Zasada działania silnika Diesla

31 Sie 2015, 08:03

Witam wszystkich,

Poprzednie moje samochody z którymi miałem do czynienia, to były pojazdy z grupy VAG. Miałem już Golfa IV z silnikiem 1.9 TDI z którego byłem mega zadowolony. Czas jednak było zmienić autko, a że mój znajomy miał na sprzedaż Peugeota 407 który zawsze mi się podobał, to wybór był oczywisty. Peugeot 407 z silnikiem 2.0 HDI który wydaje mi się że ma znacznie więcej koni od Golfa, jest bardziej elastyczny oraz zużywa mniej paliwa. I teraz chciałbym się dowiedzieć jaka jest zasada działania silnika diesla w przypadku jednostki TDI a HDI?
Jowik
Obserwowany

Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

31 Sie 2015, 10:41

zasada działania każdego silnika wysokoprężnego jest taka sama
a co do skrótów to obydwa to są silniki wysokoprężne z wtryskiem bezpośrednim, różnica że jeden z PSA a drugi z VAG
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2015, 18:56

Na stronach Boscha jest bardzo dokładnie opisane e maszyny dymowe [link niedostępny] poczytaj i wiesz wszystko , a szczególnie dlaczego dymi.
kluska123
Nowicjusz

Auto: Audi A3 II
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...