Zaniżenie odszkodowania z OC sprawcy

25 Paź 2011, 11:32

Witam, miałem kolizję, sprawca najechał na tył mojego auta. TU Reso wyliczyło mi szkodę na kwotę ok.1000 zł i ją zaproponowało, ja się nie zgodziłem i zadzwoniłem do ASO. Tam wyliczyli mi koszt naprawy na ok. 2500 zł. Dzwonię więc do TU i proszę o kalkulację według cen ASO, ale oni nie chcą zmieniać swojej wyceny i proponują mi wstawienie auta do serwisu i oni się z nim rozliczą. Ja tego nie chcę narazie robić. I stąd mój post - czy mogę zmusić ubezpieczyciela, aby wypłacił mi równowartość poniesionej przeze mnie szkody, według cen ASO, a nie ich wyliczenia? Przecież wybór sposobu naprawienia szkody należy do mnie. Myślę, że może by do nich napisać pismo w tej sprawie, bo na razie tylko rozmawiałem telefonicznie. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
laurajulia
Nowicjusz

28 Paź 2011, 22:20

Takimi sprawami zajmują się firmy walczące o odszkodowania (wpisz sobie w Google hasło "pomagamy poszkodowanym"). Ich minusem jest to, że sporo z Ciebie zedrą (biorą procentowo od kwoty przyznanego odszkodowania).

Jeżeli chcesz dostać kasę do ręki w wysokości 2,5 tys. zł to musisz napisać pismo do TU. Moim zdaniem zleją Cię, więc wtedy pozostanie Ci założyć im sprawę w sądzie.
Prościej będzie jak zrobisz naprawę bezgotówkową. Auto wstawiasz do ASO i odbierasz, a ASO rozlicza się z TU. Ty masz naprawiony samochód i święty spokój.

No chyba, że chcesz na tym interesie zarobić, to wtedy kombinuj i pisz listy do TU... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2017, 19:09

Odwołanie powinno posiadać formę pisemną. Skieruj je na adres towarzystwa ubezpieczeniowego a najlepiej biura zarządu. Nie świadczy, to iż sam prezes pochyli się nad Twoją sprawą, ale dojdzie ona do specjalnego wydziału, który zajmuje się właśnie reklamacjami poszkodowanych. Wbrew pozorom nie trafi ono prosto do kosza. Twoje odwołanie bez wątpliwości zostanie rozpatrzone, jeżeli wskażesz słuszne argumenty, że to firma ubezpieczeniowa się myli, możesz spodziewać się zmiany decyzji. W piśmie koniecznie wpisz numer szkody pod którym zostało zarejestrowane zgłoszenie i podłącz konkretną decyzję pracownika działu likwidacji szkód, możesz dołączyć jej kopię – wówczas przeanalizowanie odwołania będzie szybsze, albowiem ubezpieczyciel nie będzie musiał poszukiwać Twojej teczki szkodowej. Najlepiej zrobisz, jeśli odwołanie wyślesz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Będziesz pewny, że firma ubezpieczeniowa otrzymało Twoje pismo ewentualnie skargę, bowiem dokumenty od czasu do czasu wyparowują w dziwnych okolicznościach.
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Kwi 2017, 13:55

Tutaj można przeczytać m.in o zamiennikach (co może, a czego nie może ubezpieczyciel)

[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

21 Kwi 2017, 22:40

polecam uslugi tej kancelarii: (reklama)
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 23 Kwi 2017, 13:05, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
barabasz1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 08 1964
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 3.0

22 Kwi 2017, 18:44

Sprawa jest prosta albo bierzesz tysiaka z UB i zrobisz z nim co chcesz albo naprawisz bezgotowkowo no w ASO i oni wystawiają faktury. Możesz sobie pisać i dzwonić do woli ale nic nie wskorasz, są pewnie ustalone zasady i Ty jako szary Kowalski musisz się do nich zastosować. Co innego jakby chodziło o kwotę 100k można było by myśleć a tak to jesteś mały pikuś. Mnie kiedyś wycyckali na 8 tyś miałem oświadczenie, faktury, firmę która zajmuje się takimi rzeczami a wraz mnie zleli i nic nie dostałem tylko akurat u mnie nie chodziło o szkodę komunikacyjna a o źle wykonaną naprawę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...

26 Lip 2017, 21:50

Osobiście polecam firmę (reklama)Wystarczy wysłać im kosztorys sprawy poprzez formularz na stronie. Zweryfikują go i przedstawią propozycję dopłaty. Jeżeli je zaakceptujesz otrzymasz dopłatę do odszkodowania, a firma przejmuje sprawę. Ja w ten sposób dostałem dodatkowe 1000 zł.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 14 Sie 2017, 07:50, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
mwesolowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2001
Auto: Skoda Octavia II
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

24 Sie 2017, 15:43

Najlepiej jest wysłać do kilku firm które zajmują sie pozyskiwaniem dopłat do odszkodowań . Ja osobiście jestem doradca klienta w Europejskim Centrum Odszkodowań tzw. EUCO . Jezeli chcesz sprawdzić nasza oferte zapraszam na PW.
Drabiczek2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Sie 2017, 11:53

Witam,
ja ostatnio (jakieś 3 miesiące) miałem problem z zaniżonym odszkodowaniem. Zgłosiłem się do firmy ( reklama) Bardzo sprawne załatwienie formalności, pieniądze dostałem z góry, w przeciągu tygodnia. Wszystkim się zajęli. Naprawdę polecam
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 31 Sie 2017, 09:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
AndrZ
Nowicjusz

Auto: Audi A6

03 Lis 2017, 10:14

Jeśli ubezpieczyciel zaniżył Twoje odszkodowanie, możesz się odwołać i starać się, żeby zwrócili Ci całość kwoty. Korzystałem z firmy, dzięki której odzyskałem swoje pieniądze.
Kacper23
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Gru 2018, 10:48

w takich przypadkach można też skorzystać z dopłaty do odszkodowania, bez sądu, dodatkowe środki "od ręki"
romank21
Nowicjusz

29 Lis 2019, 14:23

W takich wypadkach najlepiej sprawdza się Fundusz Odszkodowań Komunikacyjnych. Korzystałem z dwóch takich firm, które zajmują się dopłatą do odszkodowania i najlepiej współpracowało mi się właśnie z FOK, których znalazłem w Internecie. Są widoczni, mają dużo pozytywnych opinii i gdzie nie słyszę osób, które szukają takich rozwiązań, to zawsze ich polecam. Dlatego polecam ich i tu, z racji tematu ;) Pozdrowienia dla wszystkich!
Jeznak
Obserwowany