Zakup uszkodzonego auta.

04 Lip 2018, 00:04

andrewb25 napisał(a):a jeżeli myślisz że tego typu auta to naprawisz na zasadzie tu się klepnie, tu spawnie, przyszpachluje , tu sie malnie , szybe podpasuje i błędy u sąsiada skasuje i dobra jest to jesteś w dużym błędzie.
Posłuchaj mnie i na tym zakończę ten temat, w ciągu miesiąca naprawiamy kilkanaście aut praktycznie nowych i przebiegami kilku tyś km więc proszę Cię nie probuj mi mówić jak się naprawia takie auta i ile to kosztuje bo ja doskonale o tym wiem i podejrzewam że duuużo więcej niż Ty. Mamy przemiał około 50 aut miesięcznie z różnymi kolizjami dlatego uznaję swoją rację jako realną a to co Ty usłyszałeś od kolegi po fachu to niech będzie historia dla mniej doświadczonych. Bez odbioru
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2018, 13:32

Widzę że dyskusja rozgorzała. Przypomnę, że moim celem jest ustalić czy taniej jest kupić auto po kolizji i je naprawić czy kupić takie samo auto nieuszkodzone. Dodam, że niewielka powypadkowosc pojazdu nie stanowi mi problemu. Nie jestem idiota i wiem że nie ma takich okazji że kupi się mega auto za pół ceny. Ale wydaje mi się że zakup uszkodzonego auta jest opłacalny a żeby się upewnić zapytałem was.
Tak więc dać sobie spokój i kupić całe czy szukamy dalej uszkodzonego?
daredevile60
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Bmw e60
Silnik: 3.0d 277KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Lip 2018, 13:38

daredevile60 napisał(a):Tak więc dać sobie spokój i kupić całe czy szukamy dalej uszkodzonego?

Jeśli jesteś w stanie naprawić to auto we własnym zakresie, masz dostęp do części albo znajomego - TAK
Jeśli nie masz zielonego pojęcia o tym i szukasz "okazji życia" - NIE
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Lip 2018, 12:19

galakty napisał(a):Jeśli jesteś w stanie naprawić to auto we własnym zakresie, masz dostęp do części albo znajomego - TAK

Pytanie powinno być inaczej skonstruowane, jaka będzie jakość tej naprawy, bo takich "znajomych co naprawiają" to ja mam 100, a takich co naprawiają dobrze może z 5 - 10 (ale u nich są inne ceny) ale pytanie jak to wyjdzie po tej naprawie i czy nie trzeba będzie jeszcze raz naprawiać po naprawie. :mrgreen: polecisz półśrodkami to może się okazać że za 2-3 miesiące będziesz robił dalej to samo u kogoś innego 2x drożej.
W dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak naprawić mega tanio, albo robisz raz i dobrze i to niestety kosztuje albo lepisz, kitujesz i odwalasz fuszerkę bo jest tanio.
Do tego typu auta wszystko będzie bardzo drogie już w zakupie samych części, ktoś tam wypisał kilka części za kilka dobrych tys zł i to w używce.
Oczywiście decyzja należy do Ciebie, trzeba to dobrze przekalkulować i zastanowić się zeby później nie żałować.
Trzeba wziąć też pod uwagę że w przypadku późniejszej odsprzedaży samochodu kupujący będzie sprawdzał samochód i pewnie i tak to wyjdzie że był uszkodzony więc będzie to odstraszać potencjalnego kupującego, wiadomo jakich mamy w polsce kupujących, dla 70-80% przelakierowany 1-3elementy dyskfalifikuje egzemplarz :happy:
pozatym ty się będziesz zastaniawiał 2 miesiące a te auto pewnie już dawno na ukrainie jest :mrgreen:
widzę że gość wie co robi, po co ma to naprawiać i się wkurzać jak mu zjedzie pielgrzymka z miernikami lakieru, wystawia takie jak kupił i na zasadzie chcesz to bierz, nie to nie
ja też mam dużo zapytań o auta uszkodzone ale akurat się w to nie bawię. Jest to w pewnym stopniu Hipokryzja przez kupujących bo ludzie sami chcą taki towar, ale jeżeli było uszkodzone i naprawione to jest źle bo było uszkodzone i naprawione.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

07 Lip 2018, 13:02

daredevile60 napisał(a):Przypomnę, że moim celem jest ustalić czy taniej jest kupić auto po kolizji i je naprawić czy kupić takie samo auto nieuszkodzone. Dodam, że niewielka powypadkowosc pojazdu nie stanowi mi problemu. Nie jestem idiota i wiem że nie ma takich okazji że kupi się mega auto za pół ceny. Ale wydaje mi się że zakup uszkodzonego auta jest opłacalny a żeby się upewnić zapytałem was.

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Ostatnio w rodzinie była stłuczka, ktoś wjechał chłopakowi w zderzak( Ix20). A że auto na gwarancji to naprawa w ASO(wiem, że to najdroższa opcja) z OC sprawcy. Z zewnątrz wydawało się, że tylko plastikowy zderzak lekko uszkodzony, a naprawa wyniosła prawie 10 tys, a to tylko hyundai. Ja tam nie łaszczył bym się na powypadkowy, nawet handlarze miewają wtopy, bo źle ocenią stan auta, a co dopiero laik. Naprawiany to też ryzyko, bo nigdy nie będziesz wiedział jak naprawiane było auto(najczęściej najtaniej jak tylko się da). Lepiej szukać bezwypadkowego, z polskiego salonu i od pierwszego właściciela.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

07 Lip 2018, 14:47

lepiej dołożyc i kupić w lepszym stanie
marekane
Obserwowany

Auto: Volvo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciekawe pomysły na prezent dla niego od MINI
    MINI Folding Bike Lime to wszechstronny środek transportu stanowiący idealne połączenie stylu, designu i nowoczesności. Dzięki aluminiowej ramie, ośmiu przełożeniom oraz 20-calowym kołom jaskrawozielony składany rower jest ...

07 Lip 2018, 14:53

yeti65 napisał(a):Lepiej szukać bezwypadkowego, z polskiego salonu i od pierwszego właściciela.

Ale za to trzeba położyć dużo więcej niż średnia cena na znanym portalu aukcyjnym,a z tym kupujący mają zazwyczaj problem, nie chcą zapłacić dobrze za bardzo dobry towar.
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lip 2018, 16:09

andrewb25 napisał(a):Ale za to trzeba położyć dużo więcej niż średnia cena na znanym portalu aukcyjnym,a z tym kupujący mają zazwyczaj problem, nie chcą zapłacić dobrze za bardzo dobry towar.

Tylko, że ta średnia cena jest mocno zaniżona przez różnego rodzaju szroty. A takie auta od pierwszego właściciela schodzą niemal na pniu, przerabiałem to w zeszłym roku. Auto poszło w tydzień i kupił je pierwszy oglądający, a tanio nie było :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lip 2018, 18:14

yeti65 napisał(a): A takie auta od pierwszego właściciela schodzą niemal na pniu

Nie ma reguły....miewałem sytuacje że auto z przebiegiem 350 tys od 3 właściciela sprzedaje się w 2 dni, a z 130 tys od pierwszego w miesiąc ...ja mam większość aut od pierwszego właściciela i jakoś w tym roku to aż tak bardzo klientów nie porywa. W sumie to niewiadomo czego ludzie chcą, skoro są sytuacje że ktoś przyjeżdża i mówi że kupiłby ale auto jest za ładne i boi się że żona mu rozbije i będzie szkodz..musi szukać brzydszego.
Natomiast wychodzę powoli z aut do 15 tys. -- najgorszy typ klienta, bardzo duże oczekiwania i klient który przyjeżdża to nawet jego na auto za 8-10 tys. nie stać.
Dużo lepiej auta 20tys+ 30 tys +
Może ludzie mają coraz więcej pieniędzy ?
BTW Coraz więcej też ludzi kupuje auta Nowe. W pobliskich salonach nie nadążają z zamawianiem aut.
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lip 2018, 18:55

andrewb25 napisał(a):Nie ma reguły....miewałem sytuacje że auto z przebiegiem 350 tys od 3 właściciela sprzedaje się w 2 dni, a z 130 tys od pierwszego w miesiąc

Myślę, że łatwiej sprzedać auto prawdziwemu pierwszemu właścicielowi, niż handlarzowi, ten zawód nie cieszy się zbytnim zaufaniem, zresztą nie bez przyczyny.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lip 2018, 23:13

Potwierdzam, jestem laikiem. Cała naprawę musiałbym zlecić lakiernikowi.
Wasze odpowiedzi są bardzo pomocne.
Kolego podasz namiar na swój komis bo z tego co mówisz masz pewne auta?
Przeglądam nadal ogłoszenia z uszkodzonym autami i dzisiaj wpadł mi w oku Lexus [link do oferty na Allegro wygasł]. Widać, że auto jest od handlarza. Przebieg jest podejrzanie niski - niecałe 14tys. Uszkodzenia wydają się niewielkie.
Cena 58tys.
Zderzak 2700
Lampa 2500
Maska 1200
Błotnik 1000
Co jeszcze może być uszkodzone patrząc na zdjęcia i ile mogą wynieść koszty naprawy?
Samochód z tego roku nieuszkodzony kosztuje ok 100000tys zł.
Ostatnio edytowany przez mike, 12 Lip 2018, 00:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz spokojnie wklejać linki do aukcji, zamiast ich numerów
daredevile60
Nowicjusz

19 Lip 2018, 15:36

Panowie co myślicie o przedstawionym lexusie?
daredevile60
Nowicjusz