Zakup samochodu używanego 35-40 tys

01 Maj 2014, 23:30

C5 bedzie wygodniejsza od accorda, ale czy bardziej pewna (i tu najminiej o zawieszeniu mysle) smiem watpic.
Rozumiem ze masz powod zeby hondy sie pozbyc? Czy po prostu czas na zmiane? Bo jesli to drugie to moze warto sie jeszcze zastanowic...

Czas na zmianę :) Właśnie tego się obawiałem że jednak budżet będzie za mały żeby kupić coś lepszego i solidnego.
AKG
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda accord
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2014, 07:41

Lexus ma diesla Toyoty 2.2 który ma parę wad... Prawdziwy Lex tylko w benzynie :wink: spalanie V6 to od 11litrów. Nie opłacalna sprawa bez LPG.
Honda Legend to bardzo dobre auto, mozna gazować. 4x4 prowadzi się bajecznie do tego trwały automat i doskonały silnik (mam taki w ody).
Minus to gazowanie.
C5 to fajne auto, ale dość skomplikowane napchane elektroniką. Trzeba dobrze zweryfikować przed zakupem zeby nie kupić po dzwonie bo wtedy bedzie przechlapane.
Co do Mazdy bo jest w Twoim zasięgu z dieslami tez słabo...są fajne, ale maja dwie wady któych należy pilnować czyli podkładki pod wtryskami i smok olejowy.
Jak auto serwisujesz to przy wymianie oleju trzeba zawsze sprawdzać stan podkładek i smoka.
Jeżeli się tego nie dopilnuje można zatrzec silnik.
Mocniejszy 2.2 ma wadliwy łańcuch, który zawsze się rozciąga dodatkowo reszta wad jak 2.0.
Mazda tylko w benzynie jak mamy ważniejsze sprawy niz niańczenie auta wtedy nie sprawia żadnych kłopotów.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Maj 2014, 15:32

Kurcze z tą benzyną troszkę się pośpieszyłem, nawet nie przemyślałem sprawy ale fakt jest taki że po prostu dużo jeżdżę, teraz przez dwa tygodnie zrobiłem 3.5 tysiąca kilometrów z czego 2 tysiące w trasie dlatego też diesel po prostu dla mnie byłby najlepszą sprawą.
Gazowanie nigdy mnie nie przekonywało, po za tym te 300 koni brzmi kusząco ale żyjemy w Polsce i rozsądek mi na to nie pozwala :)
Ogólnie to padły dwie propozycje które powiedzmy jakoś do mnie przemawiają jest to C5 i Volvo, bardziej podoba mi się oczywiście C5 ale aż boje się tej elektroniki w samochodzie nie mówię koniecznie już o tym zawieszeniu.
Dziękuje za propozycje które dostałem od Was do tej pory i oczywiście czekam na następne bo muszą być jeszcze jakieś samochody godne polecenia :)

Przypominam że w grę wchodzą też hatchbacki.
AKG
Nowicjusz

02 Maj 2014, 20:51

Jesli koniecznie chcesz zmienic :P to oprocz c5 pomysl tez nad laguna i mondeo.
Wszystkie auta podobne rozmiarowo, mysle ze przy tej ilosci km mniejszy samochod, mimo ze bylby mlodszy, nie jest dobra opcja, segment D to sensowne minimum wg mnie.
Francuzy, wiadomo, roznie moze byc z elektronika, ale z drugiej strony w nizszej cenie masz lepszy komfort i lepsze wyposazenie. Mondeo to taki przecietniak - dobry we wszystkim, ale sie nie wyroznia. Wszedzie diesle 2.0 wchodzilyby w gre - i tu tez zawsze jest loteria na co trafisz - glownie z tego wzgledu polecalemzostac przy accordzie.
To takie zdroworozsadkowe propozycje, ale zawsze mozna pomyslec o czyms starszym ale polke wyzej... tyle ze wtedy koszty utrzymania ida w gore.
Polke nizej bym na Twoim miejscu nie schodzil
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

02 Maj 2014, 21:15

Może coś w tym jest, bo miałem okazje jezdzić honda civic ''kosmo'' samochód prowadziło się dobrze ale zawieszenie już sztywne no i ta pozycja przy kierownicy, nie mogłem się rozłożyć tak jak w accordzie :) Może po prostu tak ten samochód ma wyglądać taki sportowy trochę.

No cóż widzę że mam na prawdę mały wybór, wizualnie przypadł mi do gustu tylko citroen.

Kilka propozycji a nóż widelec może coś będzie godnego uwagi:

Sedany:
Opel insignia
Chevrolet cruze
Mitsubishi lancer
Alfa 159

Hatchbacki:

Citroen c4
Opel astra
Mazda 3
BMW serii 1
AKG
Nowicjusz

02 Maj 2014, 21:20

Cruze bardzo dobry samochód bazujący na sprawdzonych technologiach Opla, wolnossące silniki itd. Na minus będzie utrata wartości gdyż Chevy wycofuje się z rynku europejskiego w 2015 roku, z częściami ma nie być problemu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Toyota Hilux w służbie GOPR
    Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...

02 Maj 2014, 21:33

O kompaktach sie nie wypowiadam bo pisalem juz wczesniej, dodam jedynie ze po przesiadce z accorda raczej poczujesz roznice, wiadomo w ktora strone :P
Do insignii musial bys dolozyc kilka tysiecy pow 40, a alfa to calkiem ciekawa opcja.
Z tym ze opinie ma nie lepsza niz francuzy, a w serwisowaniu bedzie raczej drozsza. Aczkolwiek dorzucilbym ja do wczesniejszej trojki ze wzgledu bardzo udane diesle jtd.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

03 Maj 2014, 08:17

Dozbieraj do Insigni. Alfa 159 jest ładna ma dobre diesle, ale trzeba o nią zadbać. Lubi też mieć kaprysy. Ma tez kilka typowych bolączek w tym bodajże taśma w układzie kierowniczym która zawsze się kończy. Czasem nie posłuszna elektronika.
Polecam forum alfaholicy. Z diesli warto szukac 2.4JTD pali o litr więcej od 1.9 ale zapewnia świetne osiągi.
Mniejszego auta od Accorda nie kupuj.
Cruze to taka tańsza Insignia :) ma włoskiego diesla pod maską od VM motori.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_VM ... A_420_SOHC
Forda mondeo 4 rozważasz?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Maj 2014, 09:40

Cruze i Lancer są mniejsze o segment od Accorda i trzeba je porównywać rozmiarami wnętrza do hatchbacków, które wymieniłeś
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Maj 2014, 10:02

Forda również rozważam chociaż nie jest to marka którą chciałbym nabyć.
Ile trzeba mieć na insignię żeby móc spokojnie znalezc jakiś fajny egzemplarz?
AKG
Nowicjusz

03 Maj 2014, 10:02

wg mnie na Insignie trzeba mieć górna granicę Twojego budżetu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Maj 2014, 10:04

AKG napisał(a):Forda również rozważam chociaż nie jest to marka którą chciałbym nabyć

Znowu stereotypy... To takie Polskie..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Maj 2014, 10:38

Ale ja w cale nie mówię że są to złe samochody, wręcz odwrotnie no ale ja mam po prostu niesmak do nich.
Ogólnie to jak mam do wyboru opla isignię i forda to ciekawszym rozwiązaniem jest opel, a dlaczego? Po prostu świetnie wygląda.
AKG
Nowicjusz