Zakup pierwszego auta do 25 tyś zł - prośba o pomoc.

22 Maj 2013, 17:16

Witajcie,

chciałbym wziąć w leasing auto do ok. 25 tyś zł brutto. Będzie to moje pierwsze auto, dlatego kieruję swoją prośbę o pomoc w wyborze właśnie do Was.

Cel

- Auto ma służyć do celów firmowych (dojazdy do klientów) oraz naturalnie w celach prywatnych - Wyjazdy weekendowe 100-200 km (średnio raz na 2 tyg.) poza miasto.

- chciałbym, aby to nie było małe auto typu corsa albo clio, ponieważ czasami będzie trzeba zapakować kilka kartonów do niego.

- chciałbym, aby auto nie było drogie w eksploatacji

- nigdy nie byłem posiadaczem oc ani ac, dlatego wielkość silnika zapewne też ma znaczenie

- jeśli chodzi o rocznik to musi to być 2009 i młodsze

- jeśli chodzi o kolor to biały albo srebrny (będę go znakował kolorami firmowymi).

- jeśli chodzi o rodzaj paliwa - wydaje mi się ze najlepiej jak to będzie diesel.

- auta musi koniecznie być z fakturą VAT 23%

Od BRE Leasing otrzymałem taką spis aut, które są po wynajmnie. Doradca pisał, że są to auta, które były wynajęte/wyleasingowane, ale właściciele nie zdecydowali się na wykup. Z kolei BRE Leasing w swoim umowach ma informacje o tym, że może nałożyć karę na osobę, która o taki samochów nie dbała a nie zdecydowała się na zakup. Dlatego doradca pisał o tym, że te auta nie są "zajechane".

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli chodzi o moje propozycje to są to:

Fiat Bravo 1.6 Multijet Dynamic FVAT II, 2010, Hatchback

Kia Cee'd 1.6 CRDI kombi, 2009

Ford Focus 1.6TDCI SilverX kombi FVAT, 2009

Co myślicie o tych propozycjach? Na których samochodzie najlepiej się skoncetrować w poszukiwaniach? Który będzie najmniej awaryjny, najbardziej ekonomiczny i który będzie najmniej "zajechany"?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
mariuszd4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2005
Auto: nie mam

22 Maj 2013, 20:23

poprawny link

mariuszd4
Nowicjusz

23 Maj 2013, 12:31

Co myślicie o tych propozycjach?

mariuszd4
Nowicjusz

24 Maj 2013, 22:18

witaj
Sądze że kia i fiat jednak będzie raczej z tych małych samochodów
Jeśli szukasz auta dużego i oszczędnego to może jakaś skoda octavia
Jeśli myślisz o laeasingu to fakt większość firm będzie chciała zrobić auta max 4 letnie, ale jak chcesz to mogę ci podpowiedziec gdzie zrobić starsze, wiem bo się tm zajmuję
Sam stoję przed podobnym dylematem i raczej się właśnie skłaniam ku skodzie octavi kombi 1.9 TDI - silnik bardzo oszczędny w dojazdach do klientów w szczególności na trasach będziesz miał zużycie ok 4,5- 5 litrów a po mieście z 1L więcej
2009 roczniki chodzą ok 35000 ale już 2007 można by zrobić w leasingu na 5 lat, a 2006 na 4 lata a 2005 na 3 lata.
Przy leasingu mogę pomóc jeśli chcesz. jestem brokerem coś mogę doradzić, poszukać tanich ofert
Ja jeździłem już rónymi autami - kiedyś myślałem że diesel jest drogi ale jak się kupi oszczędny silnik to nie wiem czy nie taniej wyjdzie niż jakaś benzyna z gazem
No i można go zawirusować i od razu taki 1.9tdi dostaje więcej mocy, a i zużycie spada.
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

26 Maj 2013, 22:54

Dzieki za odpowiedz. Wczoraj rozmawialem z kumplem ktory zajmuje się leasingami i mi cos doradzic tym bardziej ze jego tesciu prowadzi salon samochodowy. Także dziękuję za odpowiedz i pomoc. Jesli chodzi o octavie to na razie nie bralem jej w ogole pod uwagę ze wzgledu na to ze te z 2009 sa drozsze znacznie od kia czy focus, ale zainteresuje się teraz tymi trochę starszymi. jeszcze raz dzieki za odp
mariuszd4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...