Zakup samochodu do 16.000 zł - przeanalizowanie kilku modeli.

08 Cze 2017, 14:08

Witam,

rozważam zakup auta spośród następujących modeli: Volvo s60 2.4 160km, Toyota Avensis 2.0/2.2 D4D, Skoda Superb 1.9 TDI 130km. Zaznaczam, że wymienione samochody są wyposażone w jednostkę wysokoprężną oraz z nadwoziem typu sedan. Lubię duże, przestronne, wygodne auta; z racji pokonywania 100km dziennie, zdecydowałem się na silnik diesla. Poprzednie auto, którym jeździłem Peugeot 307 2.0 HDI z DPF-em to klasa kompaktowa C a jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego przyszedł czas na klasę średnią/wyższą średnia D.
Chcę możliwie w najszerszym zakresie ominąć wady fabryczne, jakie powstały na etapie produkcji dlatego też wybrałem samochody, które z wyglądu do mnie przemawiają i co najważniejsze zapoznanie się z opiniami na forum celem dalszej weryfikacji.

Budżet, który chcę przeznaczyć na zakup samochodu to 16.000 zł. Samochód ma być w segmencie D/E. Prócz opinii na wyżej wymienione modele, chętnie zapoznam się w uwagami na temat aut, które nie brałem pod uwagę.
TIREX
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Cze 2017, 15:50

Toyotę Avensis możesz od razu odrzucić - diesle 2.0 i 2.2 były wadliwe i generują duże koszty napraw.
Volvo S60 2.4 D5 ok, ale to nie jest zbyt przestronne auto. No i budżet nie jest rewelacyjny - tak, wiem że na Allegro jest dużo takich tanich S60 z dieslem, ale w większości są styrane (realne przebiegi grubo powyżej 300 tysięcy). Pamiętaj, że sprzęgło z dwumasą do tego D5 to koszt ponad 3 tysięcy złotych.
Superb -ok, jeśli chodzi o silnik i przestronność, jednak wykończenie wnętrza jest kiepskie - ja wolałbym kupić za te pieniądze Audi A6 C5 z tym samym silnikiem z końca produkcji.

Jakie auta z silnikami diesla bym polecił w tym budżecie?

Peugeot 407 2.0 HDI - wnętrze mało przestronne, ale bardzo udany silnik (tu sprzęgło z dwumasą kosztuje o ile dobrze pamiętam 1500zł)
Citroen C5 II 2.0 HDI - ten sam silnik co w Peugeocie, ale przestronniejsze wnętrze i bardziej komfortowe zawieszenie
Opel Vectra C 1.9 CDTI
Hyundai Sonata 2.0 CRDI
Mercedes C-klasa (W203) 2.2 lub 2.7 CDI
Renault Laguna II FL 2.0 dCi

PS. Żadne z aut wymienionych przez Ciebie to nie jest segment E - S60 to segment D premium, Avensis - D, Superb - jest na wydłużonej płycie Passata B5.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Cze 2017, 19:45

W Peugeocie 307, którego miałem koło dwumasowe z Valeo potrafiło kosztować ponad 1.500zł a tutaj piszesz, że 3.000 zł to sobie słono życzą. Nie wiem jak w Volvo, ale w moim Peugeocie istniała możliwość zamiany koła dwumasowego na sztywne koło zamachowe.
Z tego, co piszesz, najlepiej wypada Skoda Superb — jest największa i pod względem eksploatacyjnym najmniej awaryjna.
Natomiast z wymienionych przez Ciebie propozycji samochodów do kwoty 16.000 najbardziej podoba mi się Opel Vectra oraz Mercedes C-klasa. Nie ukrywam, że zakup będzie również zależny od tego, jakie będzie moje pierwsze wrażenie, gdy się w nim rozgoszczę.
Wiem, że duża część firm brała do swojej floty, Skody jako samochody służbowe. Najczęściej z tego, co mi wiadomo występowały w kolorze czarnym. Dlatego czy lepiej omijać ten kolor na korzyść srebrnego lub złotego?

* Brałem pod uwagę również Passata B5 FL jednak z uwagi na popyt wśród złodziei wykluczyłem i nasępiła zmiana na Skodę Superb.
TIREX
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Cze 2017, 19:56

Superb zdecydowanie nie jest najmniej awaryjny, we wszelkich rankingach wypada dość przeciętnie, na pewno jest bardziej awaryjny niż bliźniacze konstrukcje: Audi A6C5 i Passat B5FL. Same naprawy nie są zbyt drogie, ale trzeba też pamiętać, że 1.9 TDI 130KM ma drogie pompowtryski (to nie to samo co 1.9 TDI 90 i 110KM). Ogólnie eksploatacyjne koszty wyjdą podobnie co 2.0 HDI.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002