Zakup samochodu

05 Kwi 2009, 17:19

Witam, co zrobić w sytuacji gdy współwłaściciel(kupujący) nie może być przy zakupie samochodu(podpisaniu umowy) ?

Wiem, że w dalszych bojach z urzędami mogę mieć zwykłe upoważnienie na piśmie, ale co z samym podpisaniem umowy?

Pozdrawiam serdecznie.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

05 Kwi 2009, 17:24

Wzór drukujesz 2x w domu i podpisujesz się i współwłaściciel na nim - ja tak zrobiłem. Resztę i podpis sprzedającego wypełniasz na miejscu. Wzory umów łatwo znaleźć? :)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

05 Kwi 2009, 23:27

Dzięki, a jak powinien być sformułowany udział współwłaścicieli bo w tym wypadku nie będzie to 1:1? oraz jakie koszta poniosę gdy w przyszłości będę chciał zmienić te proporcje?
Iwan
Iwan
Początkujący

06 Kwi 2009, 16:11

Jak robisz to normalnie na kogoś z rodziny czy z osobą którą się lubicie :D to nie ma żadnych ceregieli.. Do normalnej umowy dopisuje się po prostu drugi raz nabywcę i tyle. Jak jest to osoba "mniej zaufana" to trzeba pewnie coś więcej dopisać, konkretne wartości może.. ale nie będę zmyślał bo tego nie robiłem. Ja robiłem opcję pierwszą.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

21 Kwi 2009, 23:44

Cześć, zrobiłem tą umowę, rzućcie okiem czy dobrze: http://www.fast24.ovh.org/Umowa.doc

[ Dodano: Czw Kwi 23, 2009 11:03 ]
No nic, mam nadzieję, że jest to jednak dobrze. Potrzebuje jeszcze szybko odpowiedzi, czy umowa kupna-sprzedaży różni się gdy kupujemy od osoby prywatnej od tej gdy kupujemy samochód z komisu, jak to wygląda? Bo tak jak napisałem, muszę być przygotowany an wszystko, bo potem już nie będę mógł uzyskać podpisu od drugiego współwłaściciela.

Bardzo proszę o odpowiedzi.
Iwan
Iwan
Początkujący