Zamiana diesla na benzynę ?

23 Mar 2010, 11:46

MajkPZM napisał(a):
piotrauto napisał(a):moim zdaniem nie macie racji
nawet na krótkich trasach takich 1-5km po miescie i to diesel będzie oszczędniejszy niz benzyna czy benzyna+lpg kolega ma passata z roku 98 i jego passat mimo ze ma 110km i silnik 1,9tdi pali od 4,5-5l ropy na trasie do właśnie 6l w mieście na krótkich trasach nawet zimą a silnik o pojemności 1,8 w benzynie pali w mieście ok 9-11 pb lub 11-13l lpg wiec nawet diesel będzie ekonomiczny
a co do rozgrzewania to kazdy silnik musi przejechac te 5km zeby uzyskac optymalną temp
co do chłodzenia turbiny to jesli jezdzisz wolno i nie szalejesz, nie wkręcasz na obroty to nawet podczas długich tras nie musisz chłodzic turbiny zostawiając dieselka terkotającego na jałowych obrotach bo to bez sensu
zresztą dlaczego producenci nie pomyśleli o smarowaniu i chłodzeniu turbiny po wyłączeniu silnika

Kolejny co uważa, że TeDeIk pali w miescie 5l :grin: , miałem golfa IV 1.9TDI 101ps i w miescie srednio wychodzi 7-8l ropy, gwarantuje ze Passatem nie osiągniesz lepszego wyniku.

to chyba miałeś z nim cos nie tak zresztą jest taki silnik 101ps? jest albo 90 albo 110 albo 115km w golfach IV
mojemu koledze passat b5 110km palił 4,5-5 w trasie i 5,5-6 w mieście jezdził spokojnie i na krótkich trasach 1-10km
nawet jak pali w mieście taki golf 7-8 ropy to i to jest mało bo tyle to spala benzyna 1,8 na trasie benzyny a w mieście od 10-14l
piotrauto
Stały forumowicz

23 Mar 2010, 12:17

Był TDI 101koni , TDI 105koni i TDI 130koni + te które wymieniłes czyli 90/110/115.
Fakt, TDI pali z reguły mało, w miescie wychodzi około 8l przy normalnej jezdzie, na trasie około 6, jak pojedziesz oszczędnie to 5l. Juz za duzo się tych bajek nasłuchałem, że TDI w trasie 3 pali a w miescie 5 to jest poprostu smieszne, 5.5l w miescie to pali Lupo 1.2TDI, który jest chyba najoszczędniejszym samochodem.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Mar 2010, 13:15

MajkPZM, 7,5l ropy to pali w mieście przy botowaniu mojemu koledze audi a4 b7 2,0TDI 170KM który jezdzi jak wyścigówka, zresztą nawet te najnowsze silniki audi niby common rail a terkotają jak traktory zupełnie tak samo głośno jak stare TDI
piotrauto
Stały forumowicz

23 Mar 2010, 16:16

Niby jakim cudem ma byc dpf w volvo z 2001 czy tam 2002 r.?
Wtedy to chyba tylko PSA szalalo z filtrami czastek stalych i to nie dpf tylko fap tak przy okazji
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Mar 2010, 16:17

JerzyB333 napisał(a):Niby jakim cudem ma byc dpf w volvo z 2001 czy tam 2002 r.?
Wtedy to chyba tylko PSA szalalo z filtrami czastek stalych i to nie dpf tylko fap tak przy okazji

ja mówiłem o audi a nie o volvo
piotrauto
Stały forumowicz

23 Mar 2010, 17:05

piotrauto napisał(a):MajkPZM, 7,5l ropy to pali w mieście przy botowaniu mojemu koledze audi a4 b7 2,0TDI 170KM który jezdzi jak wyścigówka, zresztą nawet te najnowsze silniki audi niby common rail a terkotają jak traktory zupełnie tak samo głośno jak stare TDI

Znów pytanie - po jakim mieście? Bo Majk chyba jest z Krakowa, a więc korki i ruch duży, a jak ktoś jest z dajmy na to Pszczyny - wprawdzie też miasto - to jednak warunki ma bardziej zbliżone do cyklu mieszanego.

Nie wierzę żeby 2.0 TDI 170 koni paliło 7,5l/100km po dużym mieście i to przy butowaniu, zresztą z tego co zauwazyłem właściciele niektórych diesli mają to do siebie że lubią zaniżać wyniki spalania chwaląc się przed kolegami :D
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
    Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...
    Abu Zabi buduje stację tankowania wodoru
    Toyota wraz z partnerami biznesowymi i rządem Abu Zabi przeprowadzi testy Toyoty Mirai, których celem jest analiza możliwości wprowadzenia motoryzacji opartej na wodorze. W maju tego roku zostanie otwarta w stolicy ...

23 Mar 2010, 17:07

piotrauto napisał(a):MajkPZM, 7,5l ropy to pali w mieście przy botowaniu mojemu koledze audi a4 b7 2,0TDI 170KM który jezdzi jak wyścigówka, zresztą nawet te najnowsze silniki audi niby common rail a terkotają jak traktory zupełnie tak samo głośno jak stare TDI

Nie wierze w twoje bajki i tych twoich kolegów, których nie ma albo którzy bardzo cie lubią i robią w balona a ty jak dziecko się nabierasz:). Przy butowaniu to moje 1.9TDI spalało w granicach 11l w miescie, 2.0TDI 170koni przy normalnej jezdzie pali około 9l.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Mar 2010, 22:06

havoc napisał(a):No niestety posiada ( ehh ta durna pseudo ekologia ). Nie katuje go, stosuje się do zasad użytkowania diesli ( chwila wytchnienia po dłuższej jeździe i tym podobne ) a jeżdżąc po komisach faktycznie większość samochodów to szroty ;) I tak tylko utwierdziłem się w decyzji, że jednak pozostane przy volvo. Dzięki za opinie :)

o tym mowilem
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Mar 2010, 15:42

ten 2,0TDI 170km to jest na pompowtryskach? słyszałem ze na jakis piezowtryskach
piotrauto
Stały forumowicz