REKLAMA
Witam, dziś kupiłem auto z komisu na zagranicznych blachach.
1. Czy dokumenty, które otrzymałem są wystarczające do zarejestrowania pojazdu: faktura marża, dowód rejestracyjny niemiecki plus jego polskie tłumaczenie, dokument potwierdzający zapłatę akcyzy, kopię umowy między właścicielem komisu a niemieckim właścicielem pojazdu, z dowodu rejestracyjnego nie potrafię stwierdzić czy ma ważne niemieckie badania. Nie dostałem też karty pojazdu, w dowodzie znalazłem adnotację, że dotychczasową kartę pojazdu unieważniono i zwrócono. Wyczytałem, że brak karty pojazdu o ile została wydana może skutkować odmową rejestracji, jak to jest?
2. Te zagraniczne blachy to są raczej nieważne, tzw. fejkowe komisowe, nie ma na nich daty ważności tablic, nie wyglądają na tablice zjazdowe, ale wracając wykupiłem na nie oc miesięczne w razie kontroli. Czy te tablice mam zdawać w urzędzie, czy lepiej powiedzieć, że auto nie miało tablic i na lawecie je sobie przywiozłem, zaraz będą zarzucać ze używam jakichś fałszywych tablic?
Edit. Jednak ta karta pojazdu chyba też jest, byłem pewien, że to będzie taka książeczka jak u nas, a to po prostu druga część dowodu rejestracyjnego.