Zakup używanych części blacharskich - na co zwrócić uwagę

15 Wrz 2014, 13:16

Na wstępie chciałem wszystkich serdecznie przywitać na forum - Witam ;)

Jestem posiadaczem Hondy Civic VII 2004r. i mam problem z rozpoczynającą się korozją na masce oraz klapie bagażnika. Elementy były malowane ok 4 lata wstecz - po lekkim dachowaniu.

Uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nowych elementów - najlepiej w tym samym kolorze i udało mi się takie znaleźć. Sprzedawca twierdzi, że elementy są w stanie bardzo dobrym, bez śladów uszkodzeń, rdzy itp. W czwartek będę widział elementy na żywo i zastanawiam się na co zwrócić uwagę, aby za rok znowu nie borykać się z tym samym problemem?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
borell
Obserwowany

Auto: Honda Civic VII D14Z6

18 Wrz 2014, 09:40

Na pewno musisz sprawdzić czy są w oryginale i nie były czasem malowane/naprawiane. Jeżeli nie widać śladów ognisk korozji które na masce zaczynają się z reguły od odprysków po kamieniach to myślę że powinno być ok i w najbliższym czasie nie zaznasz na nich korozji.

Klapę bagażnika warto sprawdzić od środka zaglądając przez otwory od strony wewnętrznej (przyda się latarka).
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wielofunkcyjny SUV kompaktowy - SsangYong XLV
    W odpowiedzi na wzrost rynku kompaktowych SUV-ów SsangYong wypuścił w 2015 r. Tivoli, pierwszy swój mały SUV, który natychmiast stał się jej najbardziej popularnym nowym modelem. W ostatnim roku wyprodukowano ...