Zaparcia :(

22 Gru 2015, 19:26

Wiem że temat niezbyt związany z motoryzacją ale jak to się mówi "kto pyta, nie błądzi" . Mianowice mam problem od 5 dni męczą mnie zaparcia. Próbowałem już wielu różnych sposobów ale nic nie pomaga :/. Może znacie jakieś skuteczne metody domowe lub skuteczne leki na zaparcia?
Vader11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2011
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Gru 2015, 19:28

Jaja sobie robisz ?? :? :x
Actimel pij to ci się stolec zrobi jak malowany - dosłownie, do malowania ścian będzie się nadawał.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

22 Gru 2015, 19:34

Nie robię sobie jaj. Temat jak każdy inny i mnie on nie śmieszy
Vader11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2011
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1,9 TDI
Typ: Kabriolet
Rok produkcji: 1996

22 Gru 2015, 19:41

Czyli doraźnie - xenna, a potem raz dziennie actimel.. :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0

22 Gru 2015, 22:33

Napi się kwaśnego mleka, ze trzy szklanki. A potem popij colą. Poważnie.
Zresztą jest wiele innych "par" pożywienia, które mogą wywołać naturalną biegunkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Gru 2015, 10:55

Sok z kiszonej kapusty-samo zdrowie :mrgreen:
A co do kwaśnego mleka to nie radzę, obecne "mleko" nie kwaśnieje, tylko od razu się psuje :/ . No chyba, że ktoś ma dostęp do prawdziwego mleka :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...

23 Gru 2015, 23:08

Colon C lub Jeliton (to to samo) pomaga. Trzeba go stosować 2 razy dziennie.
sowik3
Obserwowany

Auto: BMW

31 Gru 2015, 17:23

Jeśli to jednorazowy przypadek spokojnie kup w aptece jakiś środek, dicopeg może być, jest doustny, nigdy nie czekaj 5,5 dni czy tydzień, jeśli to się powtarza a odżywiasz się odpowiednio idź do lekarza.
ktosia13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2001
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: skoda octavia
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

18 Gru 2017, 13:09

Dużo błonnika i płynów powinno rozwiązać problem. Poza tym ogólna zmiana diety bo może ostatnio odżywiałeś się niezdrowo i zbyt obciążyłem organizm. Warto zrobić taką detoksykację dla organizmu.
proRoksana
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2002
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW GOLF
Silnik: 1.9

17 Sty 2018, 09:27

Zjeść paczkę suszonych śliwek i popić mlekiem. Nie dziękuj.
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

05 Lut 2018, 10:52

Potwierdzam, pomaga jak diabli
PiotrLest
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 05 1972
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volvo
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

21 Lut 2018, 23:28

Laktuloza się świetnie sprawdza - taki syrop do kupienia w aptece bez recepty.
bamana
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1983
Auto: Nie mam

23 Lut 2018, 13:39

W skrajnych przypadkach zrób sobie lewatywę. Wyjdzie nawet oranżada z komunii :lol:
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

28 Lut 2018, 10:59

Problem zaparć dotyczy wielu osób w różnym wieku. Kłopoty z wypróżnianiem stanowią źródło nieprzyjemnych dolegliwości tj. bólów brzucha czy uporczywych wzdęć. Wszystkiemu towarzyszy ponadto złe samopoczucie lub rozdrażnienie. Aby zaparcia nie pojawiały się często trzeba wyeliminować ich przyczynę. Najczęściej za zaburzenia wypróżniania jest odpowiedzialny nasz tryb życia. Spożywane posiłki powinny być bogate w produkty z dużą zawartością błonnika (pełnoziarniste pieczyw czy makarony, kasze, suszone owoce, surowe warzywa), nie wzbraniajmy się przed produktami bogatymi w żywe kultury bakterii (jogurty, kefiry, kiszonki) i co ważne należy jeść regularnie. Pijmy również większą niż do tej pory ilość płynów (należy jednak unikać napojów gazowanych i z dużą ilością cukru). Ponadto powinniśmy w miarę możliwości eliminować stres. Gdy mamy stresującą pracę lub jeśli napięcie emocjonalne wynika z innych problemów, starajmy się zniwelować je np. uprawiając sport lub zażywając relaksującą kąpiel. Możemy wspomóc się również delikatnie uspokajającą herbatką z melisy. Oprócz uspokojenia zawarte w naparze związki zadziałają słabo spazmolitycznie na mięśnie gładkie układu pokarmowego, co nieco złagodzi towarzyszące zaparciom dolegliwości. Gdy jednak potrzebna nam natychmiastowa pomoc, możemy zażyć preparaty ziołowe zawierające wyciągi bądź surowce roślinne. Te najsilniej działające zawierają występujące w roślinach antrazwiązki (są one m. in. w liściach/owocach senesu, korze szakłaka amerykańskiego czy korze kruszyny), a skutki ich przeczyszczających właściwości odczujemy po 8-12 godzinach od zażycia wybranego preparatu. Dobra skuteczność tego typu specyfików kusi częstszym stosowaniem, jednak musimy pamiętać, że z uwagi na możliwość przyzwyczajenia się układu pokarmowego do zewnętrznej stymulacji, czas ich stosowania nie powinna przekraczać 10-14 dni, a sięgać możemy po nie jedynie sporadycznie.
movea123
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 09 2009
Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: Ford Focus

10 Mar 2018, 11:48

Ja przy takich dolegliwościach ładuję w siebie sporą dawkę błonnika. Przyrządzam sobie soki lub koktajle z owoców i warzyw, które zawierają tę niezbędną dla jelit substancje i wiem, że reakcja będzie taka na jaką czekam. Wystarczy jedna szklanka takiego napoju i dolegliwości ustępują. Zrób na szybko koktajl z tego przepisu http://piwniczanka.pl/zdrowekoktajle/ko ... muzem.html To ci pomoże.
Robcik
Nowicjusz

Auto: audi