już stawał po przejechaniu 500m i tak w kółko.
Moje pytanie jest takie, czy dobrze zrobię decydując się na któryś z tych modeli. Potrzebuję samochodu trwałego, niezawodnego i pozbawionego jakichś fabrycznych wad, który nadawałby się do tego typu eksploatacji.
Wartość leasingu jaka wchodziłaby w grę przy zakupie auta to mniej więcej 100tys netto. Silnik 3.0 jest droższy o 5000 netto od 2.3.
A więc to dobry wybór czy polecalibyście coś innego? Który z tych silników jest lepszy?