Zarejestrowanie auta z Niemiec (bez tablic) w Polsce - formalności

15 Lis 2015, 20:34

Witam,
Kupiłem Smarta Forfour z Niemiec (a właściwie to za pośrednictwem teścia pracującego w Niemczech) i auto będzie wysłane na lawecie do Polski bez tablic rejestracyjnych . Z góry mówię, że to moje pierwsze auto i nie za dobrze orientuję się we wszystkich formalnościach związanych z rejestracją go w Polsce. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o porady, bo to co wyczytuję w Internecie nieco się od siebie różni.
Wiem, że muszę zrobić przetłumaczyć dokumenty, przegląd techniczny, zapłacić akcyzę (w Urzędzie Celnym?), opłacić opłatę recyklingową, a następnie udać się do Wydziału Komunikacji. Pytanie co z tablicami? Co w wypadku, gdy nie mam żadnych tablic? Żeby pojechać na przegląd powinienem mieć jakieś tymczasowe tablice, tylko skąd je wziąć? I co z ubezpieczeniem, jeśli chciałbym wyrobić sobie początkowo tymczasowe 30-dniowe na czas załatwiania formalności? Byłbym bardzo wdzięczny za szczegółowe podpowiedzi w tym temacie.
Dodam, że wszystkie procedury rejestracyjne będą się odbywać w Krakowie.

Z góry dziękuję wszystkim doświadczonym użytkownikom forum za porady!
Pozdrawiam,
Mariusz
mariuszg91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 09 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Lis 2015, 21:56

mariuszg91 napisał(a): Co w wypadku, gdy nie mam żadnych tablic?
Nie ma najmniejszego problemu.Bad.tech.wykonasz bez TR./zmiana w przepisach od 15.08.2015r./
mariuszg91 napisał(a):I co z ubezpieczeniem, jeśli chciałbym wyrobić sobie początkowo tymczasowe 30-dniowe na czas załatwiania formalności?
Tablice rej.dostaniesz w WK po złozeniu wniosku o rejestracje pojazdu i przedstawieniu kpl.dokumentów niezbędnych do jego rejestracji.Na dzień dobry dostajesz PC z waznością na 30 dni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...