Zapowietrza się układ paliwowy ??

14 Mar 2013, 18:38

Mam taki problem. Mam berlingo Diesel 1.9D. Auto miało problem z odpalaniem. Słabo kręcił. Wymieniony rozrusznik naprawił problem kręcenia. Wymieniony rozrząd razem z pompą. Nowe świece żarowe tydzień czasu mają. Problem wygląda tak ze auto nie chce zapalić po postoju z 10-15 godzin . Po odpaleniu na linkę z 50m pali na dotyk ale jak postoi z 10 godzin znowu nie pali. pompowałem pompką kolo filtra paliwa nie pomaga. Z internetu wywnioskowałem ze sie zapowietrza. Czy są to objawy że układ paliwowy się zapowietrza?? a jak tak to jak samemu to naprawić?. Proszę os szybką pomoc.
Ostatnio edytowany przez silvo44 15 Mar 2013, 07:43, edytowano w sumie 2 razy
Powód: poprawiłem tytuł.. reg. pkt. 4
coffep
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 07 1990
Auto: Citroen Berlingo
Silnik: 1.9D
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Mar 2013, 05:59

Prawdopodobnie akumulator jest rozładowywany poprzez jakiś układ elektryczny, ja bym próbował wyjmować po kolei bezpieczniki i za kazdym razem czekać kilkansćie godzin.
Odłącz akumulator od samochodu, miernikiem ciągłości rezystancji podłącz do przewodu "+" i do drugiego przewodu "-". Jeśli masz względnie mała rezystancję odłączaj po kolei bezpieczniki aż wzrośnie rezystancja, w ten sposób można znaleźć uszkodzony obwód elektryczny.
Możesz też spróbować podłączyć w szereg amperomierz między akumulatorem a głównym przewodem, chociaz prosciej będzie podłączyć cęgi prądowe do głównego przeowdu dobierając zakres do "uciekajacego" pradu, np. amperomierz cęgowy o zakresie do 10 A. Tutaj podobnie odłaczaj bezpieczniki.
Prąd też może uciekać przez inny obwód niezabezpieczony bezpiecznikiem, chyba rozrusznik nie posiada, ale jak wymieniłeś rozrusznik to pewnie nie jego wina.
Możesz też być wina samego akumulatora.
Jestem elektrykiem ale nie samochodowym, więc może inaczej się to robi, ale na moją logikę to tak bym próbował.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

23 Mar 2013, 11:20

Przerabiałem taki problem jak Twój , konkretnie w silniku 1,9 dw8. Przyczyną były podparte- brak luzów na zaworach i co ciekawe - ssących. Po regulacji ( płytkami ) zapalał przy - 20 stopni bez jakichkolwiek problemów.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

23 Mar 2013, 12:27

zoltrex - nie doczytałem, żeby kolega miał problemy z rozładowującym się akumulatorem. Po co więc te zabiegi z rezystancją i prądem?
JA bym zaczął od początku, czyli kontrola świec żarowych czy wszystkie grzeją oraz kontrola sterowania świecami, czyli czy po właczeniu stacyjki przychodzi prąd na wszystkie przewody. Sprawdzać należy oczywiście nie miernikiem, tylko żarówką 12V21W.
Dopiero później można sprawdzać ciśnienie jakie podaje pompa paliwa oraz szczelność układu. Z tym zapowietrzaniem może być, bo była wymieniania pompa. Sprawdziłbym wonież prawidłowość ustawniena rozrządu, szcególnie jak auto było brane na linkę - to najlepszy moment, żeby pasek rozrządu przeskoczył. A wystarczy tylko, że przeskoczy o jeden ząbek.
Uruchamianie silnika na popych czy zaciąganie, kóry ma pasek rozrządu jest dość dużym ryzykiem...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Mar 2013, 07:41

MotoAlbercik, można też wywnioskować że to wina układu elektrycznego. Jestem elektrykiem, więc najpierw srawdzam alektrykę :) a dopiero później jadę do mechanika.
Nic nie szkodzi sprawdzić instalację elektryczną. Inni sprawdzają żarówkami a elektrycy miernikami :roll:
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

31 Mar 2013, 12:30

zoltrex napisał(a):Jestem elektrykiem, więc najpierw srawdzam alektrykę :) a dopiero później jadę do mechanika.

A jakbyś był gazownikiem, to najpierw sprawdzałbyś instalację CNG? Chyba nie tędy droga... Tym bardziej, że autor niekoniecznie jest elektrykiem...

zoltrex napisał(a):Nic nie szkodzi sprawdzić instalację elektryczną. Inni sprawdzają żarówkami a elektrycy miernikami :)

Zależy co się sprawdza. W instalacjach samochodowych miernik przydaje się przy niewielu okazjach. Przy większości potrzebna jest właśnie żarówka. 21W najlepiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...