Żarówki LED do oświetlenia wnętrza

04 Lut 2020, 08:30

Czołem !

Napadło mnie ostatnio aby wymienić źródła światła we wnętrzu mojego Mondziaka (mk4), na LEDowe o zimnej barwie. Potrzebuję żarówek W5W na lampki w podsufitce, ośw. nóg, bagażnika i schowka.
Patrząc na oferty na alledrogo można dostać bólu głowy od różnorodności i rozpiętości cenowej.
Czy ktoś z szanownych kolegów bawił się już w taką wymianę i mógłby coś polecić ?
Wymagania jakie muszą spełnić żarówki to:

- Obsługa CANBUS
- współpraca ze ściemniaczem (czyli płynne rozświetlanie i ściemnianie)
- brak efektu migotania
- wytrzymałe, żebym co 3 miesiące nie musiał zmieniać

Będę wdzięczny za sugestie :)
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

04 Lut 2020, 11:57

Żarówki ledowe szybko się zmieniają i wychodzą coraz nowsze modele. Ja kupowałem jakiś czas temu to wziąłem sobie kilka różnych sztuk i sprawdziłem która najlepiej mi odpowiada. Następnie zamówiłem komplet potrzebnych :)

Wydaje mi się że wszystkie które współpracują z CAN będą miały ściemnianie.

Ja bym zwrócił uwagę na te:
- 6 LED 5630 W5W [link do oferty na Allegro wygasł]
- W5W T10 płaska [link do oferty na Allegro wygasł]
- 57 LED W5W SMD T10 mocna [link do oferty na Allegro wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lut 2020, 07:04

Dzięki za sugestie Cichy :)

Soczewkowe będą dobre na podsufitkę gdzie żarówka skierowana jest prostopadle do klosza. Te COB lub 57LED sprawdzą się w schowku, bagażniku i nad nogami gdzie żarówka jest umieszczona równolelgle i potrzeba bardziej rozproszyć światło.
Acz te COB są dość tanie nie okażą się bublem ? Warto zwrócić uwagę na droższe np. po 9-10 zł/sztuka, czy tutaj nie będzie znaczenia ?
aple4
Początkujący

05 Lut 2020, 09:32

Ja w Jaguarze nie mogłem założyć sufitowych ledowych, poprostu nie działały, te same żarówki zostały zainstalowane pod nogami, podświetlenie tablicy, pozycja i schowek. Nie wiem czemu w suficie nie działa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2020, 09:58

aple4 napisał(a):Acz te COB są dość tanie nie okażą się bublem ?
Wiesz co to raczej loteria ja kupowałem i tańsze i droższe (wszystkie produkcji RPC) i w trwałości nie zauważyłem różnicy. Zdarzyła mi się kiedyż z tanich jakaś felerna ale zawsze zamawiam dwie trzy więcej żeby w razie czego podmienić.

Kao napisał(a):Ja w Jaguarze nie mogłem założyć sufitowych ledowych, poprostu nie działały
A to dziwne, przekładałeś je odwrotnie (chodzi o stronę wpięcia i obrót o 180 stopni)? Ja miałem kiedyś problem w jednym samochodzie, a mianowicie po założeniu wszystkich ledowych były problemy ze ściemnianiem i wyłączaniem oświetlenia z racji małego poboru prądu i trzeba było dołożyć odpowiedni rezystor.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lut 2020, 10:17

Przekładałem, wiem że działają tylko na jeden biegun. Dziwne jest to że pod nogami też mam ściemnianie i tam działa bez problemu a w suficie już nie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

05 Lut 2020, 20:50

Dobra to pozostaje mi zamówić po kilka sztuk i potestować. Miliony monet na szczęście to nie kosztuje.

Zabawne... zbliża mi się zawieszenie i wtryski do roboty, a ja wydaję na pierdoły :lol:
aple4
Początkujący

05 Lut 2020, 20:57

aple4 napisał(a):Zabawne... zbliża mi się zawieszenie i wtryski do roboty, a ja wydaję na pierdoły
Nie martw się też tak mam :wink: a nawet gorzej bo ja inwestuje w piedoły na chwilę bo wiem że będzie na sprzedaż, nawet teraz motocykl składam którego będę handlował a nazamawiałem z chin jakiś akcesoryjnych pierdół tylko dlatego żeby się przez chwilę na niego popatrzeć :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika