REKLAMA
Witam,
od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem swojego pierwszego auta. Mimo, że mam 20tysiecy na to przeznaczone, z czego 10 tys dostaje od taty, to doszedłem do wniosku, że warto kupić jakieś tańsze auto. Gdyż jak wydam te 20 tys to zostaje bez kasy, a jak na pierwsze auto to myślę ze do 12 - 14 tysięcy wystarczy, bo jeszcze koszty utrzymania dochodzą do tego a niestety na pieniądzach to ja nie leże .
Mój wybór padł na Opel Astra II lub Fiat Stilo. Co do silnika w Astrze myślę nad 1.6 8V 85KM, słyszałem ze ekonomiczny i mało awaryjny silnik, co więcej dobrze współpracuje z gazem, natomiast chyba gorzej z przyspieszeniem jest. Jeśli chodzi o stilo to 1.9 JTD 115KM lub 1.9 MJTD 120KM, mało palą i tak samo mało awaryjne. Tylko niestety jak to disel trzeba dbać, często wymieniać olej, pokonywać dłuższe trasy, noi koszty naprawy chyba dość drogie. Co do stilów ki to oczywiście model z jak najmniejsza ilością przycisków, bo elektronika to ciemna strona tego auta.
Oczywiście mowa o hatchbacku, 4/5 drzwi i żeby z klimatyzacja był, rocznie będę pokonywał z 10 tys km - 15 tys km.
Opieram się na informacjach z różnych stron, nie jestem jakoś bardzo obeznany jeśli chodzi o auta, dlatego też liczę na waszą pomoc. Podsumowując chciałbym wydać max 14 tys.
I co sądzicie o tym oplu, wart swojej ceny?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jeśli macie jakieś aukcje to proszę wklejcie je tutaj. Jc to jestem z woj. podkarpackiego.
Pozdrawiam