Zaniżona wartość auta na umowie

06 Lis 2019, 23:31

Witam kupiłam auto warte 4 tysiące na umowie mam wpisane 900 zł. Czy w tym przypadku muszę udać się do urzędu skarbowego opłacić podatek czy nie. Jeśli tego nie zrobię jakie konsekwencje mogę za to ponieść np w przyszłości ?
Bardzo mnie to męczy i zastanawiam się czy iść do urzędu opłacić już ten podatek.
Czy również sprzedawca będzie pociągnięty do wyjaśnień w urzędzie czy wszystko spocznie tylko na mnie ? Proszę o rade
Dodam że poprzedni właściciel odkupił auto od żony i na poprzedniej umowie również jest kwota 900 zł. A w sprzedaży auta pośredniczył komis bo mężczyzna z komisu dostał auto w rozliczeniu.
Zuza202010
Obserwowany

06 Lis 2019, 23:59

teoretycznie nie musisz ale dla własnego spokoju lepiej zajść zgłosić ew opłacić podatek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lis 2019, 11:08

US aby zapobiec takim oszustwom ma "swój" cennik samochodów i wg niego oblicza kwotę podatków. Niezależnie od tego jaką kwotę wpiszesz na umowie to jak auto na rynku jest warte 4 tyś to od tej kwoty musisz zapłacić podatek. A to co jest na umowie to US akurat nie interesuje. Wpisując niższą kwotę na umowie KS sam sobie szkodzisz w przypadku jakbyś z umowy chciał z jakiegoś powodu zrezygnować - dałeś komuś 4 tyś, ale jak będziesz zwracał samochód ( np był niezgodny z umową, bo się psuł, miał wady ukryte itd ) to dostaniesz spowrotem tylko kwotę, która jest na umowie KS, czyli w twoim przypadku 900 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000