Zamiana Astry H GTC na coś wygodniejszego [do 30 tys. zł]

23 Lip 2023, 09:43

Cześć!

Jak w tytule, szukam zastępstwa dla mojej Astry H GTC z 2009 roku z silnikiem 1.8 140 KM.

Astra przestała się sprawdzać, gdy zacząłem jeździć na dłuższe wycieczki - ostatni wypad, który w sumie liczył 1800 km był mordęgą, właśnie ze względu na niewygodę. Sztywne zawieszenie i sportowe fotele zrobiły swoje.

Oto, co mi najbardziej przeszkadza w Oplu:
- wąski środek - gdy na fotelu pasażera usiądzie ktoś mojego wzrostu (180 cm) to zaczyna robić się klaustrofobicznie,
- brak drzwi z tyłu,
- mało pojemny bagażnik (2 walizki i koniec),
- sztywne zawieszenie,
- hałas,
- lusterko przednie zasłania mi przednią szybę w dużym stopniu.

Co lubię w Astrze?
- moc jest w zupełności wystarczająca,
- tanie naprawy (tanie części),
- niska awaryjność (odpukać).

Szukam zastępstwa dla Opla, który w dużym stopniu zaspokoi braki (z dużym naciskiem na wygodę), które wymieniłem wyżej, a jednocześnie będzie tani w utrzymaniu.

Co do punktów odniesienia w kwestii wygody - ostatnio jechałem BlaBlaCarem Laguną III i było bardzo przyzwoicie. Mondeo to już szczyt wygody. Często pożyczam od brata Hyundaia Elantrę i tam jest już bardzo OK - względnie cicho (2-letnie auto), bardzo szeroko z przodu).

Za jakimi pojazdami polecalibyście się rozejrzeć? Kwota to około 30 tys (wliczając w to „pakiet startowy"), więc realnie koło 27-28.

PS Nie chcę kombi, szerszy kompakt lub sedan będą w porządku.
Meehow
Obserwowany

23 Lip 2023, 10:49

Mondeo będzie spoko opcją, w liftbacka wygodnie się zapakujesz. Laguna też spoko ale czy bym ją kupił szukając komfortu to wątpię

Możesz też pomyśleć o toyocie avensis i maździe 6 ale tutaj dochodzi temat korozji
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lip 2023, 11:33

Astra jest ciasna z natury, ja bym na początek zainteresował się nadal kompaktem ale czymś z innej bajki np Golf VI Variant? (Golf VI jest bardziej komfortowy i nic nie gorzej wyciszony albo i lepiej niż C-klasa W203)
Wątpię żebyś tam czuł ciasnotę.

Nie wiem czy przy takiej kasie warto iść w klasę średnią.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

23 Lip 2023, 12:04

Właśnie o to chodzi, że większy kompakt też byłby OK - sęk w tym, by nie czuł łokcia pasażera na swoim. :D

Znalazłem coś takiego i w sumie kminie, czy warto jechać do Szczecina (jestem z Wrocławia): https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... FxbPN.html
Meehow
Obserwowany

23 Lip 2023, 19:32

Jeśli niestraszny TSI to spoko
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lip 2023, 20:15

Meehow napisał(a):Znalazłem coś takiego i w sumie kminie, czy warto jechać do Szczecina (jestem z Wrocławia): https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... FxbPN.html

Chłopie, to jest golf w kombiaku a nie egzotyk jakich na rynku brakuje i się za nimi jeździ:mrgreen:
Już nie mówiąc o tym, że kombi nie chciałeś a w takim golfie nawet nie usiadłeś. Już nie mówiąc, że jest całe 2 cm szerszy od astry
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
    SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...
    Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...

23 Lip 2023, 20:47

Kwestia wygody dla dwóch dorosłych ludzi na przednich siedzeniach nie zależy tylko od szerokości wnętrza. Liczy się jeszcze szerokość przestrzeni między fotelami, rodzaj foteli, dopasowanie środkowego podłokietnika itp. Inny samochód tej samej klasy może być znacznie wygodniejszy, możliwe, że Astra kuleje pod tym względem i Golf 6 da jakąś poprawę. Ale jechać pół kraju tylko na przymiarkę, to bym nie jechał, na pewno jest jakiś bliżej. Ale jeśli jeździsz dłuższe dystanse, to od razu bym pomyślał o czymś większym. Mondeo wydaje się być dobrym punktem wyjścia do dalszych porównań.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007