Zakup prostownika do akumulatora

07 Sty 2016, 12:22

cześć wszystkim ! potrzebuje porady w zakresie zakupu prostownika do akumulatora do zastosować prywatnych (nie warsztatowych)

chcę kupić prostownik, którym naładuję w razie potrzeby akumulator w moich samochodach ...
mam w sumie 3 samochody (vw polo VI (benzyna) , Opla Insignię (diesel), VW Tiguana (diesle)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

07 Sty 2016, 14:05

adam-and1 napisał(a):chcę kupić prostownik, którym naładuję w razie potrzeby akumulator w moich samochodach ...
Potrzebujesz prostownik na 12V najlepiej automatyczny żebyś nie musiał nic ustawiać. Wystarczy tylko że podłączysz akumulator i włączysz zasilanie po naładowaniu do pełna automatyczne prostowniki przechodzą w tryb podtrzymania co zapobiega przeładowaniu akumulatora jak byś nie zdążył odłączyć w odpowiednim czasie.

Ja osobiście mam taki prostownik mikroprocesorowy ładowałem dwa razy akumulator i jak na razie nie zauważyłem problemów. Tu masz różne prostowniki i opinie na które też można zerknąć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2016, 13:13

Najlepsze mikroprocesorowe robi CTEK. Ja u siebie używam zwykłego, kupiony pare lat temu za 135zł. W większości ładuję nim bez odłączania aku od instalacji. Ma regulację więc można dopasować amperaż do potrzeb. Przy maksymalnym prądzie pusty aku (rozrusznik w ogóle nie miał siły zakręcić) po 3-4min ładuje tyle że samochód odpala.
Przy zwykłym bez mikroprocesora trzeba pamiętać aby nie przeładowywać aku. Można zniszczyć płyty wewnątrz.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

01 Lut 2016, 13:50

CTEK ładują znakomicie, kupiłem zwykły najtańszy prostownik cyfrowy i chciałem naładować akumulator AGM i niestety nie naładował . Zakupiłem CTEK i wszystko gra :) polecam je
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

01 Lut 2016, 18:35

Powiem szczerze, że ja również najpierw kupiłem dwa takie ( zdjęcie poglądowe, bo nawet nie pamiętam jakiej to były firmy ), ale nie wytrzymały długo. W końcu kupiłem dokładnie taki prostownik i już mam go chyba 3 lata. Bardzo fajna rzecz, ponieważ posiada funkcję zimową, czyli jak auto stoi np. na dworze, na mrozie, to mozna ją podłaczyć wieczorem i rano jak jest nawet -25 stopni, nie ma obaw, że aku zawiedzie. Oprócz tego sam wybiera napięcie ( 12 czy 6V ). Tak w sumie, to nic nie trzeba tam ustawiać - podłacza się pod aku i tyle. Jedynie jak trzeba właczyć funkcję zima, to trzeba nacisnąć przycisk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lut 2016, 21:41

MotoAlbercik napisał(a):kupiłem dwa takie
Badziew . Nie kupować czegoś takiego. Nie nadaje się do niczego. Był temat gdzie rozbieraliśmy ten pseudo automatyk na części pierwsze.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne