REKLAMA
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. To mój pierwszy post tutaj i od razu zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze właściwego auta.
Sytuacja wygląda tak, że przez 7 ostatnich lat jeździłem Octavią Kombi 1.6 TDI. Trzaskałem przebiegi rzędu 30k km rocznie, ale diesel dostawał też w kość w mieście na krótkich dystansach, bowiem mieszkaliśmy w Warszawie. Jakiś czas temu wyprowadziliśmy się do małego miasteczka w związku z czym zmieniłem pracę i styl życia. Obecnie dojeżdżam do biura po 30 km w obie strony, ale mniej podróżujemy na długich trasach, więc robimy przebiegi ok. 15k km rocznie.
Na horyzoncie drugie dziecko, a starsza córka ma już 3 lata. Mam opcję sprzedania obecnego auta i chciałbym z niej skorzystać, tym bardziej, że fundusze pozwalają wziąć coś nowego z salonu.
Szukam pakownego kombi lub SUVa z silnikiem benzynowym (ewentualnie hybryda), który będzie praktycznym i oszczędnym autem na co dzień, ale i sprawdzi się na rodzinne wypady z dwójką małych dzieci. 2 razy w roku wyjeżdżamy na większy urlop, gdzie ciągniemy ze sobą masę bagażu i rowery. Bagażnik w Octavii III był do tej pory idealny.
Do rzeczy, oto moje wymagania:
1. Kombi lub SUV w benzynie lub hybrydzie
2. Duża pojemność bagażnika
3. Przestrzeń z tyłu, aby zmieścić 2 foteliki i ewentualnie 1 dodatkową osobę dorosłą.
Oglądałem do tej pory 2 auta. KIA CEED SW 1.5 1.5 T-GDI w wersji Business Line oraz Octavia Kombi 1.5 TSI E-TEC. Wizualnie bardziej przemawia do mnie CEED. Cenowo wypada ok. 10k taniej niż Skoda w wyposażeniu na jakim mi zależy. Bagażnik sprawia wrażenie pojemnego, ale nie mam przekonania co do ilości miejsca z tyłu. Skoda z kolei kusi optycznie większą pojemnością, ale przeraża mnie surowość deski rozdzielczej, gdzie brakuje przycisków a większość ustawień wprowadza się na ekranie dotykowym.
Myślałem również nad Superbem w kombi, ale może nie zmieścić się do mego garażu, a i budżet musiałbym sporo naciągnąć do góry.
Uprzejmie proszę o opinie o podanych propozycjach aut. Będę również wdzięczny za wskazanie modeli, które mogą być dobrą alternatywą.