Założenie instalacji LPG, a ubytek oleju i płynu chłodniczego

06 Lut 2018, 22:28

Witajcie
Dzisiaj odebrałem samochód z instalacji gazu.
Okazało się potem gdy sprawdziłem stan oleju silnikowego to jest go brak.
Czy to normalne po instalacji ? Słyszałem, że po instalacji LPG może ubyć płynu chłodniczego, ale czy oleju też ?
przeemoo95
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Rio II
Silnik: 1.4 97KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Lut 2018, 00:11

przeemoo95 napisał(a):Czy to normalne po instalacji ? Słyszałem, że po instalacji LPG może ubyć płynu chłodniczego, ale czy oleju też ?
Oleju nie powinno ubyć on nie ma nic do instalacji LPG.
Płynu chłodniczego może być mniej bo zwiększa się układ w którym krąży poprzez dodanie chłodzenia reduktora/parownika ale osoba montująca instalację powinna uzupełnić niedobór płynu chłodzącego.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

08 Lut 2018, 09:07

Dolałem płynu chłodniczego jednak po przejechaniu około 3 km stan w zbiorniczku pokazuje znowu poniżej minimum...
Potrzebuje, aż tyle płynu aby uzupełnić przewody instalacji? Czy jest źle zamontowana instalacja?
przeemoo95
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Rio II
Silnik: 1.4 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

10 Lut 2018, 13:09

przeemoo95 napisał(a):Potrzebuje, aż tyle płynu aby uzupełnić przewody instalacji? Czy jest źle zamontowana instalacja?
Generalnie układ chłodzenia powiększa się o około 1/2 - 3/4 litra raczej nie więcej. Sprawdź dokładnie czy nie masz gdzieś wycieków na łączach przewodów tam gdzie są opaski, trójniki, przy samym reduktorze itd.

Generalnie jak układ chłodzenia jest zapowietrzony to możesz i nawet dwa trzy razu dolewać do zbiorniczka płynu ale nie więcej i po tym czasie problem powinien ustąpić. Przyjrzyj się też czy jak jest silnik rozgrzany to nie ma bąbelków w zbiorniczku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...