Zamienniki filtrów oleju

04 Paź 2011, 10:49

Witam serdecznie,
To mój pierwszy post na forum i nie ukrywam, że trafiłem tu bo mam niemały zgryz, a nie z pasji. Ale mam nadzieję, że zostanę tutaj na dłużej. Liczę na uprzejmość doświadczonych (w tym wypadku chyba mechaników). Otóż prowadzę niewielką firmę transportową (właściwie to małą). Posiadam ledwie kilka aut (od osobówek, po małe ciężarówki). Oczywistością jest konieczność inwestowania w materiały eksploatacyjne. Do tej pory sprawę najczęściej załatwiał serwis, bo auta były młode. Ale teraz masowo zaczynam być zdany na własne decyzje: zamiennik, czy oryginał?

Na moim celowniku jest WF Sędziszów i to z prostego względu: firma z którą współpracuję ma je dla mnie w ofercie za przyzwoite pieniądze. Nie jestem tylko do końca przekonany co do samego faktu używania zamienników. Przyzwyczajono mnie chyba do oryginalnych części. Martwię się niepotrzebnie, czy mam rację?
misiek1928
Nowicjusz

Auto: wiele

04 Paź 2011, 12:04

jeśli jakośc zamiennika jest dobra to nie ma co przepłacać, lepiej wiele ASO używa zamienników nawet nie informując o tym klijentów, czasem ta sama firma robi filtry z malunkiem np. Skoda / VW / Audi i taki sam filtr z malunkiem na przykład Filtron :mrgreen:
ogólnie dobry zamiennik nie jest zły, jeśli będziesz chciał przy oszczędcic za bardzo to można przesadzić ale dobrej jakości zamienników nie ma się co bać ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Paź 2011, 12:36

Dzięki za poradę! Tego, żeby na oszczędności nie przesadzać, to jestem świadomy. Trochę obawiam się testowania różnych zamienników, bo jeśli zacznę od tych gorszej jakości, to oberwie auto...
misiek1928
Nowicjusz

05 Paź 2011, 14:30

Ja to bym rozgraniczył zamienniki od totalnej chińszczyzny.
W rzeczywistości jakość oryginałów też juz nie jest taka jak kiedyś.Produkcja w większości i tak jest w Azji... Uważam i sam tak kupuję częsci,że idę do sklepu i zamawiam zamienniki ale nie najtańsze i zawsze pytam się znajomego sprzedawcy co lepiej wziąć a w co sie nie ładować.
Tak więc jak kupuję elementy do zawieszenia ,to Lamfordera lub Febi albo Optimal.Nie jest to oryginał ale mam gwarancję,że za normalne pieniądze dostanę przyzwoitej jakości zamiennik.Tak samo z klockami (kupuję RaiCam),a amortyzatory Delphi,sprzęgła LUK...itd
Jeśli chodzi o filtry...to ryzyko jest minimalne i spokojnie można kupować powszechne w sprzedaży Sędziszów,świece Iskry i przewody Jantex.Działają jak każde inne.Tak jak napisałem...trzeba wystrzegać się totalnej chińszczyzny. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Paź 2011, 18:38

Bardzo Ci dziękuję artur73. Twoja odpowiedź jest tym, czego szukałem. Oby więcej takich ludzi na forach! Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
misiek1928
Nowicjusz

23 Paź 2011, 09:01

Kupiłem ostatnio świece żarowe Iskry ,w cenie połowę niższej ,jak Beru czy Bosch.Wykręciłem stare(dwie spalone),wszystkie Boscha,już na sam wygląd mogę stwierdzić,że ISKRY są solidniejsze a sam żarnik jakiś taki masywniejszy,lekko przyciemniony( świece są najpewniej wielokrotnie testowane)Sam osobiście mam przekonanie do naszych wyrobów,Sędziszów produkuje Świetne filtry,wszystkie !Jakość wyrobów Iskry jest niepodważalna.Zobaczymy jaka będzie ich trwałość.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...

23 Paź 2011, 19:49

róznie bywa, pytanie ile przejechałeś na boshach,
ale i tak lepiej wymieniać 2 razy częściej niż jeździć na super jakości ale wykończonej :mrgreen:
zwłąszcza jak ktoś ma LPG to świece i kable to podstawa, a im częściej się wymienia tym lepiej
a śmigam na iskrach bądź NGK (japoński silnik) platynowych, większej różnicy nie ma, ale cena też podobna (różnica rzędu 2 PLN na świecy) :wink:
a filtry? najczęściej filtron ;) bo dostępność zawsze jest :mrgreen: czasem deckermann
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)