Zaparowane auto

22 Mar 2010, 16:59

Witam!

Jestem kobietą ale mam nadzieję, że zostanę potraktowana poważnie :mrgreen: . Mam problem, kupiłam Forda Mondeo Kombi, który podczas jazdy do domu z północy Polski zamókł. To znaczy sufit wzdłuż drzwi pasażera był mokry i tak samo podłoga po tej stronie. Dodatkowo po przyjeździe do domu zauważyłam, ze mokry jest bagażnik (dywanik). Auto z tyłu jest ciągle zaparowane. Ponoć mogły to spowodować przewody do tylnego spryskiwacza, który nie działał (mechanik twierdził, że przewody są przytkane i dlatego płyn wylewał się gdzieś do środka auta bokiem). Jednak od tygodnia autko mam pod domem, w sumie nie padało, spryskiwacza nie używałam, a ono cały czas jest zaparowane i ma morką podłogę, sufit wysechł. Nie mam pojęcia co to może być i co ewentualnie sprawdzić...Ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc :).
aeniołek
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
  • 22 Mar 2010, 18:41

aeniołek napisał(a): To znaczy sufit wzdłuż drzwi pasażera był mokry i tak samo podłoga po tej stronie.

Sprawdził bym uszczelke drzwi czy jest dobrze dopasowana.
    aeniołek napisał(a): Nie mam pojęcia co to może być i co ewentualnie sprawdzić...

W lewym boczku za schowkiem ( lub prawym) jest odpowietrzenie bagażnika (powinno być w kazdym aucie) taka kratka z filtrem - przeczysc ją na początek.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

23 Mar 2010, 10:09

Jak będzie ładna pogoda, będzie cieplutko i będzie świeciło słoneczko, to pootwieraj wszystkie drzwi auta, powyciągaj wszystkie wycieraczki, dokładnie poodkurzaj w środku ( żeby nie było żadnego piachu naniesionego przez zimę na butach) i powyciągaj wszystko z bagażnika łacznie z dywanikiem bagażnika. Daj go na słoneczko żeby wysechł. Drzwi w aucie zostaw pootwierane ( łącznie z bagażnikiem ) i niech autko schnie. Warto też wyciągnąć albo bezpiecznik albo zarówki od oświetlenia wnętrza samochodu i bagażnika - szkoda akumulatora. A powodem tego, że ci szyby parują jest własnie wilgoć, która zadomowiła się w twoim autku. Jak masz klimę, to warto też zainteresować się filtrem kabinowym.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Mar 2010, 10:17

No właśnie dziś jest piękna pogoda i zamierzam go wyczyścić poodkurzać i wysuszyć ale przecież to nie rozwiązuje problemu :\. Sprawdzę te uszczelki u mechanika. Miałam jeszcze pomysł, żeby jechać na myjnię samoobsługową i go wymyć i sprawdzić gdzie się leje dokładnie. Nie wiem czy to coś da...
    aeniołek
    Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

23 Mar 2010, 10:41

Sprawdz też te przewody od tego tylnego spryskiwacza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000