Zakup pierwszego samochodu -- prośba o porady

07 Sie 2014, 14:25

Witam!

Kupuję pierwszy samochód dla powiększającej się rodziny ;) Potrzebuję samochodu typu sedan, z pojemnym bagażnikiem (400-500l) z przeznaczeniem do miejskiego użytku oraz raz na jakiś czas dłuższych tras (200-500km), z perspektywą dłuższych wycieczek. Z tego co się orientuję, nie zwróci mi się diesel, więc silnik benzynowy. Oczywiście ważne jest spalanie i koszta eksploatacji.

Jeśli chodzi o półkę interesują mnie modele typu Mazda 3, Toyota Corolla, Skoda Octavia, Volkswagen Passat, Ford Focus i podobne. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z samochodami, proszę o radę, czy warto kupować nowy, czy ryzyko przy zakupie używanych nie jest za duże dla kogoś kto ma tylko mgliste pojęcie gdzie patrzeć i czego szukać. Chciałbym kupić coś co posłuży ładne parę lat.

Za jakiekolwiek wskazówki, czym się kierować przy wyborze marki i modelu (z rzeczy których nie podają w broszurach i osiągach) też mile widziane. Jak wspomniałem, w samochodach jestem nowy, chociaż staram się szybko nadrobić zaległości. Za wszystkie sugestie i opinie dzięki z góry! :)
sirKruk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Sie 2014, 14:29

Jak ma być nowy prosto z salonu to odpuść skodę octavię i volkswagena passata bo te samochody nie mają silników godnych polecenia.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Sie 2014, 14:37

Chodzi o moc silnika czy inne parametry? A przy okazji, jaką jest różnica w praktyce prowadzenia samochodu między silnikami np 90KM a np. 150KM? Wiem co to w praktyce oznacza, ale nie wiem ile mam wydać na konie mechaniczne i na ile się to opłaca
sirKruk
Nowicjusz

07 Sie 2014, 15:49

Chodzi o trwałośc silnika a raczej jej brak.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Sie 2014, 16:25

Dzięki za odpowiedź, czy moglibyście polecić jakiś samochód tej klasy (i dlaczego)?
sirKruk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...
    Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...