Zapalniczka(nie jej gniazdo) GOLF 3 `97

31 Sty 2010, 23:06

Nie wiem, czy w dobrym miejscu zamieszczam post, ale spróbuję.
Problem to nie działająca zapalniczka w golfie 3. Samo gniazdo zapalniczki jest sprawne, ponieważ co jakiś czas go używam, więc wiem, że działa.
W sumie, to nie wiem jak sprawdzić działanie samej wyjmowanej części zapalniczki. Wiem na jakiej zasadzie to działa(widziałem w BMW). Lecz niestety, mogę to trzymać godzinę wciśnięte a temperatura owego "wkładu" się nie zmieni, jedynie ręka zaboli.
Czy to kwestia przepalonego drutu w środku wkładu, czy może bezpiecznik ma za małą wartość prądu. czy co :?:
Jeszcze jedno: po wciśnięciu środka wkładu ten powinien chyba pozostać w pozycji wciśniętej, prawda :?:

Proszę o pomoc. Pozdrawiam :mrgreen:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

01 Lut 2010, 21:55

Na 100% masz wkład zapalniczki do wymiany - uzwojenie ( to co się nagrzewa) pęka - i racja po wciśnięciu wkład powinien zostać w środku aż do momentu rozgrzania ale to nie problem wystarczy odchylić blaszki od wsadu zapalniczki i będzie OK.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Lut 2010, 16:58

Aha, no to czeka mnie wydatek. Ile to może kosztować? Szacuję, że nie więcej niż 20 pln...
Ale nie jest mi to niezbędne, więc poczeka.
Co do blaszek... Można się jakoś domyślić, które trzeba dogiąć? Bo raz nawet rozebrałem ten wkład, ale nie wiem tak do końca, które to blaszki za to odpowiadają :neutral:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1