Zarejestrowanie auta z zagranicy, brak karty pojazdu

29 Kwi 2019, 18:19

Witam, dziś kupiłem auto z komisu na zagranicznych blachach.

1. Czy dokumenty, które otrzymałem są wystarczające do zarejestrowania pojazdu: faktura marża, dowód rejestracyjny niemiecki plus jego polskie tłumaczenie, dokument potwierdzający zapłatę akcyzy, kopię umowy między właścicielem komisu a niemieckim właścicielem pojazdu, z dowodu rejestracyjnego nie potrafię stwierdzić czy ma ważne niemieckie badania. Nie dostałem też karty pojazdu, w dowodzie znalazłem adnotację, że dotychczasową kartę pojazdu unieważniono i zwrócono. Wyczytałem, że brak karty pojazdu o ile została wydana może skutkować odmową rejestracji, jak to jest?

2. Te zagraniczne blachy to są raczej nieważne, tzw. fejkowe komisowe, nie ma na nich daty ważności tablic, nie wyglądają na tablice zjazdowe, ale wracając wykupiłem na nie oc miesięczne w razie kontroli. Czy te tablice mam zdawać w urzędzie, czy lepiej powiedzieć, że auto nie miało tablic i na lawecie je sobie przywiozłem, zaraz będą zarzucać ze używam jakichś fałszywych tablic?

Edit. Jednak ta karta pojazdu chyba też jest, byłem pewien, że to będzie taka książeczka jak u nas, a to po prostu druga część dowodu rejestracyjnego.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

29 Kwi 2019, 21:43

Nie ma karty pojazdu, są 2 briefy (dowód rej) duży i mały, jeżeli to masz to tylko interesuje Cię ciągłość umów/faktur, opłata akcyzy, badanie techniczne, tłumaczenie. Auto jest wyrejestrowane w tej chwili i nie posiada prawnie tablic więc te co masz są fejkowe a Ty do czasu rej nie możesz się poruszać tym autem po drogach publicznych
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Kwi 2019, 22:08

Jasne, ale z tym co mam, dostane czasowe tablice i pozwolenie, aby móc pojechać i zrobić te badania , czy wk to takie gnidy i każą jechać na lawecie na badania?
Bialas55
Początkujący

30 Kwi 2019, 15:50

Bialas55 napisał(a):ale z tym co mam, dostane czasowe tablice i pozwolenie, aby móc pojechać i zrobić te badania
Jezeli z tymi dokumentami obierzesz azymut na WK to dostaniesz:
1/ PC wazne 30 dni
2/ Tablice rej.czasowe/czerwone/
Ps.Zrób sobie ksero wszystkich dokumentów bo orginały zabiorą Ci w WK..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Kwi 2019, 23:38

Dzięki za pomoc, zarejestrowałem czasowo na 30 dni. Oryginalne dokumenty jeszcze mam, ksero tych dokumentów w jakim celu mogą być mi potrzebne?

Czy mogę jeździć normalnie tu i tam z tym pozwoleniem czasowym, czy jest to tylko pozwolenie na przejazd na badania i nic więcej?
Bialas55
Początkujący

01 Maj 2019, 00:00

Bialas55 napisał(a): ksero tych dokumentów w jakim celu mogą być mi potrzebne?
Na wszelki wypadek...Chyba nie masz problemu zeby zrobić ksero... :?:
Bialas55 napisał(a):Czy mogę jeździć normalnie tu i tam z tym pozwoleniem czasowym,
Tak..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...