Zapalająca się kontrolka - awaria systemu silnka w Fordzie

11 Kwi 2012, 20:01

Witam
Posiadma Ford Fieste VI 2007 , Hatchback,silnik: 1.4 TDCi 68KM , turbo diesel.
Podczas jazdy samochodem zapalaja sie dwie kontrolki - jedna zolta i jedna czerwona- oraz informacja o awarii systemu silnika. Silnik pracuje normalnie. Nie wiem co to moze byc? Czy jest to cos powaznego, czy tylko blad elektroniki? Czy ktos moze spotkal sie z takim problemem?Bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
Pozdrawiam
FordekFie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 1985
Auto: Ford FiestaVI2007 1.4TDCi 68KM

11 Kwi 2012, 23:20

Konieczna diagnostyka komputerowa, udaj się do odpowiedniego serwisu.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

12 Kwi 2012, 19:12

Bylem w serwisie juz 2 razy i nic nie mogli znalezc,a awarja nadal wystepuje wiec mam nadzieje ze ktos z was zna rozwiazanie :?
FordekFie
Nowicjusz

13 Kwi 2012, 10:34

Byłeś w FORDZIE ? jesli nie to tam szukaj pomocy, niektóre testery typu "allegro" :lol: nie czytają wszystkich usterek, doświadczenie mechanika też ma tu znaczenie.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Kwi 2012, 19:15

tak bylem w Fordzie juz 3 razy i nic nie wykryli,a kontrolka sie wciaz zapala, dlatego tez szukam pomocy tu- to moja ostatnia deska ratunku :?
FordekFie
Nowicjusz

13 Kwi 2012, 19:40

Przeczytaj instrukcję od swojego auta.
Możesz nawet mieć wodę w filtrze paliwa który ma czujnik do jej wykrywania.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...

14 Kwi 2012, 07:28

Coś mi tu nie "gra" ponieważ jesli kontrolka się zapali chociaż 1x to powinien być zapamiętany bąd w kompie, pomimo tego, że póżniej gasła. Ślad zawsze zostaje! Zapodaj fotkę jaka to kontrolka (ki) się świeci.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Kwi 2012, 08:33

Sterownik zapisuje błąd wraz z tzw. ramką zamrożoną gdzie są zapisane parametry wystąpienia błędu.
andrzej_124
Stały forumowicz

14 Kwi 2012, 18:55

http://tylik.motogrono.pl/sprawdz-airbag-cz-i/

zapala sie ta ikonka z wykrzyknikiem. Sprawdzali w FORDZIE komputer,ale nic nie stwiedzili :?
FordekFie
Nowicjusz

15 Kwi 2012, 11:18

Kontrolka z wykrzyknikiem to układ hamulcowy-płyn, klocki, zaciągnięty ręczny itp i w tym przypadku w kompie nie bedzie "widac" usterki poniewaz to są obwody nie połączone bezpośrednio do kompa. Kontrolka ta zazwyczaj jest połączona z innymi systemami w celu podkreslenia rangi usterki.
A druga to jaka świeci?

Odnosnie samego linku, to poazujesz zegary od VW, nic to nie daje, wyknaj forkę i wklej.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Kwi 2012, 21:35

http://www.edukator.republika.pl/sam_do_egz_ford3.html

Niestety nie mam jak w tej chwili wykonać zdjęcia, ale wyświetla mi się lampka koloru żółtego - wykrzyknik w słoneczku- taki jaki jest na tej strone którą Panu wysłałem wyżej, w górnym prawym rogu. Lampka ta mruga i równocześniej z nią świeci się stale czerwona kontrolka bez oznaczenia, która się mieści po lewej stronie licznika samochodu, a do tego silnik samochodu w tym czasie zaczyna nierówno chodzć- szarpie, dławi się. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ponownie wszystko wraca do normy , jednak co jakiś czas problem ten się powtarza- jeden dzień samochód jedzie normalnie, w inny już nie. W salonie Forda wymienili filtr ropy , kontrolowali samochód komputerem i twierdzą, że wszystko jest ok. Został jeszcze tylko zbiornik do sprawdzenia czy nie ma czasem w nim wody- w co bardzo wątpię.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
FordekFie
Nowicjusz

16 Kwi 2012, 14:51

Ta kontrolka odpowiada za skrzynię biegów (automat) i elektryczne wspomaganie kierownicy. Jeśli kontrolka "zębatka" z wykrzyknikiem zapala się i równocześnie silnika zaczyna żle pracować, to przyczyną może być nieprawidłowe ładowanie.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika