Zanim kupisz felgi przeczytaj

26 Lip 2019, 16:42

Witam.

Niniejszym wpisem chciałbym przestrzec wszystkich potencjalnych kupców felg przed nieuczciwą firmą "PREMIUMFELGI.pl" w Gdańsku.

Moja odyseja z felgami 22" firmy "VOSSEN" jest nauczką na przyszłość tzn. nie dostałeś towaru , nie sprawdziłeś jego zgodności absolutnie nie płać .

Na początku roku zamówiłem felgi aluminiowe "VOSSEN"w rozmiarze 22" w powyższej firmie , wpłaciłem zaliczkę i spokojnie czekałem na realizację zamówienia.
Oczywiście przy zamówieniu panowie biznesmeni z owej firmy otrzymali wszelkie dane dot. marki i typu pojazdu gdyż ( jak sami stwierdzili ) takie felgi produkuje sie pod konkretne zamówienie - czas oczekiwania do 6 - ciu tygodni.
Felgi miały być "dopasowane " do konkretnego pojazdu a w razie niezgodności cyt. " Ok. Podeślę zaraz zamówienie. Zamówimy dla Pana wersję z przodem 10,5” Deep Concave. Jeżeli będzie coś nie tak to nam po prostu zmienią to na wersję 10” Flat."

Po wpłaceniu zaliczki felgi dotarły do mnie oczywiście z opóźnieniem i po założeniu na nie opon czekały sobie spokojnie na dostawę samochodu.
Jakież było moje i innych zdziwienie kiedy okazało się ,że koła po założeniu na samochód wystają poza obrys błotników , zarówno z przodu jak i z tyłu.
Samochód w takim stanie nie mógł wyjechać z serwisu i nie mając wyjścia musiałem założyć drugi ( odpłatny ) komplet kół aby w ogóle móc jeździć.
Na moją reklamację usłyszałem ,że nie ma najmniejszego problemu i wg. tych specjalistów z " Premiumfelgi.pl" mogę sobie jeździć po drogach :)
Oczywiście serwis firmowy od razu zastrzegł ,że w razie jazdy na takich felgach utracę gwarancję na zawieszenie i lakier , to jednak nie przekonało naszych "miszczów" w sklepie z felgami.
Jakby tego było mało do montażu kół panowie dostarczyli swoje śruby , które jak się okazało były w wyraźnie krótsze ( ilość gwintu ) i stwierdzili ,że nie ma problemu da się jeździć :shock:
Generalnie takie zachowanie można by podciągnąć pod Kodeks Karny ( świadome narażenie osób trzecich na utratę zdrowia albo życia ) ale to dla tych ludzi bułka z masłem ... dostarczyli inne, dłuższe śruby na moje żądanie , jakby nic się nie stało .
Długo by można jeszcze pisać o różnych dyrdymałach i głupotach , które usłyszałem od tego sprzedawcy ... finał jest taki ,że panowie z tej pseudo firmy odmówili mi wymiany felg na inne , wolne od wad jak również odmówili ew. zwrotu wpłaconych pieniędzy.
Sprawa trafiła do sądu i czekam na rozstrzygnięcie , które wydaje się raczej oczywiste .
Reasumując przestrzegam przed tymi ludźmi i robieniem jakichkolwiek zakupów w sklepie "PREMIUMFELGI.pl" jeżeli nie chcecie mieć tego typu wątpliwych atrakcji.
Kompletni dyletanci nastawieni na szybki zysk i golenie frajerów :no:

Tutaj pare fotek ku przestrodze:

Axolotl
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

03 Lis 2023, 07:19

Co ty wymyślasz gościu. Na tych zdjęciach które wysłałeś wygląda to bardzo ładnie. Felgi odsadzone na zewnątrz. Tak jak powinno być. Ja też od nich kupiłem i jestem mega zadowolony do chargera idealnie dopasowali . Ty chyba lubisz po dziadkowemu i koła wciśnięte do środka jak w polonezie.
Mioti79ce
Obserwowany

03 Lis 2023, 08:41

Skoro ty od nich kupiłeś felgi i jesteś zadowolony, to zamyka temat.
I nieważne jest to, że trzech biegłych powołanych w trakcie procesu sądowego stwierdziło, że mam rację i samochód nie przejdzie badania technicznego.
Nieważne jest też oświadczenie firmy Porsche o cofnięciu gwarancji.
Również nieistotny jest wyrok sądu i moja wygrana, bo tobie do Chargera felgi przecież dopasowali.
Panowie przeciągnęli mnie przez wszystkie instancje w sądzie, wydali na batalię w sądzie dwa razy więcej, niż kosztowały same felgi i finalnie sprawę przegrali, ale ty synku wiesz oczywiście lepiej, bo okiem fachowca oceniłeś sytuację, a wystarczyło, że spojrzałeś na trzy zdjęcia.
Szacunek za błyskotliwą diagnozę.
Axolotl
Nowicjusz

05 Lis 2023, 12:29

Według mnie zrobiłeś więcej błędów niż Sprzedający. Nie dokonałeś pomiarów przed zakupem aby sięupewnić, nie sprawdziłeś felg po otrzymaniu (tak wiem nie było jak) zrozum jak się robi coś na zamówienie to często jest tak że nie pasuje i są jakieś poprawki itp ale najczęściej wynika to z błędu pomiaru.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lis 2023, 16:55

Nie mogłem zrobić pomiarów z prozaicznego powodu, jeszcze nie miałem samochodu.
Poza tym, w moich wpisach nie przytoczyłem całości korespondencji, a ta wiele mówi o tym, co i kto miał wykonać i za co przy zamówieniu odpowiadał.
Skoro sąd wydał taki, a nie inny wyrok, to chyba w takim razie nie dopatrzył się absolutnie mojej winy.
Kluczowe w tej sprawie były dokumenty zamówienia felg i sformułowania w nich zawarte.
Skoro kupujący i sprzedawca zgodzili się, że cyt. "felgi do samochodu sprawdzi i odpowiednio dobierze sprzedający", to chyba jednoznacznie wyjaśnia, na kim spoczywał obowiązek doboru felg do konkretnego modelu samochodu.
Nadmienię tylko, że w międzyczasie zakupiłem felgi w innej, profesjonalnej firmie Techart, i jakoś tam nie mieli żadnego problemu z ich doborem do mojego samochodu.
Wychodzę z założenia, że skoro kupuję customowe felgi u profesjonalnego sprzedawcy, to on oprócz wystawienia faktury potrafi również doradzić przy doborze i sprzedaży felg.
Gdybym tego nie oczekiwał, to kupiłbym felgi z jakiegoś katalogu w internecie i w razie problemów mógłbym mieć pretensje wyłącznie do siebie.
A tak to teraz wygląda.
Axolotl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...