Żarówki h7 - słabo świecą, ledwo widzę drogę przed samochodem

13 Cze 2021, 11:54

Witam, borykam się z problemem. Mianowicie gdy nadejdzie noc i nie ma przy drodze żadnych latarnii bardzo słabo widzę drogę. Żarówki mam założone h7 z pierwszej lepszej stacji za grosze i pytanko czy dużo da zmiana zarowek na lepszą firmę? Ewentualnie co innego zrobić by poprawić widoczność drogi?

Audi a4 b6 2003r 2.0 benzyna
Zaczek
Początkujący

Zdjęcia: 2

14 Cze 2021, 07:49

Zaczek napisał(a):Żarówki mam założone h7 z pierwszej lepszej stacji za grosze

Na stacji nie ma nic za grosze. Tam cola 0,5l kosztuje tyle, co 2l w sklepie...
Co do żarówek - kup sobie jakieś markowe typu Philips, Bosch, Tungsram itp. Żadnych no name.
Powodem słabego światła z reflektorów może być jeszcze napięcie ładowania, które na włączonych światłach powinno być nie mniej niż 13,9 - 13,8V.
Kolejny powód to same reflektory, które mogą być już zmatowiałe. Wrzuć fotkę reflektorów to ocenimy czy są dobre.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2021, 10:50

Dodatkowo żarówki noname te najtańsze często też bardzo słabo świecą same w sobie. Reflektory masz soczewkowe?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Cze 2021, 17:58

Szczerze słabo znam się na autach i nie odpowiem jakie mam reflektory. Wrócę z meczu to wrzucę zdjęcie lamp :)
Zaczek
Początkujący

14 Cze 2021, 18:10

Zaczek napisał(a): z pierwszej lepszej stacji
Przyłapałem już kilkukrotnie że chciałem 5w5 12 V a dostałem 5w5 24V :mrgreen: Zmierzam do tego że sprawdzać co się kupuje .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2021, 19:46

Wracając do tematu wrzucam zdjęcie lampy swojego auta.
Zaczek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

15 Cze 2021, 19:48

Na stacji zauważyłem żarówki firmy bosh "ultra white +120% 12V"
Pytanko czy się nadadzą?
Zaczek
Początkujący

15 Cze 2021, 20:03

jeżeli to h7 to tak :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Cze 2021, 20:06

Ok, jutro jadę i kupuje.
Zaczek
Początkujący

16 Cze 2021, 08:25

Nie widać, żeby reflektory były zmatowiałe. Zmierz napięcie ładowania akumulatora i jakie przychodzi do złącza reflektora. Powinny być takie same.
Co do żarówek o których piszesz. Są to żarówki dobre, fajnie świecą, ale są wyżyłowane i ich żywotność jest dość krótka. Szybko się przepalają, ponieważ więcej światła musi się skądś brać. Albo jest to podwyższanie napięcia, albo cieńszy drucik wolframowy. W przypadku tych żarówek jest to ta druga opcja. Dlatego dość szybko się przepala.
No i nie kupuj żarówek na stacjach benzynowych, bo to będą twoje najdroższe żarówki w życiu. Te same żarówki, za połowę ceny można dostać w każdym sklepie motoryzacyjnym. Często są też w marketach. A jeszcze taniej można kupić po prostu na Allegro.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Cze 2021, 15:48

Sprawa wygląda tak, że kupiłem żarówki firmy bosma +120%. Wymieniłem jedna która mi się przepaliła i szczerze nie widzę różnicy między tą lepsza a tą zwykłą. Poczekam aż się zrobi ciemno, może wtedy będzie lepszy efekt :)
Zaczek
Początkujący

16 Cze 2021, 16:45

No skoro sprawdzasz w dzień to wcale się nie dziwię ze różnicy nie widzisz :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2021, 17:05

Wydawało mi się, że skoro kupiłem lepsze żarówki o kilka klas to jakaś różnica będzie chociaż w ostrości światła gdy się patrzy na lampy :)
Zaczek
Początkujący

17 Cze 2021, 08:33

Zasięg i kąt padania światła sprawdzasz zawsze w nocy. W ciągu dnia nie zauważysz różnicy. Miałem takie Audi A4 B^ z tymi lampami i światła dobrze świeciły. Przy soczewkach kąt padania światła zawsze jest ładnie zachowany. Podjedź do jakiejś ściany przodem w nocy i zobacz jak wyglądają kąty padania światła (możesz wrzucić zdjęcie z takiego testu). Będzie też widać jak mocno świecą reflektory z tymi żarówkami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Cze 2021, 08:36

Możesz też zrobić prosty test - do jednego reflektora włóż nową żarówkę, a do drugiego starą. Jak będzie ciemnio podjedź pod mur i zobaczysz czy jest różnica. Zrób fotę i podeślij na forum. Zobaczymy co warte są te Bosmy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika