Zakup samochodu od Niemca w Polsce - co dalej ?

17 Cze 2018, 08:47

Odwiedzi mnie kolega, Niemiec, od którego chcę kupić jego auto. Jak rozwiązać kwestię z rejestracją pojazdu w Polsce i wyrejestrowaniem w Niemczech. Auto przyjedzie na blachach na których kolega cały czas jeździł w Niemczech i takim samym ubezpieczeniu. Czy mam oddać mu tablice i jakieś dokumenty aby mógł wyrejestrować auto w Niemczech i napisać oświadczenie o braku blach w Wydziale Komunikacji , czy może muszę oddać je w polskim WK i poprosić o jakieś zaświadczenie o fakcie zwrotu i przekazać go koledze do przedłożenia w niemieckim urzędzie ?
pisiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 02 1992
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford
Silnik: 150
Paliwo: Benzyna

18 Cze 2018, 14:45

pisiorek napisał(a):Czy mam oddać mu tablice i jakieś dokumenty aby mógł wyrejestrować auto w Niemczech i napisać oświadczenie o braku blach w Wydziale Komunikacji , czy może muszę oddać je w polskim WK i poprosić o jakieś zaświadczenie o fakcie zwrotu i przekazać go koledze do przedłożenia w niemieckim urzędzie ?
Tablice możesz oddać w swoim wydziale komunikacji tam gdzie będziesz rejestrował auto powinieneś dostać wtedy potwierdzenie że je zdałeś. Tłumaczysz ten dokument na niemiecki i dajesz go sprzedającemu plus do tego umowa kupna-sprzedaży i to powinno mu wystarczy na wyrejestrowanie auta w Niemczech. Ty oczywiście musisz przejść całą procedurę po czyli zapłacić akcyzę zrobić tłumaczenia dokumentów itd.

Nie będziesz miał tylko wymeldowania samochodu w niemczech bo on cały czas jest pełnoprawnym do użytkowania ubezpieczony i zarejestrowanym autem w Niemczech. Podobnie u nas kupując w jednym miejscu dopiero przy rejestracji jest wyrejestrowywany z innego miejsca.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Cze 2018, 14:51

Piękne dzięki. O taki info mi chodziło. Pozdrawiam
pisiorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 02 1992
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford
Silnik: 150
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...