Żarówki homologacja

07 Paź 2020, 19:11

Witam, kupiłem takie oto żarówki

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Lecz okazało się że w5w nie mają homologacji więc znalazłem dokładnie takie same z homologacja na allegro [link do oferty na Allegro wygasł]

Ale pomyślałem czy się opłaca skoro one wyglądaja na takie same, zacząłem czytac na forach, z tego co zrozumiałem to lampa ma numery z których można wyczytać jakie lampki mogę zamontować o jakiej barwie itd oto numery:

l

Czy mogę zamontować te żarówki? Żeby nie mieć później problemów z policją? Jest to wgl sprawdzane? Lepiej kupić nowe w5w z homo czy zostac przy tych bez? Może policjant mieć problem o barwę w peugeocie 206?

Arick720
Nowicjusz

08 Paź 2020, 07:57

Co do samych postojówek to zobacz jak one świecą przypuszczam, że będzie to biały zimny kolor. Jeżeli tak to spokojnie je załóż. Tu nikt się do nich nie przyczepi no chyba że będą świeciły na niebiesko w co wątpię. Ja mam takie żarówki postojowe całe niebieskie w jednym samochodzie i świecą bardzo ładnie na biało.

Oznaczenia z reflektora możesz sobie odczytać na tej stronie na forum masz to fajnie opisane co-nam-mowia-oznaczenia-reflektorow-przednich-i-tylnych-lamp-vt103818.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Paź 2020, 09:07

Nikt nie sprawdza nam na drodze homologacji żarówek. Ustawa jasno określa jakie mogą być w samochodzie źródła światła i jakiego koloru. Policja odczyta do jakich źródeł światła jest przystosowany twój reflektor i sprawdzi, czy takie masz oraz czy kolor oświetlenia jest zgodny z określeniami w ustawie. Twój reflektor jest przystosowany do źródeł światła typu halogen, a więc powinieneś mieć żarówkę halogenową. Na reflektorze jest też oznaczenie jaka ta żarówka ma być - tu H7. Co do świateł pozycyjnych, to ma być żarówka o mocy 5W. Co do barwy światła, to pozycyjne muszą świecić na biało. I tyle w temacie.
Żarówki które kupiłeś, prawdopodobnie mimo, że mają niebieską bańkę, będą świeciły na biało, jak napisał kolega wyżej. Przynajmniej tak jest w przypadku markowych żarówek. Jak będą pomalowane za bardzo na niebiesko, to niestety mogą świecić na jasny niebieski kolor. A jak nie będą miały tych 5W jak pisze na opakowaniu, to mogą faktycznie świecić na niebiesko. A wtedy nie będziesz mógł ich mieć. Ale wszystko okaże się, jak je założysz do auta.
Dodam jeszcze tylko, że te żarówki raczej długo nie poświecą, a ta niebieska farba szybko się złuszczy i będziesz miał w reflektorze w środku resztki tej łuszczącej się farby. Co do H7, to po ich zamontowaniu podjedź na jakąś SKP i niech ci diagnosta sprawdzi, jak te żarówki świecą. Chodzi o to, czy czasem nie będą oślepiać innych, co jest o tej porze roku bardzo ważne. Bo zazwyczaj takie żarówki no name tak niestety mają. No i może być tak, że długo ci nie poświecą. Ale to czas pokarze.
Ja ze swojej strony polecałbym ciutek dopłacić i kupić konkretne żarówki markowe. Np. Philips ( mają w zestawie takie niebieskawe W5W ) albo Bosch czy Osram. Nie będą ci się łuszczyć, a H7 będą świecić konkretnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2020, 11:10

Dobra to jak juz kupilem to założę, jak się będą szybko kruszyć to kupię jakiejś lepszej firmy, Jeśli będą świecić normalnie na biało to normalnie mogę z nimi jeździć tak? To darować sobie kupno tych w5w i zostac przy tej bez holo?
Arick720
Nowicjusz

08 Paź 2020, 12:51

No i jeśli nie będą oślepiały innych :)
malmon3
Aktywny

08 Paź 2020, 18:46

Sprawdzałem w ciemnych uliczkach na drodze wydaję się dobrze, podjadę jeszcze żeby sprawdzili na wszelki.
Arick720
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

09 Paź 2020, 07:20

Na zdjęciu kolor światła jest prawidłowy więc możesz ich używać sprawdź tylko na stacji SKP czy kąt świecenia jest prawidłowy. Tyle w temacie :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Paź 2020, 08:34

Dodam jeszcze, że warto chociaż raz na tydzień zerknąć, czy te W5W nie zaczynają się kruszyć. Bo jak już zaczną się kruszyć i farba wpadnie do klosza, to będzie bardzo ciężko ją usunąć. Miałem już przypadki, że trzeba było rozklejać reflektor. Z tym, że tam była pokruszona farba z żarówek pomarańczowych od kierunkowskazów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Paź 2020, 09:24

Dziękuję
Arick720
Nowicjusz

09 Paź 2020, 09:28

Daj znać po jakimś czasie np. miesiącu, w jakim stanie są te żaróweczki. Nawet fotkę możesz zrobić i wrzuć na forum. Przyda się dla potomnych :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Paź 2020, 16:47

Nie ma sprawy, do zobaczenia za miesiąc
Arick720
Nowicjusz

09 Paź 2020, 17:12

Nowy problem związany z wymiana, a moze to tylko przypadek, jakbyście chcieli pomóc zapraszam: wyswietlacz-zmiana-natezenia-swiatla-vt122693.htm
Arick720
Nowicjusz