REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MajkPZM napisał(a):piotrauto napisał(a):moim zdaniem nie macie racji
nawet na krótkich trasach takich 1-5km po miescie i to diesel będzie oszczędniejszy niz benzyna czy benzyna+lpg kolega ma passata z roku 98 i jego passat mimo ze ma 110km i silnik 1,9tdi pali od 4,5-5l ropy na trasie do właśnie 6l w mieście na krótkich trasach nawet zimą a silnik o pojemności 1,8 w benzynie pali w mieście ok 9-11 pb lub 11-13l lpg wiec nawet diesel będzie ekonomiczny
a co do rozgrzewania to kazdy silnik musi przejechac te 5km zeby uzyskac optymalną temp
co do chłodzenia turbiny to jesli jezdzisz wolno i nie szalejesz, nie wkręcasz na obroty to nawet podczas długich tras nie musisz chłodzic turbiny zostawiając dieselka terkotającego na jałowych obrotach bo to bez sensu
zresztą dlaczego producenci nie pomyśleli o smarowaniu i chłodzeniu turbiny po wyłączeniu silnika
Kolejny co uważa, że TeDeIk pali w miescie 5l, miałem golfa IV 1.9TDI 101ps i w miescie srednio wychodzi 7-8l ropy, gwarantuje ze Passatem nie osiągniesz lepszego wyniku.
piotrauto napisał(a):MajkPZM, 7,5l ropy to pali w mieście przy botowaniu mojemu koledze audi a4 b7 2,0TDI 170KM który jezdzi jak wyścigówka, zresztą nawet te najnowsze silniki audi niby common rail a terkotają jak traktory zupełnie tak samo głośno jak stare TDI
piotrauto napisał(a):MajkPZM, 7,5l ropy to pali w mieście przy botowaniu mojemu koledze audi a4 b7 2,0TDI 170KM który jezdzi jak wyścigówka, zresztą nawet te najnowsze silniki audi niby common rail a terkotają jak traktory zupełnie tak samo głośno jak stare TDI
havoc napisał(a):No niestety posiada ( ehh ta durna pseudo ekologia ). Nie katuje go, stosuje się do zasad użytkowania diesli ( chwila wytchnienia po dłuższej jeździe i tym podobne ) a jeżdżąc po komisach faktycznie większość samochodów to szrotyI tak tylko utwierdziłem się w decyzji, że jednak pozostane przy volvo. Dzięki za opinie