Witam, w ostatnim czasie nosze się z zamiarem zakupu samochodu. Przeglądam tylko ogłoszenia w których samochody mają już założoną instalacje gazową. W ostatnim czasie natknąłem się na ogłoszenie które mnie zainteresowało ponieważ przeważnie poszukiwałem albo mazdy 3 bądź 6 albo forda focusa mk2. Dzisiaj natknąłem się na ogłoszenie z takim własnie fordem z 2005-go roku i myślę że kupiłbym go ale znalazłem artykuł w którym autor pisze że te silniki tj.(ti-vct 1.6 115km) nie tolerują gazu. Z tego co wiem instalacja jest firmy Lanzi Renzo wyczytałem że gaz jest od 2010 roku i jak narazie wszystko podobno dobrze śmiga widziałem go dziś podczas postoju silnik w miarę równo chodzi całokształt nawet nieźle wygląda z tym że jak do niego wsiadałem właścicielka od razu zastrzegła że od momentu w którym go kupili (sprowadzili z niemiec w 2010) świeci się żółta
kontrolka dokładniej "Kontrolka systemu wtrysku" i że mąż próbował wyłączyć ale się nie da bo coś tam, sama cena samochodu to 12500 zł. Co doradzicie kupować czy nie ? Dodam jeszcze że dzwoniłem dziś do osoby która zakłada instalacje i powiedziała mi że te silniki nie mają hydraulicznej regulacji zaworów i trzeba regulować co 30 000 tyś, czytałem również że największym problemem jest ceramiczna głowica.