Zakup vw golfa IV

21 Gru 2012, 18:20

Witam Chciałbym po nowym roku zakupić jakiegoś golfa IV w cenie około 15-20 tys.zł. Zależy mi na tym żeby był pierwszy właściciel, kupiony w polskim salonie i przynajmniej w miarę bezwypadkowy. Znalazłem takie ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może ktoś z forumowiczów oglądał bądź umie ocenić stan tego autka.

Z góry dziękuję pozdrawiam
janusz94
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

21 Gru 2012, 20:28

Pierwszy tylne lewe drzwi ma w innym odcieniu i jest od handlarza więc on każdy kit wcisnie żeby go tylko sprzedać.Wogóle auto od 1właściciela więc dlaczego ma już unijne tablice?
Drugi wygląda ładnie i aż za ładnie.
Wogóle Golfa IV od 1własciciela i z polskiego salonu może być ciężko znaleść ale warto szukać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Gru 2012, 10:34

Pierwsze co to sprawdź czy nie tłuczony, bo większość już niestety jest. Rdza nie bierze, bardziej patrz na zawieszenie, gumowe elementy, ŁOŻYSKA w kołach z przodu I TULEJE na tylnej belce ! Bo to często wysiada. A i czy skrzynia nie hałasuje przy wrzucaniu biegów, bo niektóre modele mają nity, często rozpruwają skrzynie na pół . . Jeśli nosiła ślady napraw, uciekaj od niego :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Gru 2012, 13:00

No dokładnie na te samochody trzeba bardzo uważać żeby nie wpaść w minę bo potem to może drogo kosztować. Znalazłem jeszcze dwa takie golfiki, wyglądają ładnie :) .

[link do Otomoto wygasł]

[link do Otomoto wygasł]
janusz94
Początkujący

22 Gru 2012, 13:06

Ja tam szukałbym czegoś innego, bo jak Golf jest z polskiego salonu i nie sprzedany to musi być coś z nim nie tak.
Z resztą szwagier ma takiego Golfinę IV w niezniszczalnym 1,9TDI/90KM i swego czasu wydał na niego 30k. Mimo to później okazało się jaką będzie skarbonką. Teraz mówi, że nigdy nie wydałby na Golfa takiej kwoty i wolałby coś z mniejszym przebiegiem mniej "prestiżowego" albo dozbierać do mniejszego ale nowego, bo przynajmniej wie co ma ale wiem, że 2. opcja Cie nie będzie dotyczyła tylko pisze co powiedział ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Gru 2012, 13:11

Trzeba trafić na dobrą sztukę. Szukam również seata leona albo jakąś astrę II albo III ale będzie ciężko.
janusz94
Początkujący

22 Gru 2012, 13:17

Ja bym się skupił właśnie na Astrze II, bo sprzedawano ją pod nazwą Classic od 2003r i całkiem sporo się ich sprzedawało w PL. Uda Ci się ustrzelić nawet coś z 2005 czy 2006 roku. Auto niebywale tanie w naprawach i domyślam się, że to pierwsze auto.
benzyniaki dobre do LPG, a diesle 1,7 są równie dobre co 1,9 od VW
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Gru 2012, 13:27

a co powiesz o tej astrze: pierwszy właściciel, salonowa,

janusz94
Początkujący

22 Gru 2012, 13:32

Ta pierwsza wygląda ładnie, ale po zdjęciach trudno coś wywnioskować. Jeśli opis jest prawdą to całkiem dobra oferta ale można ją sprawdzić jakąś fakturą za wymianę rozrządu i w ASO Opla skoro włąściciel się zgadza, a tam się już nic nie ukryje. Taka przyjemność może kosztować do 150 zł.

Kolejne Astry III bardzo ładne ale już o wiele droższe. Też wersje Classic produkowane w polskiej fabryce. Również sporo się ich sprzedało.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Gru 2012, 13:37

właśnie mi się podobają te astry III, jak by się trafiła ładna sztuka, od pierwszego właściciela to bym mógł dorzucić parę tyśków. Wiesz może coś na temat awaryjności tych opli?
janusz94
Początkujący

22 Gru 2012, 13:41

Dokładnych usterek nie znam ale Astra II jest podobno jednym z najtańszych aut do urzymania, bo jak coś się psuje to szybko i tanio się to naprawia. Z Astra III jest już gorzej, bo to nowsza i bardziej skomplikowana konstrukcja. Lepsze są wersje po lifcie, bo poprawiono troche niedoróbek.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Gru 2012, 14:10

No ale ogólnie to nie sprawiają te samochody kłopotu właścicielom w użytkowaniu. Te astry III mają już ładniejszą budę od tych dwójek, przynajmniej mi się tak wydaje.
janusz94
Początkujący

23 Gru 2012, 11:53

To kwestia gustu,ale jak dla mnie także Astra III prezentuje się lepiej niż poprzednia wersja. A co do Golfa i zresztą nie tylko,bo to tyczy się wszystkich: po samych zdjęciach ciężko cokolwiek powiedzieć. Każdy samochód przed zakupem trzeba dokładnie obejrzeć,najlepiej z miernikiem lakieru.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I

23 Gru 2012, 12:40

Bo z tym "pierwszym właścicielem" to jest w 98 na 100 przypadków tak, że jest to pierwsza osoba dłużej jeżdżąca tym autem w Polsce, czasem pierwsza osoba na którą zarejestrowane jest auto w Polsce. Auto miało właściciela za granicą, później było w rękach przejściowych, czyli u handlarza, którego jako właściciela nikt nie liczy i dopiero później u pierwszego, prawdziwego właściciela w Polsce i dlatego wychodzą potem auta z nowiusieńkimi rejestracjami i dopiskiem "pierwszy właściciel".
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

23 Gru 2012, 12:43

Jeśli chodzi o kupno Golfa IV bezpośrednio od 1własciciela (wiadomo auto krajowe,polski salon) to jest jak z trafieniem szóstki w lotka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012