witam jestem nowym uzytkownikiem tego forum i mam kilka pytan
jestem na kupnie samochodu za 45k max 50k zl. i mam kilka pytan poniewaz nie bardzo wiem co wybrac...
samochod bedzie uzywany na codzien (ale raczej "troszke" szybciej poruszam sie od przecietnych kierowcow ktorych mozna spotkac na drogach) ale planuje tez wystartowac w rallysprintach i podobnych imprezach wiec przydal by sie samochod z zacieciem sportowym.
po pewnym czasie na pewno jakies mody!
zastanawiam sie nad seat leon FR 150km tdi (ale jak wiadomo jest to przedni naped wiec troszke nie przyszlosciowe)
seat leon cupra 4 150km tdi (i tu pytanie na ktore nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi ktorej generacji jest w nim haldex?)
seat ibiza cupra 160km tdi (podobnie jak FR lecz moj sponsor wolal by 4-5 drzwiowy znowu na plus jest to ze to cupra i wydaje mi sie ze jest to juz bardziej sportowe auto)
golf IV tdi 4motion (131km i 150km chyba te najbardziej odpowiadaja lecz znowu nasowa sie pytanie jakiej generacji jest haldex? i oczywiscie czy takim autem da sie w miare szybko przemieszczac chodzi mi tu glownie o zawias)
golf V tdi 4motion 2,0tdi 140km (tu chyba jest haldex 2 generacji ale nigdzie nie moge znalesc wiarygodnego zrodla. oraz jak sie ma podnoszenie mocy w tych 2,0tdi mowa oczywiscie o 140km i roku 2005. pytam poniewaz juz duzo czytalem i podobno wystepuja jakies problemy i ze nawet blok silnika potrafi peknac przy pierwszych produkcjach tego silnika wiec wole zapytac. kolejne pytanie co do tego samochodu to czy nim da sie jezdzic sportowo? czy da sie z niego zrobic "sportowy" samochod w razie czego oczywiscie w rozsadnych pieniadzach)
passat b5 lub b6 (nie pamietam) 4motion na torsenie oczywiscie tez 1,9tdi (ale jest to auto dlugie i juz raczej limuzyna poza tym jak brat sie orientowal kiedys o mody do ojca audi tez 1,9tdi 131km quattro to podobno sa problemy bo malo miejsca zreszta zeby to jakos chodzilo na tym torsenie to podejzewam ze 200km trzeba miec zeby jakos tym jezdzic ale emocje zadne zwykle auto do normalnego poruszania sie po autostradach a juz nie wspomne o braku hebli)
co jeszcze mozecie polecic?
czy jest mozliwosc wymiany haldexa z Igen na II albo nawet i III generacje? (na to pytanie wiem ze bedzie ciezko odpowiedziec ale moze macie jakies informacje czy ktos sie czyms takim zajmowal)
w jakich modelach jest jaki haldex? slyszalem ze II generacji jest super a III juz ma od samego poczatku 10% na tyl ale chyba zaden nie jest w zasiegu cenowym)
na koniec dodam ze nie jestem zwolennikiem jazdy na wprost i bardziej mnie interesuje zachowanie auta w zakrecie i nie wiem czy jest sens sie wyglupiac z haldexem (to jednak nie staly naped) nie wiem na ile on sie sprawdza w sportowej jezdzie (z tego co obserwowalem na roznych tego typu imprezach raczej nigdy haldex sie nie liczyl) z haldexem mam 0 doswiadczenia i nawet nie mam pojecia ktore auta ktorej generacji maja haldexa. nie mam pojecia jak ten haldex sie sprawdza czym sie rozni I od II i III generacji.
warunkiem zakupu auta jest rocznik nie starszy niz 2003-04! dobrze by bylo gdy byl to 2005 i nowszy. benzyna raczej tez odpada... bez doladowania turbina bedzie ciezko co kolwiek wyciagnac wiecej z takiego auta. na turbinie benzyna lubi duzo zjesc (robie raczej dosyc duzo km) no i benzyna z turbo bez
4x4 tez mija sie z celem tak mi sie wydaje.
zalezy mi na wrazeniach z jazdy (gwaizdki z nieba po tdi sie nie spodziewam) jak i mozliwosci sportowej jazdy (a wszystkimi autami jest to nie realne).
bardzo prosze o wyrozumialosc porady i opinie
z gory przepraszam za popelnione bledy ort. , brak polskich znakow oraz jesli watek zostal zalozony w zlym dziale prosze o przeniesienie.