Zakup pierwszego samochodu do 25tys

12 Paź 2016, 23:31

Witam,

nadszedł czas kiedy w końcu mogę kupić swój pierwszy samochód, fundusze jakie na taki zakup posiadam to 25 tys. W trakcie przeglądania samochodów stwierdziłem że to najgorsza kwota jaką można mieć na samochód, bo albo kupujemy coś względnie "młodego" przed naprawami, albo coś starego w prawdzie po naprawach ale pewnie przed kolejnymi.

O samochodach mam jakąś wiedzę. Wieloma jeździłem, w wielu coś się psuło były samochody nowe, były również starsze jak Toyota Land Cruiser z 86r. Jednak kiedy mam zainwestować swoje pieniądze jakoś ciężko jest mi się wymądrzać jak przy piwie z kolegami. :D

Chciałbym poznać waszą opinie:
Czy lepiej kupić samochód starszy tj. ok 2004/2006 marki uważanej za lepszą trwalszą (chodź w tych czasach to chyba już tylko stereotypy) jak VW, Skoda,Toyota... Czy może młodszy rocznik 2007/2009 Fiata,Suzuki... ?

Czy przebieg w tych rocznikach lepiej będzie wybrać ok 260 tys i liczyć ,że nie cofane przy 200tys główne wymiany zrobione i jest szansa ,że przejade 60 tys bez większych napraw? a może szukać jak najmniejszego przebiegu ?

Nastawiłem się na benzynę, po złych doświadczeniach z dieslami i kosztownymi naprawami obserwowanymi w rodzinie :). Jednak nie mam doświadczeń z benzyną, co w benzynie może się popsuć w kosztach przekraczających ten 1000 zł nie mówiąc już o 5000 ? :)

Proszę również o jakieś propozycję, nie mówię tu o linkach do konkretnych aukcji tylko marka model, może jakiś komentarz jak będziecie mieli czas :)

Co bym chciał od samochodu:

- chciałbym aby był większy prześwit ( nie koniecznie )
- napęd 4x4 (niestety jak wracam w rodzinne strony to muszę w zimie wjechać na górę)
- silnik nadający się pod zagazowanie
- 4/5 drzwi
- dla mnie istotne jest aby samochód w środku był wygodny i względnie nowoczesny bo tam siedzę i z tej strony spędzam w nim czas, z zewnątrz jest to nie istotne

Moje typy:

Rozum podpowiada ,że najlepszym rozwiązaniem byłby Fiat Sedici / Suzuki SX4
rocznik ok 2008/2009 przebieg pewny ok.130 tys od pierwszego właściciela. Jednak jaki facet marzy o fiacie sedici ? :D

Audi A3/A4 tu rocznik wypada 2004/2006, przebieg nieznany właściciel kolejny. Jednak o Audi zawsze marzyłem.

Skoda Octavia scout, samochód na który musiałbym dozbierać ok 3 - 5 tys. Jednak diesel z przebiegiem ok 200 tys to za duże ryzyko. Benzyna nie do zagazowania.

VW passat, poczciwy samochód przez kilka lat rocznik 2002 w dieslu był w domu psuł się na potęgę ale bardzo doby napęd i wygodny samochód. Oczywiście przebieg nieznany.

Proszę o wasze typy, mogą też być bez napędu 4x4 :)
Wszelkie rady i wskazówki będą mile. :ok:

Pozdrawiam
Filip
filier123
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 04 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

13 Paź 2016, 00:05

Napęd 4x4 generuje koszty. Zużycie paliwa jest większe a dodatkowo masz kilka części, które mogą się zepsuć/zużyć. Już nawet nie wspominam o pilnowaniu zużycia opon. Po prostu nie warto, jeśli nie jest to naprawdę potrzebne, lepiej kupić dobrej klasy opony.
Auta z koncernu vw bym odrzucił - cena nieadekwatna do jakości. "Trwałość" to jedynie poszerzany w pl mit, szczególnie podanych rocznikach, kiedy jedyne silniki, jakie można polecić pochodzą z połowy lat 90-tych.

Ode mnie:
Laguna mk2 FL, poprawiona względem pierwszej wersji, dobry stosunek cena/jakość
Volvo s40/focus mk2 - technicznie to samo, kupisz spokojnie coś z roczników 07, 08
Volvo s60 - trochę starsza konstrukcja, ale klasę wyżej. Spory, wygodny samochód ze swietnymi silnikami
Mondeo mk3, kupisz dobrze wyposażony z ostatniego roku produkcji, 2007. Do mk4 trzeba troszkę dorzucić.
Fiat bravo ( a może grande punto abarth :naughty: )
Accord VII
Lexus is200, rwd, zadbane egzemplarze idą od ręki, warto byłoby wybrać się do rajchu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Paź 2016, 01:27

Chciałbym poznać waszą opinie:
Czy lepiej kupić samochód starszy tj. ok 2004/2006 marki uważanej za lepszą trwalszą (chodź w tych czasach to chyba już tylko stereotypy) jak VW, Skoda,Toyota... Czy może młodszy rocznik 2007/2009 Fiata,Suzuki... ?

Czy przebieg w tych rocznikach lepiej będzie wybrać ok 260 tys i liczyć ,że nie cofane przy 200tys główne wymiany zrobione i jest szansa ,że przejade 60 tys bez większych napraw? a może szukać jak najmniejszego przebiegu ?

odpowiedź na te pytania znajdziesz w moim temacie, który nie tak dawno założyłem:
jaki-samochod-kupic-do-20-tys-zl-2016-vt96790.htm

Masz nieco większy budżet, jednak nie mam kompletnie rozeznania w autach z napędem 4x4. Z napędem na 2 i nieco starszym rocznikiem (około 2004) możesz zapoznać się i sprawdzić czy Ci odpowiadają (prześwit raczej normalny):
-Audi A4 B6
-BMW Serii 3 E46
-Honda Accord
-Toyota Avensis
-Saab 9-3
Nowszy rocznik:
-Dacia Sandero Stepway (duży prześwit)
-Hyundai i30
-Fiat Bravo
-Ford Focus
i jeszcze dużo innych konkurencyjnych modeli hatchback'ów...
te ostatnie dwa^^ również rozważam pod swój zakup, więc więcej info znajdziesz w moim temacie.
Ostatnio edytowany przez SpeedyCR, 13 Paź 2016, 17:11, edytowano w sumie 1 raz
SpeedyCR
Nowicjusz

13 Paź 2016, 04:21

Kufa. Za te pieniądze to mega przyzwoitą Ładę Nive kupisz :naughty:

Jeszcze Bora 1.8T 4motion. Tylko się módl, żeby nic się nie posypało w napędzie.

Generalnie Lada będzie znacznie tańsza w eksploatacji.

Szczerze mówiąc to Sedici to bardzo dobry kompromis. Dużo aut krajowych.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

13 Paź 2016, 12:47

Dzięki za odpowiedzi, zastanawiam się też nad BMW serii 1 lub 3 w roczniku 2006 - 2008 da się coś znaleźć w tych pieniądzach. Silnik oczywiście najprostszy z możliwych 2.0 benzyna 150KM. Znów stereotypowo w mojej rodzinie nigdy nie był samochodu tej marki (będziesz miał wydatki... gangsterski), ale jak wiemy stereotypy to stereotypy i może warto je łamać.

Czy macie jakieś informacje co do awaryjności i kosztów naprawy czy naprawdę są dużo większe niż w pozostałych markach?

Czy napęd na tył będzie dużym utrudnieniem w zimie ? (czy więcej radości może sprawić niż problemów :D )
filier123
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 04 1993
Przebieg/rok: 20tys. km

13 Paź 2016, 13:15

Odnośnie BMW, w dobie elektronicznych stabilizacji toru jazdy nie powinno Ci to przysparzać większych problemów, no chyba, że będziesz jeździł po sypkich nawierzchniach (piach/śnieg), to wtedy faktycznie trochę może być trudniej.
A co powiesz na subaru?
Np. [link do oferty na Allegro wygasł] . Silnik wolnossący, można zagazować, a napęd bajeczny, pojedziesz po wszystkim ;) No i dźwięk boxera ;)
pazikkarol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...

13 Paź 2016, 13:20

Na e87 i e90 słaby budżet
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna