Zakup samochodu do 10 tyś.

31 Maj 2015, 10:25

Witam.
Stoję przed zakupem swojego pierwszego samochodu i mam duży dylemat. Chciałbym kupić auto na kilka lat do 10 tyś. Na pakiet startowy mam przeznaczone osobne pieniążki. Będe robił małe przebiegi dla tego chciałbym Benzyne (+LPG w przyszłości). Oto moje typy:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- Pan twierdzi że bezwypadkowy, samochód zadbany. Bardzo mi się podoba.
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- mój Tato ma taką i sobie chwali, niskie spalanie, tani w utrzymaniu
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ewentualnie może coś takiego ? Pan twierdzi że było dachowane w zimie, ale wszyskie szyby oryginalne. Wiem, że zupełnie inny segment ale rocznik robi wrażenie.
Moim marzeniem było BMW. Czy bedzię dużo droższe w utrzymaniu od innych aut ? Proszę o opinie. Samochód bedzie jezdził tygodniowo około 250 km, w tygodniu po mieście, weekendy w trasach.
Pozdrawiam.
piwko7
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Maj 2015, 10:30

Od kiedy Octavia 1.6 ma niskie spalanie? :lol:
Cee'd za 10k! :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Maj 2015, 10:31

Spala mu w trasie około 6l. Kia nie warta uwagi ?
piwko7
Nowicjusz

31 Maj 2015, 10:34

piwko7 napisał(a):3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] mój Tato ma taką i sobie chwali, niskie spalanie, tani w utrzymaniu

11-12 litrów w mieście to niskie spalanie jak na silnik 1.6 ? Ciężko znaleźć drugi silnik benzynowy który pali tak dużo w stosunku do marnych osiągów i niewielkiej pojemności.

piwko7 napisał(a):Moim marzeniem było BMW. Czy bedzię dużo droższe w utrzymaniu od innych aut ?

Będzie niewiele droższy za to trwalszy. Z resztą do marzeń warto dopłacać ;)
Za 10 tys. spokojnie kupisz e46 przed lift z jakimś R4 pod maską.
Ostatnio edytowany przez kirin88, 31 Maj 2015, 10:44, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Maj 2015, 10:36

Jestem z Podkarpacia i w mojej okolicy mało jest zadbanych e46, większość po młodych gniewnych. Chciałem Touringa ale to już zupełnie wykluczone. Waszym zdaniem to e46 z pierwszego linku posłuży kilka lat ?
Pozdrawiam.
piwko7
Nowicjusz

31 Maj 2015, 10:42

piwko7 napisał(a):Waszym zdaniem to e46 z pierwszego linku posłuży kilka lat ?

Jeżeli samochód jest zadbany a wygląda ok to spokojnie posłuży dłużej niż kilka lat. Cena normalna jak za taki egzemplarz więc powinno być ok.
A może e36 z mocniejszym silnikiem? Jak kupować BMW to pełnowartościowe BMW z R6 pod maską. Silniki 1.6-1.8 4 cylindrowe nie są złe ale to tylko namiastka prawdziwego BMW. Lepiej kupić starszy egzemplarz ale z porządniejszym silnikiem. Ponad to e36 jest dużo tańsze w naprawach. To obecnie najtańsze w utrzymaniu BMW.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...

31 Maj 2015, 11:04

Wiem że prawdziwę BMW to R6, ale niestety jeszcze nie zarabiam odpowiednich pieniędzy ;) poza tym ograniczenia w przepisach nie pozwolą mi wykorzystać potencjału tego auta. Myślę ze 318 było by tu odpowiednim balansem. Odnośnie e46 dużo bardziej ciągnie mnie do niej z wyglądu niż do e36.
Edit: Panowie, jeszcze jedno pytanie, jak wypada Audi a3 z silnikiem 1.6 (ten sam co w skodzie ?) na tle BMW ? Jak z jego utrzymaniem ? Jest kilka modeli 5D w okolicy i się zastanawiam.
piwko7
Nowicjusz

31 Maj 2015, 11:17

Silnik 1,6 to kompletna pomyłka jeśli chodzi o osiągi/spalanie. Żre tyle co mój Lexus i wcale nie chce jechać. Nawet BMW z R4 będzie oszczędniejsze.

Cee'd to kwestia 20tys. zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2015, 11:25

Jak zastanawiasz się nad 1.6, to lepiej dozbieraj na BMKe R6 - spalą tyle samo przy nieporównywalnych osiągach i wytrzymałości. Z tego co wiem przepisy nie zabraniają na trasie bezstresowo wyprzedzić tira, no chyba, że wolisz to robić ze św, Krzyśkiem w łapce, bo będzie to konieczne przy takim pierdzidełku w niemałej budzie :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Rok produkcji: 2005

31 Maj 2015, 12:00

DZIDA zauważ,że CEED ma 1.4, jest dużo do roboty - lewe tylne nadkole, maska wgniecenie, no i dach. Myślę,że cena jest odpowiednia jak za ten stan bo raczej te wgniotki (szczególnie dach) nie będą łatwe do usunięcia.
Kieł
Stały forumowicz

31 Maj 2015, 12:04

pewnie, tylko jak pomyśleć ile handlarz za niego dał i właśnie ile to może kosztować + czas na to = lepiej odpuścić
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2015, 12:37

A gdzie później sprzedasz tego gniota z robionym dachem?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Maj 2015, 12:46

Panowie, dziękuję za wszystkie posty, w takim razie zdecyduję się na BMW.
Dziękuję i pozdrawiam.
piwko7
Nowicjusz

04 Cze 2015, 10:57

Panowie,
Ponawiam temat, niestety nie udało się zakupić tego BMW. Jak wypada na tle bawary Honda Accord, np ta ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydaje mi się, że to niezła alternatywa, chyba że jeszcze może Volvo V/S 40 ??
Pozdrawiam.
piwko7
Nowicjusz

04 Cze 2015, 11:46

Accord jest OK. Mechanicznie pancerne auto, elektryka i elektronika - także pancerne, bo tam prawie ich nie ma :lol:, z blachą jest różnie - niektórzy po kilkunastu latach eksploatacji Accorda w PL ściągają osłony progów a tam... Zdrowa blacha bez śladu rdzy, mimo, że auto nie ma ponoć ocynku.
Jeśli ci się podoba to nie ma co się zastanawiać. Sam rozglądam się za nowym autem w tym m.in. Accordem.

PS. Wiem, że niektórzy się z tym nie zgodzą, ale po jeździe 318i a Accordem 1.8 od razu powiem tak - moim zdaniem Accord ma lepszej jakości plastiki i jest lepiej wyciszony. W życiu bym się nie spodziewał, że to powiem, ale takie jest moje subiektywne odczucie + bierz pod uwagę, że te auta mają swoje lata, zaniedbane zwykle są głośniejsze a plastiki bardziej trzeszczą.
Na plus dla BMW nowocześniejszy projekt wnętrza. Na minus fakt, że 318i to 8V, więc chociaż jest fajnie elastyczny, to de facto w 100% zgadzam się z kirinem, że najmniejsze 2.0 R6 to mus, nawet, jeśli jeździsz przepisowo, choć 318i też daje radę.
Z opinii właścicieli wiem, że czasami E46 lubi strzelić focha wraz z elektryką + trzeba uważać na układ chłodzenia, co najlepiej od razu sprawdzić przy kupnie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009