Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
BartekQ napisał(a):W przyszłości planujemy
mstrucz napisał(a):zgodnie z przepisami lewy pas służy do wyprzedzania
mstrucz napisał(a):z reguły przy zwężeniach jest znak zakazu wyprzedzania na długo przed zwężeniem
mstrucz napisał(a):kierowcy jadący lewym pasem w świetle obecnych przepisów mogą zostać ukarani za jazdę lewym pasem
silvo44 napisał(a):Nie ma artykułu w PoRD, który to stwierdza .. Chyba, że go podasz ...
mstrucz napisał(a):art. 16 mówiący o jeździe blisko krawędzi jezdni nie wystarczy?
mstrucz napisał(a):wiem że życie pisze swoje scenariusze
silvo44 napisał(a):Poruszanie się prawym i tylko prawym to bezsens, bo między skrzyżowaniami jest kilkaset metrów i trudno aby w ostatniej chwili zmieniać pas na skrajny lewy chcąc skręcić w lewo .. Lepszym wyjściem jest zajęcie lewego pasa trochę wcześniej, a możliwość wyprzedzenia takiego pojazdu daje właśnie w/w art.
smarekxy napisał(a): NIE MOŻESZ jechać lewym pasem z taką samą prędkością jak auta na prawym, bo TAMUJESZ RUCH, a to jest wykroczenie.
smarekxy napisał(a):w zamyśle ciągle miałem jezdnię dwupasmową
smarekxy napisał(a):Rozumiesz, o co mi chodzi?
silvo44 napisał(a):Sytuacja jest zła, jeśli lewym pasem jedzie delikwent 80 przy dopuszczalnej 140 , ale gdyby obaj jechali 140 to nie widać przestępstwa .. Czy nie ??
silvo44 napisał(a):Wszyscy zjeżdżają na prawy pas ?? Po co ?? Wystarczy, że wszyscy dostosują prędkość do ograniczenia na tym odcinku i po odwołaniu pomkną dalej - wciąż jadąc dwoma pasami .. Da się tak ??
smarekxy napisał(a):Tak przynajmniej mnie uczyli jak 12 lat temu zdawałem na prawko. I tak staram się jeździć, podobnie jak nie "ciągnę" do końca pasem, który się kończy np z powodu robót drogowych, tylko zjeżdżam z niego najszybciej, jak się da.