Zapala się kontrolka EPC i odcina moc

26 Wrz 2018, 21:33

Witam. Posiadam borę 1.6 16v z 2000r. Od pewnego czasu zapala mi się kontrolka EPC a gdy juz sie zapali, równocześnie samochód traci moc, prędkość rozwija w stylu żółwia. Byłem u dwóch elektromechanikow i zadnemu z nich nie pokazuje błędu, silnik bez błędów itp lecz zaden z nich nie może połączyć się z licznikiem/deską rozdzielczą i tu wlasnie nie wiadomo czy jest jakis błąd. W reszcie gdzie dalo sie połączyć bledow nie ma. Aczkolwiek pojawia sie blad immo ale pisze że błąd sporadyczny czy cos w tym stylu. Dodam że aktualnie są zimne dni i deszczowe i kontrolka zapala się dość szybko, a dokladnie po przejechaniu kilku set metrów a czasami i szybciej, a wcześniej zapalala sie rano a gdy samochod stal na sloncu to juz do.konca dnia.sie nie zapalila tylko dopiero następnego dnia rano, i tak codziennie. Dodam jeszcze ze zapala się tylko.gdy sie ruszy, podczas gdy odpale samochod i nie.ruszam to sie nie zapala. Co moze byc tego powodem ?
Wodzu99
Obserwowany

04 Paź 2018, 14:10

Ta kontrolka może oznaczać kilka różnych przyczyn. Napisz co dokładnie zostało sprawdzone zerknij jeszcze tu kontrolki-samochodowe/77-epc-electronic-power-control/ jakie mogą być przyczyny jej występowania.

Wodzu99 napisał(a):Byłem u dwóch elektromechanikow i zadnemu z nich nie pokazuje błędu
Prawdopodobnie mieli za słaby sprzęt diagnostyczny.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Paź 2018, 17:22

w VW Bora ta kontrolka oznacza problem z silnikiem. Trzeba podłaczyć się pod VAG-a i odcvzytać błędy. Skoro świeci się kontrolka, to błąd musi być. Tym bardziej, że są tego objawy.
Jak masz możliwość to spróbuj podłączyć ELM327 i np. Piston. ELM327 kosztuje parę złotych, program na smartfona jest darmowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...