Zapalający i gasnący check engine. Fiat Punto 2 1.2 8V

25 Lis 2019, 06:53

Witam. Mam problem z zapalającym się i gasnącą lampką chceck. Pierwszy raz było to w trasie stałą prędkość i obroty, nagle samochodem bójneło delikatnie i zapaliła się lampk. Po 2-3 dniach lampką podczas uruchamiania silnika zgasła. przez ten okres wszystko było w normie obroty równo pracowały itp. Drugi raz lampka zapaliła się gdy wcisnąłem sprzęgło. Przed pracą wsiadłem do samochodu uruchomiłem silnik poczekałem tak z 30 sec. I gdy wcisnąłem sprzęgło obroty delikatnie zaczęły falować i w tym momęcie zapaliła się lampka. Po 2 -3 dniach lampką zgasła. Jest świeżo po wymianie rozrządu, termostatu i paska od alternatora.

Fiat Punto 2 8v 188 2006r.
Dzosek
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

25 Lis 2019, 09:20

Wygląda na to że występuje jakiś błąd sporadyczny, dlatego kontrolka zapala się na jakiś czas później problem nie występuje ona gaśnie po czym znowu się pojawia.
Najlepiej by było jak byś podłączył się jakimś programem wtedy kiedy chcek engine świeci i sprawdził jaki masz błąd lub błędy.
Dzosek napisał(a):Drugi raz lampka zapaliła się gdy wcisnąłem sprzęgło.
Tu akurat mógł być jakiś zbieg okoliczności ale warto obserwować kiedy się ona zapala bo po odczytaniu błędów na pewno pozwoli to postawić trafniejszą diagnozę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 04:28

Winny był sterownik silnika, częstą usterka w tych samochodach. Po jakimś czasie samochód pracował tylko na dwóch cylindrach. Koszt naprawy że wszystkim 400 zł.
Dzosek
Nowicjusz

12 Gru 2019, 11:40

Dzosek napisał(a):Winny był sterownik silnika, częstą usterka w tych samochodach
Wymieniłeś go czy oddałeś do naprawy?
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Gru 2019, 16:52

No tak jak napisałem wyżej. Czyli dałem do naprawy. Mechanik go wymontował i wysłał do naprawy.
Dzosek
Nowicjusz

12 Gru 2019, 20:26

Dzosek napisał(a):Mechanik go wymontował i wysłał do naprawy.
Ok, dzięki za informację :ok: a tak z ciekawości masz na tą naprawę sterownika jakąś gwarancję?
Cichy77
Forumowicz VIP

13 Gru 2019, 04:14

Tak chyba rok czasu.
Dzosek
Nowicjusz