Zakup pierwszego auta.

12 Lip 2013, 00:13

Witam,
od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego auta. Mimo, że mam 20tysiecy na to przeznaczone, z czego 10 tys dostaje od taty, to doszedłem do wniosku, że warto kupić jakieś tańsze auto. Gdyż jak wydam te 20 tys to zostaje bez kasy, a jak na pierwsze auto to myślę ze do 12 - 14 tysięcy wystarczy, bo jeszcze koszty utrzymania dochodzą do tego a niestety na pieniądzach to ja nie leże :P.
Mój wybór padł na Opel Astra II lub Fiat Stilo. Co do silnika w Astrze myślę nad 1.6 8V 85KM, słyszałem ze ekonomiczny i mało awaryjny silnik, co więcej dobrze współpracuje z gazem, natomiast chyba gorzej z przyspieszeniem jest. Jeśli chodzi o stilo to 1.9 JTD 115KM lub 1.9 MJTD 120KM, mało palą i tak samo mało awaryjne. Tylko niestety jak to disel trzeba dbać, często wymieniać olej, pokonywać dłuższe trasy, noi koszty naprawy chyba dość drogie. Co do stilów ki to oczywiście model z jak najmniejsza ilością przycisków, bo elektronika to ciemna strona tego auta.
Oczywiście mowa o hatchbacku, 4/5 drzwi i żeby z klimatyzacja był, rocznie będę pokonywał z 10 tys km - 15 tys km.

Opieram się na informacjach z różnych stron, nie jestem jakoś bardzo obeznany jeśli chodzi o auta, dlatego też liczę na waszą pomoc. Podsumowując chciałbym wydać max 14 tys.

I co sądzicie o tym oplu, wart swojej ceny?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeśli macie jakieś aukcje to proszę wklejcie je tutaj. Jc to jestem z woj. podkarpackiego.

Pozdrawiam :)
K3b4b
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Lip 2013, 06:58

No ta Astra wygląda dość ładnie i jeszcze silnik dobry pod lpg ale fakt mocy może troche brakować.
Zobacz na tą Astre [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] przyzwoita moc i te silniki również dobrze tolerują lpg a spalanie praktycznie to samo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lip 2013, 07:25

nie lepiej grande punto w cenie stilo? w miarę fajne auto.
kompresor
Nowicjusz

Auto: turbostang

12 Lip 2013, 16:22

A co polecacie tak od siebie, jakie auto wy kupilibyscie za 12-14 tys zł? Bardzo zalezy mi na pomocy :) nie musi byc jakies ekstra szybkie byle dobrze sie zbierało noi przede wszystkim ekonomiczne i hatchback 4/5 drzwi.
K3b4b
Nowicjusz

12 Lip 2013, 16:42

Ja bym porozgladał się za Focusem i wyzej wymienionym Grande Punto.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Lip 2013, 17:19

Co do fiata punto to jaki rocznik i silnik polecacie, bo szczerze to nawet nie brałem go pod uwagę? :unsure:
K3b4b
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

12 Lip 2013, 19:21

Ja też bym rozważył zakup Grande,za te pieniądze dostaniesz coś z początków produkcji czyli 2005/6.
Co do silników to szukaj 1.4 16V 95KM StarJet (żwawy i oszczędny) ewentualnie 1.6 16V 120KM MultiJet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lip 2013, 12:44