Zamarźnięta woda jak ją rozpuścić

21 Lut 2011, 20:17

Witam. Nie użytkowałem jakiś czas swojego auta i ktoś przed zimą dodał zamiast płynu chłodniczego , wody. Dzisiaj zacząłem brać się za auto, bo pojezdziłbym troche, patrze , a tu zamarznieta woda. Nie odpalalem go, bo bym cos jeszcze spierniczyl, a tego bym nie chcial. Dajcie mi porade jak ją rozpuścić i spokojnie jezdzic w te mrozy. I powiedzcie mi , czy silnik jak nie jezdzil to bedzie cały? pozdro
samos
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Lut 2011, 20:34

samos napisał(a):czy silnik jak nie jezdzil to bedzie cały?

To sie okaze jak go uruchomisz.Jednak masz bardzo marne szanse,wręcz calkowicie zerowe... :sad:

[ Dodano: 21 Luty 2011, 19:36 ]
Ps.
samos napisał(a):Dajcie mi porade jak ją rozpuścić i

Wstawic samochód do ocieplanego garazu,pomieszczenia...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lut 2011, 20:38

zależy ile tej wody było i czy była w zbiorniczku wyrównawczym czy też w silniku,
co prawda płaszcz wodny silnika nie zamarza tak łatwo ale jak zamarzł to blok silnika do wymiany
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2011, 20:39

Wykrec termostat jak poleci woda z bloku to nic sie nie stalo, ale jak bedzie kostka lody wystawac to jest 80% szanc ze gdzes cos rozsadzilo.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

21 Lut 2011, 20:43

Powiem tak. Sciskalem te weze grube i slychac bylo przeplyw wody, ale w zbiorniczku i tej malej rureczce z niego wychodzacej czuc bylo twardy lód. Wiec na bank tutaj zamarzlo przynajmniej. Wody bylo doslownie na samym dnie. Nie ma jakiegos preparatu do odmrazania lodu? Albo jak bym wlał tam wrzącek :D moze pomoze, co?
samos
Nowicjusz

21 Lut 2011, 21:12

jak była woda z płynem to jeszcze masz jakieś szanse, ale jak to sama woda jest to źle wróży
zbiorniczek możesz wykręcić i wziąć do domu, w wężach jak nie jest całkiem zamarznięte to spróbuj spuścić to co zostało, zdejmij węże wyrzuć lód i załóż z powrotem, i zalej ciepłym płynem do chłodnic, ew. na próbę ciepłą wodą możesz próbować przepłukać układ, oczywiście to wszystko jeśli nie masz ogrzewanego garażu. Powodzenia.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...

21 Lut 2011, 21:26

Tak tam było troche płynu i malutko wody. Tak zrobie jak mowisz, bo nie mam garazu :( Mysle i mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku. Dzieki za rady. Postawilbym flache, ale jak tu sie napic przez neta :P
samos
Nowicjusz

21 Lut 2011, 22:04

samos napisał(a):Dzieki za rady.

Coś mi jeszcze przyszło do głowy.Popuśc pasek klinowy i spróbuj pokręcic pompę wodną ręką.Jezeli będzie się kręciła to myślę ze moze będzie ok a jezeli nie to raczej nic dobrego Cię nie czeka... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

21 Lut 2011, 22:45

witam, BEZ PRÓBY STARTOWANIA
idą MROZY wiec jak najszybciej zaciagnij auto do ciepłego garażu ,magazynu ..warsztatu
jak nie ogrzewany to pożyczyłbym też dmuchawę i dmuchałbym pod maskę
w silnikach z blokiem żeliwnym bywały zaślepki stalowe , ale zagrożenie jest też dla chłodnicy , nagrzewnicy - zamarza najpierw tam gdzie właśnie małe przekroje ,średnice
jak ogrzejesz troche to pokreciłbym najpierw kluczem za wał korbowy
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Lut 2011, 06:11

Sposc ten syf z bloku i chlodnicy, jak wyplynie z 5l to nie zamarzlo, jak ze 2 to ogrzej silnik nadmuchem albo wezem z goraca woda(lej na blok z obu stron przez minimum 1h.).
Wypuszczenie plynu bedzie dawalo najwiecej , wiez wtedy czy zamarzlo w bloku czy nie.

A tak to tylko gdybasz...
I pozniej zalej plyn bez rozcieczania(po ubrzednimy umyciu uklady na zmiane ciepla i zimna woda pod cisnieniem).
Daj nowy termostat za jednym zamachem.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK