REKLAMA
Witam. Tak jak w temacie przymierzam się do zakupu Daewoo Nubira 1 1.6 sx z LPG. Dzisiaj byłem obejrzeć jedną z moich okolic za niewielką kwotę jak na to autko.
Nubira jest z 1998 roku i nie jest w stanie jak na innych aukcjach - nie jest igłą
Do sprzedaży nie była jakoś specjalnie odpicowana, właściciel bardzo rzeczowy. Podczas rozmowy sam przyznał się, że trudni się handlem samochodami, ale na małą skalę. Nubira jaką ma na sprzedaż jest jeszcze na czarnych blachach, a sam sprzedawca powiedział, że jest w jej posiadaniu tydzień.
Tak jak wcześniej napisałem, auto nie było specjalnie odpicowane. Większość braków sprzedawca sam przedstawił, m. in. :
- lekka stłuczka prawy róg zderzaka ( był nawet ślad otarcia)
- urwane trzymanie do otwierania wlewu
-prawy drążek przydałoby się wymienić
-ułamany kluczyk zapasowy
-nie odbijająca prawa zewnętrzna tylna klamka
-brak prawego halogenu -pewnie z powodu stłuczki
-jedno lusterko zbite drugie naderwane
Ogólnie po przejechaniu się wstępnie autem sprawia ono wrażenie takiego brzydkiego kaczątka. Przebieg jaki odczytałem na liczniku to 236 tys, wg karteczki na silniku wymiana oleju(wlany minerał) była przy 230 tys (trochę mnie to zastanawia że 6 tys po wymianie ktoś samochód sprzedał). Auto po puszczeniu kierownicy jedzie prosto, przy hamowani również. Na kierownicy jest obszycie (czy jak to się nazywa) a mieszek lewarka zmiany biegów jest już trochę sfatygowany.
Przejdźmy teraz do silnika. Auto chodzi cicho i równo, nie kopci i ładnie wchodzi na obroty, jednak pierwsze co mi się rzuciło gdy je odpalałem samemu to kontrolka check engine która po odpaleniu nie zgasła. Czego mogę się mniej więcej po tym spodziewać i czy będzie to duży wydatek. Dodam jeszcze, że samochód przy próbie odpalenia zagadał na chwilę po czym zgasł (Pan tłumaczył to tym iż nie ma benzyny -na co wskazywał również wskaźnik, a auto na gaz przełącza się samo). Przy odpaleniu na samym gazie musiał trochę pokręcić zanim załapał. Co Wy Panowie na to? Czy warto się w ogóle tym interesować ? Dodam, że przed samym zakupem mam zamiar przejechać się autkiem, żeby go przejrzeli fachowcy. Czekam na odpowiedzi. Zamieszczam link do aukcji poniżej ( Pan z ogłoszenia jest skłonny zejść trochę z ceny)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A i jeszcze jedno. Auto posiada poduszkę powietrzną (podobno:)) . CZy jej kontrolka zachowuje się właściwie ?? (po przekręceniu kluczyka zapala się , po czym były ok 3 sek mrugnięcia i zgasła (wiem, że zamrugała w równych odstępach ale ile razy nie mogę sobie przypomnieć)