Zakup używanego auta

Dzisiaj, 10:47

Witam, chciałabym zapytać o coś związanego z tematem z tymże u mnie chodzi o zmianę tablic. Kupiłam swoje pierwsze używane auto. Poprzedni właściciel podczas mojego zakupu posiadał ważne ubezpieczenie OC. Jakie mam podjąć dalsze kroki. Wiem tylko że w pierwszej kolejności muszę opłacić podatek do urzędu skarbowego od auta. Chciałabym wymienić tablice rejestracyjne . Co mam zrobić najpierw. Udać się do wydziału komunikacji a dopiero później ubezpieczyć auto czy na odwrót. Z tymże chciałabym wymienić tablice a gdybym najpierw zgłosiła się po ubezpieczenie to tam muszę podać aktualny nr tablicy rejestracyjnej, ale jak po zarejestrowaniu auta na mnie udam się do wydziału komunikacji o rejestrację i zmianę nr tablic to będę musiała wtedy zgłaszać ten fakt u tego samego ubezpieczyciela i zgłosić że zmieniłam tablice. Nie jestem pewna jak się postępuje, ale czy nie bede w błędzie póki jest ważne ubezpieczenie OC jak najpierw pójdę zarejestrować auto w wydziale, zmienię tablice i zgłoszę do ubezpieczyciela już z tymi nowymi tablicami rejestracyjnymi.

Pozdrawiam, Marta
Pablomod
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...